Pyhän Laurin kirkko – Keskiajalta nykypäivään

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Mediaprojisointi / Pro Video
13.12.2021

Lohjan seurakunnan Pyhän Laurin kirkko on Suomen keskiaikaisista kirkoista suurimpia. Studiotec toimitti 1400-luvun lopulla rakennettuun suojelukohteeseen täsmäkaiuttimilla varustetut äänentoistojärjestelmät ja jättinäytöillä varustetut videojärjestelmät.

Lohjan seurakunnan kiinteistöpäällikön Ilkka Nymanin mukaan kesällä toteutetun Pyhän Laurin kirkon mittavaan laiteuudistukseen vaikutti kaksi keskeistä kohtaa: laitteiston korkea ikä ja kirkon arkkitehtoniset haasteet.

Olemassa olevat ääni- ja videojärjestelmät olivat tulleet tiensä päähän. Niitä oli vuosien mittaan parsittu, kunnes oltiin tilanteessa, jossa parsiminen enää riittänyt. Toisaalta kirkon holvit ja pilarit saavat äänen kaikumaan ja haittaavat näkyvyyttäkin. Nyt haluttiin hankkia yhdellä kertaa sellaiset laitteet, jotka tarjoaisivat tasaisen äänentoiston ja näkyvyyden kaikille kävijöille.

Nyman luonnehtii hankittua äänentoistoratkaisua erinomaiseksi. Salin pääjärjestelmänä palvelee sähköisesti suunnattava, pilarityyppinen Pan Beam PB 248 -linjasäteilijä, jota tuetaan saman valmistajan viive- ja matalataajuuskaiuttimilla sekä etufilleillä. Prosessoinnista huolehtii BSS Soundweb BLU-100.

Varsinkin takaosassa sali lähtee helposti kaikumaan, ja perällä ääni oli jo täyttä sekamelskaa. Nyt kuuluvuus ei riipu enää suuresti siitä missä istuu”, Nyman kiittelee lopputulosta, ja kertoo että kirkossa on istumapaikkoja peräti 550 hengelle.

Keskiaikainen harmaakivikirkko on Museoviraston tiukasti suojelema.

Suojelumääräyksistä johtuen kaiuttimia ei saanut kiinnittää rakenteisiin, joten paikallinen urakoitsija rakensi niille telineet. Ne saatiin toteutettua varsin huomaamattomiksi”, Studiotecin projektipäällikkö Pauli Lamsijärvi kertoo.

Lamsijärven lisäksi Lohjan kirkkoa olivat Studiotecin puolelta uudistamassa Hannu Mattilan johdolla videoekspertti Juha Tuomimäki ja striimauksen asiantuntija Dmitri Tsyganok. Kai Granholm määritteli kaiutinjärjestelmän sekä viritti lopuksi mittamikrofonien avulla suuntakuviot ja viiveet kohdilleen.

Pan Beamin pilarijärjestelmällä saatiin suitsittua salin kaiuntaa, joten puheen selkeys on nyt huomattavasti parempi”, Lamsijärvi tiivistää lisäten, että Studiotec on toimittanut kirkkoon aiemmin pienempää Pan Beamin laitteistoa, jota hyödynnettiin osana uutta järjestelmää. Kaikkien kaiuttimien paikat suunniteltiin siten, että ääni kattaa koko monimuotoisen kuuntelualueen.

Uudistuksen myötä kulloisellakin puhujalla on varmempi olo, kun tietää että sana menee perille turhia paasaamatta, ja sähköisesti täsmäsuunnattu äänentoisto huolehtii vahvistamisesta. Äänentoistoon liitettyyn Audio-Technican langattomaan mikrofonijärjestelmään sisältyy käsikapuloiden lisäksi sankamikrofoneja taskulähettimillä (kuvassa alla). Langaton tekniikka mahdollistaa senkin, ettei puhuja ole sidottu paikalleen, vaan voi kävellä vaikkapa kirkon käytävillä lähemmäs kuulijoita.

Pyhän Laurin kirkon uuteen videojärjestelmään kuuluu kaksi kiinteää kameraa alttarin molemmin puolin, ja yksi joystickin avulla etäohjattava robottikamera urkuparvella. Tämä kamera on varustettu 30-kertaisella optisella zoomilla.

Kirkkosalin vanha näyttöjärjestelmä – videotykki ja kaksi valkokangasta – korvattiin neljällä 75-tuumaisella 4K-ledinäytöllä.

Olin positiivisesti yllättynyt, kun Museovirasto suhtautui niin suopeasti, että näytöille saatiin saranoidut telineet kirkkosalin pilareihin. Se edustaa Museovirastolta uutta ajattelua, että kirkkosaleista saadaan tehdä aiempaa monikäyttöisempiä”, Nyman kertoo.

