Kangasniemen kirkko – striimausta ja livemusiikkia

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Mediaprojisointi / Pro Video
06.10.2020

Kangasniemen parinsadan vuoden ikäinen kirkko sai peruskorjauksen yhteydessä poikkeuksellisen korkealuokkaiset ääni- ja videojärjestelmät. Kirkon AV-projektikokonaisuudesta vastasi Studiotec.

Viime vuonna käynnistyneen peruskorjauksen päätteeksi Kangasniemen yli 200-vuotiaan puukirkon AV-järjestelmä uusittiin kauttaaltaan, kun kirkkoon asennettiin kamerajärjestelmä, äänentoisto sekä ohjauslogiikka. Vertailukohtiinsa nähden Kangasniemen kirkon panostus AV-tekniikkaan on huomattavaa luokkaa.

Seurakunnan talouspäällikkö Jarmo Snicker taustoittaa, että kirkollisia tilaisuuksia oli Kangasniemellä jo pidempään striimattu Facebookiin ja YouTubeen kännykkävetoisesti – ensin käsivaralla ja sitten jalustalta, minkä jälkeen hankittiinkin jo pieni liikuteltava kuvaus- ja striimauskalusto. Peruskorjauksen yhteydessä alettiin kaavailla mahdollisuuksia tuottaa verkkoon yhä laadukkaampaa livestriimiä.

Studiotecin toimittaman videokaluston ytimessä on kaksi Panasonicin kiinteää, korkealuokkaista kameraa sekä tallennus- ja striimauslaitteeseen yhdistetty Matroxin videomikseri.

Tavoitteena oli niin helppokäyttöinen järjestelmä, että hyvin vähäisellä koulutuksella esimerkiksi suntio pystyy tuottamaan kahden kameran livestriimin verkkoon”, Snicker kertoo.

Yksinkertaisimmissa käyttötilanteissa videomikseriä ei edes tarvita, vaan kameroiden ohjaus onnistuu sen ohikin. Jos taas valjastetaan aiemmin hankittu liikuteltava kalustokin mukaan, sitten videokuvan parissa hääriikin jo puolenkymmentä henkilöä.

Kaikissa tapauksissa olemme saaneet lähetyksiä seuraavalta yleisöltä kannustavaa palautetta. Se on ollut ihmisten mielestä laadukasta tekemistä, suorastaan yleisradiotasoa. Varsinkin näin pienenä seurakuntana olemme hyvillämme siitä, kuinka positiivista palaute on ollut alusta asti”, Snicker kiittelee.

Kangasniemen kirkko

Kangasniemellä lähtökohtana oli, että pystytään striimaamaan 4K-kuvaa ja korkealaatuista ääntä. Kerran kuukaudessa jumalanpalveluksen musiikista huolehtii gospelyhtye, joka osaltaan asettaa äänentoistolle tietyt, normaalia korkeammat vaatimukset. Tilaisuus kuulla gospelia tuo kirkkoon väkeä, jota ei välttämättä joka pyhä salissa nähdäkään.

Ajatuksena oli, että pappien ja muiden puhujien äänet täytyy voida toistaa samoista kaiuttimista, joiden kautta bändi soittaa musiikkia. Näin vaatimukset kirkon äänilaitteistonkin osalta täsmentyivät pala palalta”, Snicker kertoo.

Vaikka AV-hankinnat määriteltiin Kangasniemellä seurakunnan omista tarpeista käsin, Snicker mainitsee, että laitteisto on toki kirkon muidenkin käyttäjien hyödynnettävissä. Mikkelin ja Joutsan naapurikuntana tunnettu Kangasniemi on maankuulu esimerkiksi Musiikkiviikoista, joiden konserttitapahtumissa kirkolla on erinomaisen akustiikan omaavana tilana tärkeä osuus. AV-uudistuksien myötä näidenkin tapahtumien äänentoistosta voidaan huolehtia nyt laadukkaasti, niitä voidaan kuvata sekä striimata verkkoon.

Studiotec toteutti kirkkokohteiden valtavirrasta poikkeavana ratkaisuna kirkon päälaivan takaosaan hallintapisteen, josta voidaan esimerkiksi konsertin aikana ohjata äänentoistoa sekä miksata ja lähettää videota (kuvassa alla).

