Riimiä pukkaa

AV & Esitystekniikka
Äänentoisto / Pro Audio
Mediaprojisointi / Pro Video
Streaming
15.05.2024

Runosmäen Riimi Turussa on avannut ovensa. Studiotec toteutti uuden monitoimitalon kirkkosalin ja ison seurakuntasalin AV-tekniikan.

Turun Runosmäen sydämeen noussut monitoimitalo Riimi on jo saanut ensimmäiset käyttäjänsä, vaikka avajaisjuhlallisuuksia vietetään vasta syyskuussa. Alueen ihmisiä monin tavoin yhdistävän talon toiminnasta vastaavat Turun kaupungin lisäksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa euroa maksanut yli 5000 neliömetrin kokoinen monitoimitalo on kunnianhimoinen uudishanke, jonka tiloista neljännes on seurakunnan.

Tilaajan projektipäällikkö, arkkitehti Mari Virtanen pitää Runosmäen Riimin ehkä merkittävimpänä oivalluksena ajatusta tilojen yhteiskäytöstä. Turun kaupunkiympäristötoimialan palveluksessa oleva Virtanen käyttää vertauskuvana uusioperhettä.

Perheeseen tullaan eri suunnista, kukin omine tapoineen ja tarpeineen, mutta yhteiselo on silti mahdollista järjestellä hyvinkin toimivaksi.

Vaikka monitoimitalolla on monta käyttäjää – ja sen eri osilla luonnollisesti omat pääkäyttäjänsä nuorisotiloista neuvolaan – käytännössä uusioperheajatus kuvastuu siinä, että kantavana periaatteena on hyödyntää tiloja ja toimintoja ristiin. Näin talo ”kasvaa suuremmaksi” kuin osiensa summa.

Esimerkiksi suuri kirkkosali ja seurakuntasali ovat muidenkin talon toimijoiden käytettävissä silloin, kun niissä ei ole seurakunnan omaa toimintaa. Tällöin tiloja voivat varata käyttöönsä muut monitoimitalon käyttäjät sekä järjestöt, yhdistykset ja asukkaat."

 

Projektimyyjä Janne Kallis kertoo, että Studiotecin näkökulmasta Runosmäen hankkeen ytimessä on suuri, laajennettavissa oleva kirkkosali, jonka moderniin audio- ja videovarusteluun satsattiin erityisesti.

Tarjouspyyntö kohteen AV-toteutuksesta päätyi Studiotecille pääurakoitsijan, NCC Suomi Oy:n kautta. Kallis kiittelee, että aikataulutus oli tilaajan puolelta laadittu oikeaoppisesti ja erittäin hyvin.

Kun AV-puolta lähdettiin viemään suunnittelusta toteutukseen olivat talon seinät jo pystyssä ja oltiin sisätyövaiheessa. Silti AV-tekniikan toteutukseen jäi aikaa reilusti, yli puoli vuotta.

Kallis tarjosi kohteeseen tilaajan alkuperäisajatuksesta poiketen Pan Acousticsin Pan Beam -äänijärjestelmää, jolla Studiotec on toteuttanut kirkko- ja seurakuntakohteita hyvällä menestyksellä. Tämän myötä tilaaja ja AV-toteuttaja löysivät yhteisen sävelen.

Äänijärjestelmän yleisö- ja monitorikaiuttimina käytetään Pan Beamin Dante-versioita, joita tuetaan niin ikään Dante-ohjattavalla Pan Acousticsin subkaiuttimella. Pääjärjestelmää tuetaan kirkkosalin laajennustilassa JBL:n Control-sarjan kattokaiuttimilla.

Äänen prosessointi puolestaan hoidetaan Dante-laajennetulla BSS:n BLU-100 -yksiköllä. Laitteen hallintaa varten salin strategisesti tärkeimpiin pisteisiin on sijoitettu helppokäyttöiset ohjauspaneelit. Näin peruskäytössä ei tarvita erillistä mikseriä, vaan ohjaus tapahtuu suoraan BSS:n omilla ohjauspaneeleilla.

Esimerkiksi konserttikäytössä järjestelmään linkitetään erillinen digitaalinen äänipöytä lavarasioineen. Äänipöytä sekä videon ohjausyksikkö sijaitsevat siirrettävässä laitevaunussa (kuva alla).

Audiotoimitukseen kuului myös Audio-Technican langaton mikrofonijärjestelmä vastaanottimineen ja käsi- ja taskulähettimineen.

Mari Virtasen mukaan hankkeen aikataulu ja budjetti pysyivät hyvin raameissaan.

Studiotec hoiti osuutensa todella mallikkaasti. AV-ratkaisut ovat oma maailmansa, joten lopullisissa valinnoissa kuultiin koko ajan monia osapuolia – luonnollisesti myös talon suunnittelusta vastannutta Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:tä, joka sanoo viimeisen sanan laitteiden ulkonäöstä ja asemoinnista.

Akukon Oy:n kiinnitettiin hankkeen AV-puolen toteutusta valvovaksi konsultiksi.

Projektin aikana tehtäviä hienosäätöjä ja parannuksia olivat kaikkien mainittujen lisäksi aktiivisesti pohtimassa myös loppukäyttäjän edustajina seurakunnan kirkkoherra ja kanttori”, Virtanen kertoo.

Virtasen oma rooli tilaajan edustajana oli katsoa kokonaisuutta korkeammalta. Ja myös pidemmälle.

Olennainen osa toimivaa kokonaisuutta on käyttökoulutus, jotta käyttäjä pystyy hallitsemaan laitteita ja löytää tarvitsemansa asiat helposti”, Virtanen muistuttaa.