Näkyvyyden osalta tilanne on huomattavasti parempi kuin aiemmin, sillä neljän jättinäytön avulla salin katvealueet on pystytty häivyttämään. Jos näkyvyys istumapaikalta alttarille on rajattu, toimitusta voi seurata näytöltä (kuvassa alla).

Kirkkaita ja tarkkoja näyttöjä voi hyödyntää monella tapaa. Niiden kautta voidaan paitsi välittää kuvaa alttarilta, ajaa etukäteen myös jotain tehtyä esittelyohjelmaa ja näyttää vaikka virsien sanatkin”, Nyman luettelee.

Striimipalveluiden tarve kirkoissa kasvoi merkittävästi toissa keväänä, kun koronapandemian vuoksi jouduttiin siirtymään jumalanpalveluksiin etänä. Nyt Lohjankin kirkon ovet on jo saatu avata yleisölle, mutta striimaustoiminta tulee jatkumaan, lupaa Nyman.

Uudella kalustolla striimaamme messut ja muut myös tulevaisuudessa, vaikkei mitään koronarajoituksia enää olisi. Jumalanpalveluksien yleisöön kuuluu paljon väkeä, joille tulo kirkkoon paikan päälle ei ole aina helppoa.

Kuva- ja äänistriimin laadun ja vakauden varmistaa uusi 5G-tasoinen valokuituyhteys, johon kirkon uuden ääni- ja kuvatekniikan komentokeskus on yhdistetty. Kaapelia kellarikerrokseen ja takaisin kulkee parin kilometrin verran, toki tyylikkäästi kätkettynä.

Tarkkaamoon sijoitettu kuvamikseri on varustettu esikatselumonitorilla, ja tallentavana striimerinä on Matroxin Monarch HDX. Äänen reititystä ja miksausta varten hankittiin Soundcraftin Si Impact -äänipöytä (kuvassa alla).

Tapahtumien radioinnissa ja striimauksessa avustavat paikalliset av-tekniikan nuoret harrastajat.

Alakerran tarkkaamossa he ohjaavat kameroita ja miksaavat kuvan sekä äänen striimiä varten erikseen. Ääni on siis oikeasti miksattua, saliin menee yksi miksaus ja striimiin toinen”, Studiotecin Lamsijärvi korostaa.

Studiotec on räätälöinyt järjestelmään presettejä, jotta laitteistoa voivat käyttää erilaisissa perustilanteissa esimerkiksi suntiot, ilman suurempaa ääni- tai videopuolen osaamista. Motion Control -sovellus iPadissa mahdollistaa järjestelmän hyödyntämisen ilman, että kenenkään tarvitsee istua kellarissa miksauspöydän ääressä.

Valmiita ohjelmointeja saadaan käyttöön vain nappia painamalla, ja lisäksi suntio voi kulkea iPad kainalossa pitkin kirkkosalia kuulostelemassa, ja säätämässä esimerkiksi puhujan mikin volyymia haluttuun äänentasoon”, Nyman lisää.

Uuden järjestelmän käyttöönottoon liittyy Studiotecin luotsaama kaksivaiheinen käyttökoulutus, joista jälkimmäinen rupeama on tätä kirjoitettaessa edessä. Se tulee olemaan luonteeltaan syventävä, ja samalla käyttäjäpalautteeseen keskittyvä. Nyman pitää ajatusta hyvänä.

Näin massiivisen uuden järjestelmän käyttöönotto tuo aina esiin lastentauteja, tai vähintään käyttäjän omia virheitä. Sitten voidaan selvitellä minkä takia joku mikki ei olekaan latautunut telineessä tai muuta vastaavaa.

Kesällä toteutettu uudistus on jo tuoreeltaan kerännyt paljon kiitosta. Nyman kertoo, että uusi järjestelmä mahdollistaa uusia palveluita, kuten häiden videoinnin monikameratekniikalla, josta voidaan valmistaa muistoksi tallenne seremoniaan osallistuneille.

Koronarajoitusten vuoksi konserttitoimintaa Lohjan kauniissa kirkossa ei ole vielä tätä kirjoitettaessa ehditty aloittaa, mutta sitäkin silmällä pitäen salin laitteisto on valittu. Akustishenkisissä konserteissa saatetaan pärjätä tästä lähtien pelkällä kirkon järjestelmällä, ja vankempaa vahvistusta kaipaavien kokoonpanojen konsertteja varten on huolehdittu siitä, että esiintyjän laitteet ovat helposti liitettävissä kirkon järjestelmään.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi

Lamsijärvi Pauli

Projektipäällikkö

044 735 8211

pauli.lamsijarvi [at] studiotec.fi