Kangasniemen kirkko

Kangasniemellä jumalanpalvelukset jouduttiin pitämään kirkon peruskorjauksen takia väistötiloissa vuoden päivät, ja remontoitu kirkko ehdittiin ottaa maaliskuun puolivälissä juhlavasti käyttöön juuri ja juuri, mutta jouduttiin sen jälkeen välittömästi sulkemaan, kun koronakriisi iski. Jumalanpalvelukset siirtyivät loppukevääksi verkkoon.

Poikkeusoloja ajatellen AV-hankinnat tulivat kuin tilauksesta. Seurakunnalla oli saman tien erinomaiset valmiudet jatkaa toimintaansa verkossa: kevätkauden jumalanpalveluksissa olivat läsnä vain papit ja henkilökunta – kirkkokansa saattoi seurata toimitusta turvallisesti kodeistaan, reaaliaikaisen striimin välityksellä.

Studiotecin myyntipäällikkö Aaro Suopelto kertoo, että Kangasniemen videojärjestelmä on tässä vaiheessa suunniteltu palvelemaan lähinnä tallennus- ja striimaustarpeita, mutta projektissa luotiin samalla valmiudet myös kuvan paikalliselle näytölle esimerkiksi lediruutujen tai videoprojektorin ja kankaan muodossa.

Eikä videokuvan mahdollinen näyttötarve rajoitu pelkkiin konserttitapahtumiin, vaan käyttöä voi olla seurakunnan omissakin tapahtumissa, konfirmaatiotilaisuuksista alkaen”, Suopelto pohtii.

Kangasniemen kirkko

Kirkkosalin äänentoistosta huolehditaan PanBeamin pilarikautinjärjestelmällä, jonka pääkaiutinparia tuetaan kahdeksalla apukaiuttimella (ks. yllä). Lisäksi järjestelmään kuuluu kaksi JBL:n EON-sarjan subwooferia, joista tilaan saadaan tarvittaessa tukevasti bassoa. Mainittujen lisäksi joukko aktiivikaiuttimia on valjastettu muun muassa monitorointikäyttöön.

Studiotecin toimittamaa äänijärjestelmää hallitaan digitaalisen miksauspöydän rinnalla BSS:n BLU-100 -prosessorilla, jonka myötä  perusasiat toimivat tarvittaessa automaattisesti ilman teknisen ekspertin kättä. Audio-Technican langaton mikrofonijärjestelmä kapula-, korva-, solmio- ja joutsenkaulamikrofoneineen sekä lähettimineen ja vastaanottimineen täydentää Kangasniemen kirkon äänijärjestelmän. Jarmo Snickerin mukaan uusi kattaus venyy hyvin kaikkiin sellaisiin livetilanteisiin, joissa esiintyjällä ei ole poikkeavia erityisvaatimuksia.

Kangasniemen kirkko

Kangasniemen kirkon AV-järjestelmä on kokonaisuudessaan sen verran moniulotteinen, että sen ohjaukseen on valjastettu kustannustehokas, mutta helposti ohjelmoitava ja muutoksienkin tekemisen osalta suoraviivainen Neets TanGo.

Järjestelmää käytetään kolmelta 10-tuumaiselta kosketusnäyttöohjaimelta”, Studiotecin Suopelto selvittää.

Studiotec tuli valituksi Kangasniemen kirkon AV-tekniikan toteuttajaksi lukuisten tarjoajien joukosta. Kohteen AV-suunnittelu on Akukon Oy:n Tapani Mannisen käsialaa ja Studiotecin projektipäällikkönä kohteessa toimi Terho Leinonen.

Snicker sanoo, että Kangasniemen seurakunta on ollut enemmän kuin tyytyväinen Studiotecin toimittamaan laitteistoon sekä yhteistyöhön yrityksen kanssa.

Jos kysytään, että suosittelisitko kaverille, niin vastaus on kyllä”, Jarmo Snicker hymyilee.

Pitkän perinteen omaava Kangasniemen Musiikkiviikot jouduttiin tänä vuonna perumaan koronarajoitusten vuoksi, mutta konsertteja ja musiikkikursseja tarjoava festivaali on tarkoitus pitää jälleen ensi kesänä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Kangasniemen laulukilpailu.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi

"Jos kysytään, että suosittelisitko kaverille, niin vastaus on kyllä."

Jarmo Snicker