Helsingin seudun kauppakamari – monikameratuotantoa striimaten

AV & Esitystekniikka
Streaming
Toimitila / Yritysratkaisut
26.02.2020

Helsingin seudun kauppakamarin keskeisiä tehtäviä on pääkaupunkiseudun yritystoiminnan kehittäminen. Kauppakamarilla on noin 7000 jäsentä mikroyrityksistä suuryhtiöihin. Kauppakamari toteutti yhteistyössä Studiotecin kanssa mittavan AV-uudistuksen, jonka myötä jäsenistöä voidaan palvella entistä paremmin.

Helsingin seudun kauppakamarin monivaiheinen AV-uudistushanke vastaa hyvin seudun yritysmaailman kasvaviin tarpeisiin. Kauppakamarin tiloissa on vuosittain jo yli 200 koulutustapahtumaa, joiden lisäksi sen neljässä salissa järjestetään erilaisia jäsentapahtumia. Uudistuksia tarvittiin ennen kaikkea siksi, että tilaisuudet pystyttäisiin striimaamaan verkkoon reaaliajassa.

Kun kaikki tapahtumat ovat nähtävillä verkossa, jäsenyrityksessä voidaan aidosti valita tullaanko paikalle vai onko tehokkaampaa seurata tilaisuutta internetin välityksellä – joko työpaikalla tai vaikka kotosalla etäpäivän puitteissa.

”Valinnanvapaus voi tuoda yrityksille säästöjä sekä ajankäytön että matkustamisen osalta”, tietää kauppakamarin AV-asiantuntija Kati Hietamies (kuvassa alla).

Kauppakamarin tilat Helsingin ydinkeskustassa jakautuvat kahteen kerrokseen. Yläkerrokseen rakennettiin kuva- ja äänitarkkaamo sekä studio, alemmassa on kolme video- ja audiokalustolla varusteltua salia.

Saleissa ei ollut entuudestaan kiinteitä kameroita, joten tilaisuuksia voitiin kuvata vain jalustakameralla, ja kun tapahtumat lisäksi osuvat tyypillisesti samoihin ajankohtiin, piti päättää mikä valitaan striimattavaksi ulkomaailmaan.

Studiotecillä oli ratkaisu ongelmaan. Kauppakamari on ensimmäinen Studiotecin kohde, jossa voidaan striimata ja taltioida monikameratuotantoja kolmesta eri salista samanaikaisesti yhdellä TriCaster-ohjausjärjestelmällä.

Reaaliaikaisen striimauskapasiteetin lisäämisen ohella AV-järjestelmäuudistuksiin oli toinenkin painava syy. Kauppakamari nimittäin laajentaa jatkuvasti palveluvalikoimaansa, ja nyt omassa studiossa voidaan kuvata ja tuottaa korkealaatuisia KoulutusOnline-kurssisisältöjä, joiden suosio nousee kovaa vauhtia.

Helsingin seudun kauppakamari

ETC:n ja Mosaicin kuvausvaloilla varustellussa studiotilassa esiintyjää kuvataan vihreää kromakangasta vasten, jolloin jo kuvausvaiheessa taustaksi voidaan vaihtaa Powerpoint tai muu haluttu grafiikka. Tarvittaessa esitykselle saa tukea NewTekin PTZ-kameran eteen asennetusta Blackmagicin prompterista. Haastattelutyyppisessä videossa hyödynnetään kahta etäohjattavaa kameraa, yhtä kummallekin esiintyjälle.

Studiotilassa voidaan myös nauhoittaa äänikirjoja ja podcasteja, ja tämäntyyppisessä audiotuotannossa käytetään esimerkiksi Zoomin uutta muistikorttitallenninta. Studiotilan audiotuotantolaitteista vastaa Studiotecin tytäryritys Soundtools.

Akustoidun ja äänieristetyn studion lasin takaa löytyy tarkkaamo, josta hallitaan niin taltiointia lasin toisella puolella kuin alemman kerroksen saleista IP-verkon kautta liikkuvia video- ja audiosignaaleja. Tarkkaamosta ohjataan luonnollisesti myös kameroita kaikissa mainituissa tiloissa.

Studio- ja tarkkaamotilojen rakennuksen yhteydessä myös salien varustelua kohennettiin kuvausvaloilla sekä säädettävillä verhoilla. Lisäksi saleissa on nyt kiinteästi asennetut etäohjattavat kamerat, jotka voidaan liittää tavalliseen Ethernet-porttiin. Tällöin kameroista tulee kuvalähteitä NDI-järjestelmään, jossa laitteet kommunikoivat keskenään IP-verkossa.

Salien mikrofonikalustona käytetään AKG:n puhujamikrofonien ja langattomien lavalier-mikkien lisäksi heitettävää Catchbox-kuutiota. Mikrofonien ääni siirretään yläkerran tarkkaamoon Focusriten Rednet-etuvahvistimilla Dante-väylää pitkin.. Sekin toimii talon IP-verkossa, jolloin mitään ylimääräisiä kaapelointeja tai kytkentöjä ei tarvita.

Helsingin seudun kauppakamari

Studiotec on ollut kauppakamarin AV-ratkaisutoimittajana pitkään, ja kumppanuus kirvoittaa kehuja molemmilta osapuolilta.

Vanhalla IP-verkolla tällainen systeemi olisi ollut aivan tukossa, mutta uusi verkkotoimittajamme ja Studiotec tekivät saumatonta yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi”, Hietamies hymyilee. ”Studiotec on ottanut tämän hyvin haltuun ja olemme olleet todella tyytyväisiä asennuksiin ja päivityksiin.

Kauppakamarin multicast-tuotantojärjestelmän suunnittelussa suurimmat haasteet syntyivät siis olemassa olevan sisäverkon kapasiteetista. Studiotecin tuotepäällikkö Jussi Peimola toteaa, että laitteiden saumaton yhteispeli ja luotettavat verkkoyhteydet ovat ensiarvoisen tärkeitä onnistuneen lopputuloksen kannalta.

IP-verkolta vaaditaan tavallista enemmän, kun siinä kulkee multicast-liikennettä. Kun saimme verkkopuolen palveluntarjoajan kanssa verkon pullonkaulat selvitettyä, bittivirta laitteiden välillä alkoi kulkea toivottua tahtia.

Vaikka järjestelmä onkin nyt iskussa ja kattaa nykyiset tarpeet, Kauppakamarin Hietamies muistuttaa kuitenkin, että prosessi on jatkuva – ja niin arvatenkin myös yhteistyö osapuolien välillä. 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Tsyganok Dmitri

Tuotepäällikkö

044 067 8028

dmitri.tsyganok [at] studiotec.fi

"Studiotec on ottanut tämän hyvin haltuun ja olemme olleet todella tyytyväisiä asennuksiin ja päivityksiin."

Kati Hietamies