Asennusvaiheen jälkeen Studiotecin osaajat olivatkin perehdyttämässä laitteita päivittäin käyttävää henkilöstöä AV-järjestelmän salaisuuksiin – sillä syvyydellä kuin on tarkoituksenmukaista. Samalla opeteltiin striimausta sekä tutkailtiin kuinka loppukäyttäjä pystyy tuottamaan järjestelmään sisältöä ilman ulkopuolista apua.

Runosmäen Riimin kirkkosali oheistiloineen on paitsi ulkoisesti, myös pelkistettyjen pintojensa alle kätketyn teknologiansa osalta hyvin moderni. Jo suunnitteluvaiheessa voitiin huomioida AV-järjestelmien tarpeet pitkälle tulevaisuuteen.

Studiotecin asennustöitä luotsannut projektipäällikkö Janne Mäkiö muistuttaa, että siinä kun saneerauskohteissa joudutaan tyypillisesti mukauttamaan suunnitelmia olemassa olevaan kaapelointi-infraan – toisin sanoen tekemään kompromisseja – Riimin kaltainen uudiskohde mahdollisti muun muassa täysin digitaalisen ääniratkaisun.

Kun liityntäpisteitä oli riittävästi, kaikkea talon audiota signaalista ohjaukseen voidaan liikutella Cat-verkkoa pitkin. Myös kuvansiirto on täysin digitaalista, eli kaikki AV on tehty viimeisen päälle modernisti, ja ratkaistu niin kuin tänä päivänä järkevintä on.

Jumalanpalveluksien ja muiden tilaisuuksien striimaukseen käytetään kolmea Lumensin PTZ-kääntöpääkameraa, joita hallitaan kauko-ohjaimella.

Seurakuntien striimaustarpeet ovat nykyään merkittävät, striimauksen avulla saadaan tavoitettua suuri joukko ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta voi osallistua tilaisuuksiin paikan päällä”, Mäkiö muistuttaa lisäten, että salin videojärjestelmään linkittyy myös laserprojektori, jonka heijastuspintana toimii kirkkosalin valkoinen päätyseinä.

Kuvan ja videon siirto toteutetaan AVoIP-tekniikalla  Kramerin KDS-7 -enkooderien ja -dekooderien avulla, ja ratkaisu toimiikin tilassa erinomaisesti.

Videojärjestelmän olennaisia elementtejä ovat pystysuuntaan asennetut, saranoidut tolppanäytöt, joille voidaan ajaa mitä tahansa kuva- tai tekstisisältöä virsien numeroista lauluteksteihin. Näyttöjen taakse piilotetuilta dekoodereilta otetaan myös näyttöjen ohjaukset, joten kuvasignaali ja hallinta toteutuu yhden ja saman kaapelin kautta.

Studiotecin toimittamista ääni- että videojärjestelmistä on luotu valmiiden esiohjelmointipohjien avulla mahdollisimman helppokäyttöisiä ja varmatoimisia. Seinäasenteisiin ohjauspaneeleihin kuuluu BSS:n lisäksi Kramerin AV-ohjaimia, joiden kahdeksantuumaisten kosketusnäyttöjen valikoista voidaan hakea esimerkiksi kameroiden presettejä ja muita tarpeellisia toimintoja, ja tarvittaessa ohjata vaikka koko AV-järjestelmää.

Mari Virtanen kiitteleekin Studiotecin niin miksauspöytään kuin kuvajärjestelmään ohjelmoimia esimerkkipohjia. Niitä soveltamalla loppukäyttäjä pystyy näppärästi luomaan kunkin tapahtuman luonteeseen soveltuvia tilanneasetuksia.

Studiotecin Janne Kallis toteaa, että kommunikaatio asiakkaan kanssa on sujunut mutkattomasti.

Tässä hankkeessa on ollut yhdessä tekemisen meininki. Sellainen tunnelma, että tehdään samaa kohdetta ja intressit ovat yhteiset. Sitä tietä ollaan päästy mahdollisimman hyvään lopputulokseen”, Kallis hymyilee.

Myös Mäkiön mukaan yhteistyö asiakkaan kanssa sujui oikein hyvin. Jos matkan varrella ilmeni uusia tarpeita tai toiveita, niihin reagoitiin. Yhtenä esimerkkinä Mäkiö mainitsee tolppanäytöt, joista puhuttiin vielä suunnitteluvaiheessa työnimellä ”virsikirjataulut".

Näytöt olivat suunnittelupapereissa selvästi kookkaammat, kuin nuo jotka lopulta asennettiin käyttöön. Ennen lopullista ratkaisua kävimme paikan päällä demoamassa sirompaa mallia, joka todettiin tämän tilan mittasuhteisiin soveliaammaksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi.” (kuva alla)

Mari Virtanen kertoo, että joitakin viikkoja sitten avatuista tiloista on tullut hyvää palautetta käyttäjiltä ja tähänastisilta kävijöiltä.

Lisää tietoa ja tunnelmia saadaan sitten, kun avaamme kohteen virallisesti, ja toiminta tiloissa pääsee alkamaan täydellä teholla.

Kesä Riimissä vierähtää vielä rauhallisessa käyttöönotossa, virallisia avajaisia juhlitaan syyskuussa.

Esimerkiksi kirkon uusien urkujen rakentamiseen ja pystyttämiseen kuluu vielä kuukausia avajaistenkin jälkeen. Niiden saapumisen kunniaksi on sitten tarkoitus järjestää upea kirkkokonsertti.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Kallis Janne

Avainasiakaspäällikkö

050 354 8802

janne.kallis [at] studiotec.fi

Mäkiö Janne

Projektipäällikkö

045 7881 7303

janne.makio [at] studiotec.fi

"Studiotec hoiti osuutensa todella mallikkaasti."

Mari Virtanen

Arkkitehti