Nokia Arena – Maailmanluokan tapahtuma-areena

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Mediaprojisointi / Pro Video
24.05.2022

Tampere on saanut maailmanluokan standardit täyttävän monitoimihallin. Nokia Arenan jykevästä äänentoistosta, koko jääpinnan kattavasta projisoinnista ja hätäkuulutusjärjestelmästä vastasi Studiotec.

Tampereen ydinkeskustan Kannen kruununa paistattelevan Nokia Arenan näyttävä muotokieli on kansainvälisesti arvostetun arkkitehti Daniel Libeskindin käsialaa. Nokia Arenan valmistuttua Suomessa on nyt uusi, upea kansainvälisiin mittoihin yltävä urheilu- ja tapahtumahalli.

Studiotecin projektimyyjä Janne Kallis laskeskelee, että Nokia Arena on ollut Studiotecille kaikkiaan parin vuoden hanke. ”Olimme projektissa mukana suunnitteluvaiheesta asti ja toteutimme lopulta äänentoiston, jääprojisoinnin, hätäkuulutus- ja AV-ohjausjärjestelmät. Näiden lisäksi Studiotec toimitti erillisen äänentoistojärjestelmän aitio- ja lounge-tiloihin."

Arenan yleisöäänentoistoon sisältyy kaikkiaan yli sata JBL:n kaiutinta, joiden tehontarpeesta huolehtii parikymmentä Crownin jämerää vahvistinta. Kokonaisuus nivoutuu yhteen Dante-verkon ja BSS:n Soundweb -järjestelmäprosessorin kautta.

Pääjärjestelmä on suunniteltu niin puhe- kuin musiikkitoistoon. Esimerkiksi jääkiekko-otteluiden kuulutukset ja musiikki toistetaan tämän kaiutinkattauksen välityksellä. Järjestelmä koostuu JBL:n VTX A8 -kaiuttimista ja subwoofereista, jotka on jaettu yli kymmeneen line-array -ripustukseen (kuvassa alla).

Nokia Arena ja JBL

Harjoitushalliin toimitettiin erillinen äänentoistokalusto, joka koostuu Toan kaiuttimista, Proelin vahvistimista ja BSS:n mikseristä. Harjoitushallissa äänentoistolle on tarvetta esimerkiksi taitoluistelijoiden treeneissä.

Äänipuolen kolmas osa-alue on hallin EN54-sertifioitu hätäkuulutusjärjestelmä, joka nojaa niin ikään Proelin vahvistimiin ja TOA:n kaiuttimiin, joita asennettiin noin 80 kappaletta.

Kalliksen mukaan Studiotec toi suunnittelupöytään ajatuksen pääjärjestelmän kaiuttimien määrän lisäämisestä ja ripustuspisteiden muutoksista. Studiotecin Kai Granholm suunnitteli ja mallinsi uudet kaiutinpisteet yhdessä JBL:n asiantuntijoiden kanssa, jotta niistä saatiin optimaaliset tälle kaiutinjärjestelmälle.

"Järjestelmästä muokattiin symmetrinen, millä saatiin alkuperäistä suunnitelmaa tasaisempi äänikenttä yleisön suuntaan.

Kallis kiittelee, että muutoksen turvin talon kiinteällä kalustolla pystytään nyt tukemaan esimerkiksi konserttitapahtumiin ulkoa vuokratun PA-kaluston tuottamaa äänentoistoa.

Nokia Arenan näyttävä jääprojisointi toteutetaan kuudella laserprojektorilla, joiden kuva-alat on blendattu siten, että jäästä muodostuu yksi jättimäinen, ehjä kuva-alue. Studiotec toimitti useammasta ratkaisumallista suunnitelmat, joista tilaaja pääsi valitsemaan suosikkinsa.

Studiotecin projektipäällikkönä hankkeessa toiminut Ville Vanhanen toteaa, että Nokia Arenan jääprojisointi on varsin monikäyttöinen:

Kuuden erittäin tehokkaan videotykin yhteisenä heijastuspintana voi tykeillä ajettavasta kuvamateriaalista riippuen olla jopa koko jääalue. Projisointiratkaisua on mahdollista hyödyntää urheilutapahtumien lisäksi myös kulttuuri- ja kokouskäytössä.

JBL:n äänentoistoakin Vanhanen luonnehtii sanalla sanoen lajissaan jykeväksi.

Äänijärjestelmä on suunniteltu ensisijaisesti urheilutapahtumia varten, mutta jos lava on esimerkiksi keskellä jäätä, sillä voitaisiin hoitaa aivan hyvin nousevien katsomoiden yleisöalueet”, Vanhanen toteaa.

Nokia Arena

Noin 50000 neliömetrin suuruinen Nokia Arena tarjoaa jopa 15000 katsojapaikkaa, ja voi työllistää tapahtumapäivinä yli tuhat henkilöä. Hallia on luonnehdittu Tampereen ydinkeskustan uudeksi elämyskeskukseksi, joka avaa tapahtumatuotannon uuden aikakauden. Yksi Nokia Arenan uniikkeja yksityiskohtia on hallin yhteyteen rakennettu hotelli, jonka erikoisuutena ovat Arena View -huoneet. Niiden ikkunoista näkee halliin, minkä lisäksi huoneista pääsee omalle aitioparvekkeelle nauttimaan urheilu- tai kulttuuritapahtuman hurmasta muun yleisön joukossa.

Nokia Arenan keskeinen sijainti on Suomen kokoa ja muotoa ajatellen erinomainen, sillä valtakunnan tärkein junaraide kulkee suoraan hallin alta. Nokia Arenan uskotaankin houkuttelevan paitsi ulkomaisia artisteja myös kotimaisia katsojia niiden yleisöksi. Pohjoisemman Suomen tapahtumannälkäisten ei tarvitse tulevaisuudessa matkustaa enää Helsinkiin asti katsomaan suosikkejaan.

Nokia Arena

Nokia Arena on ollut Studiotecin kaltaiselle AV-talolle tyypillinen uudiskohde sikäli, että työmaa oli rakentamisen osalta myöhässä, eikä audiovisuaalisien järjestelmien asennuksia passaa tehdä jos vieressä hiotaan betonia.

Aikataulu oli äänen ja kuvan osalta veitsenterällä ja paljon tuli painettua yövuorossa. Mutta kaikki saatiin valmiiksi, eikä avajaisten toteutuminen jäänyt meistä kiinni”, Vanhanen sanoo.

Vanhanen halua jakaa kunniaa projektin aliurakoitsijoille, kuten lempääläiselle Eventtecille, joka toteutti yhteistyössä Studiotecin kanssa työmaan asennukset kaapelointeja myöten.

”Projektinjohto ja laitteistot sen sijaan tulivat Studioteciltä, laitekeskuksetkin rakennettiin meillä, ja käyttöönottovaiheessa asiantuntijamme kävivät mittaamassa ja virittämässä järjestelmät”, Vanhanen valottaa roolijakoa.

Yhtenä projektin keskeisistä haasteista Vanhanen näkee sen mittakaavan.

Esimerkiksi kaapelia on vedetty kilometrikaupalla, ja sitä meinasi joutua välillä jo vähän metsästelemään, että mistä löytyy tarpeeksi”, Vanhanen hymähtää nyt jo tarvikepulalle, joka tuppasi projektin kuluessa ajoittain vaivaamaan pandemian kolhimaa maailmankauppaa.

Studiotecin ja Eventtecin väki olivat valvomassa hallin avajaisia, jotta kaikki sujui niin kuin pitikin. Yhteistyö halliyhtiön kanssa on jatkunut avajaisten jälkeenkin, kun Studiotec toimitti alkuvuodesta äänentoistojärjestelmän aitio- ja lounge-tilojen taustamusiikki- ja puhekäyttöön.

Nokia Arena

Äänen ja projisoinnin lisäksi Studiotec toimitti myös kattavan AV-ohjausjärjestelmän, joka sisältää kontrollerin kosketusnäyttöineen ja läppäriohjauksineen sekä kytkimet, interfacet ja langattoman lähiverkon tukiasemat.

AV-ohjausta tullaan muokkaamaan sitä mukaa, kun päivittäiskäyttö nostaa esiin uusia tarpeita”, Vanhanen arvioi ja lisää, että jopa hallin näyttävä julkisivuvalaistus on Studiotecin AV-ohjauksen komennossa.

Aika pitkälle se meidän kädenjälki nyt näkyy”, Vanhanen summaa ylpeänä ja kiittelee projektiin osallistuneita.

Kun viimeisellä viikolla ennen avajaisia painettiin tyhjentyneessä hallissa töitä pikkutunneilla, ajettiin jääprojisointikuvaa kenttään ja soitettiin musaa kaikista kaiuttimista, niin fiilis oli vaikeasti kuvailtava. Se oli sellainen onnistumisen hetki.

Onnistumisen hetki se oli epäilemättä myös asiakkaalle, Nokia Arenalle.

"Areenamme teknologian valinnoissa on ollut merkityksellistä valittujen ratkaisujen toimintavarmuus ja luotettavat tukipalvelut”, sanoo Nokia Arenan digitaalisen liiketoiminnan päällikkö Jussi Maaniitty.

Tätä areenaa rakentamaan halusimme kumppaneita, joihin voimme luottaa mainittujen tavoitteiden saavuttamisessa. Studiotecin maine oli vakuuttava ja palaute kentältä oli erittäin positiivista. Studiotec on hoitanut tehtävänsä kunnialla ja osoittautunut maineensa arvoiseksi järjestelmätoimittajaksi”, Maaniitty kiittelee.

Nokia Arena

Kahdeksasta JBL:n ASB-sarjan 2x18” subwooferista rakennettu kattoon ripustettu keskitetty bassoklusteri tuottaa erottelevan ja erittäin tasaisen alataajuuksien toiston koko katsomomaljaan - vähintäänkin riittävällä äänenpaineella.

Nokia Arenan ensimmäiset yleisötapahtumat järjestettiin jo viime joulukuussa, kun paikallisjoukkueet Ilves ja Tappara ottivat SM-liigan puitteissa toisistaan mittaa uudessa yhteisessä kotihallissaan. Avajaisten päätähtenä esiintyi Eppu Normaali vahvistuksenaan Tampere Filharmonia Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Urheilutapahtumien osalta Nokia Arenan ensimmäisen kevään kruunaa meneillään olevat jääkiekon MM-kisat, jonka päänäyttämönä halli toimii. Toukokuun ajan Nokia Arena on toiminut siten Tapparan ja Ilveksen lisäksi kotikenttänä myös kiekkomaajoukkueellemme Leijonille.

Pandemian pitkittyminen on siirtänyt jossain määrin kevätkaudelle odotettujen konserttivieraiden kiertuesuunnitelmia, mutta kesän ja syksyn konserttiputki vaikuttaa komealta. Silloin Nokia Arenaan on luvassa maailmanluokan artisteja Queen-yhtyeestä laulajatähti Stingiin.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Kallis Janne

Avainasiakaspäällikkö

050 354 8802

janne.kallis [at] studiotec.fi

Vanhanen Ville

Tuotepäällikkö, Pro AV

044 735 8207

ville.vanhanen [at] studiotec.fi

"Studiotec on hoitanut tehtävänsä kunnialla ja osoittautunut maineensa arvoiseksi järjestelmätoimittajaksi."

Jussi Maaniitty