Tervetuloa Oodiin – taidetta, tapahtumia ja tekniikkaa

AV & Esitystekniikka
Toimitila / Yritysratkaisut
29.03.2019

Helsingin uuden keskustakirjasto Oodin palvelut täydentyvät kevään kuluessa – sisääntulokerros on jo täydessä iskussa. Studiotec vastaa jättihankkeen AV- ja esitystekniikan kokonaistoimituksesta.

Arkkitehtitoimisto ALA:n suunnittelema ja YIT:n urakoima Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on huomiota herättävä rakennus lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen – ja paljon muutakin kuin pelkkä kirjasto.

Oodista haluttiin luoda paikka, jossa voi luoda omaa taidetta, tavata ystäviä, osallistua tapahtumiin tai vain lueskella ja rentoutua. Oodista voi varata kokoustilan, siellä voi järjestää tilaisuuden tai viettää päivän ”omassa” työhuoneessa. Siinä kun talon yläkerta on pyhitetty kirjoille, ja toinen kerros on oman tekemisen paikka, katutason sisääntulokerros on tehty kohtaamisia varten.

Oodin AV-tekniikasta vastaava ICT-erityisasiantuntija Urpo Nylander kertoo, että taloon valitut AV-ratkaisut ovat vahvasti sidoksissa sen eri kerroksien toimintoihin ja jopa tunnelmaan.

Oodi merkitsee kirjastomaailmassa valtavaa loikkaa eteenpäin. Täällä toteutuu nyt paljon siitä mitä alalla ylipäätään on visioitu, että tulevaisuuden kirjaston pitäisi olla”, Nylander summaa.

Keskustakirjasto Oodi

Oodi kätkee sisäänsä poikkeuksellista AV- ja esitystekniikkaa, jota sovelletaan ennakkoluulottomilla tavoilla. Sisääntulokerroksessa huomio kiinnittyy kattoa hallitsevaan kolmeen ultralähilinssillä ja peilitekniikalla varustettuun Panasonicin laserprojektoriin, joiden voimin pitkänomainen sisääntulo voidaan muuntaa digitaaliseksi seinäpinnaksi. Christien Pandoras Box -mediaserveriin kytketyt 30 000 ansin projektorit voisivat palvella esimerkiksi taideopiskelijoiden luoman uuden videotaiteen esittelyalustana (havainnekuva yllä).

Ykköskerroksen pohjoispäädyssä sijaitsevien ravintolan ja elokuvateatterin lämpiön alueelta löytyy seuraava kolmen videotykin yksikkö, jonka avulla voidaan luoda kookas, yhtenäinen kosketusprojisointitekniikkaan perustuva vuorovaikutteinen kuvapinta.

Kosketusprojisioon voidaan yhdistää myös äänikokemus Panphonicsin ”sound shower” -tyyppisten kattokaiuttimien avulla, jotka rajaavat äänen tehokkaasti kokijan kuuluville ympäristöä häiritsemättä.

Tulevaisuudessa projisointien uskotaan muokkaavan Oodin ulkoistakin ilmettä. Rakennuksen isojen ikkunoiden läpi on mahdollista nauttia digitaalisen seinäpinnan videotaiteesta iltaisin ulkona Kansalaistorilla.

Monenlaista ohjelmaa kaavaillaan myös Oodin ulkotiloihin, sen parvekkeille ja terasseille. Talossa on ulkotapahtumia varten runsaasti liikuteltavaa valo- ja äänitekniikkaa. Siirrettävään musiikki- ja puheäänentoistoon voidaan käyttää esimerkiksi AKG:n WMS 4500 -sarjan langatonta mikrofonijärjestelmää, JBL:n EON-sarjan kaiuttimia sekä MADI-lavarasialla varustettua Soundcraftin mikseriä. Liikkuvaan kalustoon sisältyy myös vankka DJ-setti miksereineen ja levysoittimineen.

Raskaampia tarpeita varten ykköskerroksen sisäpuolen ripustuspisteiden ”gridi” jatkuu ikkunoiden toiselle puolelle rakennuksen ulkolippaan asti. Kunkin yli kahdenkymmenen ripustuspisteen kantavuus on tuhat kiloa, ja ripustuksia on jo ehditty testata esimerkiksi Lux Helsinki -valofestivaalin puitteissa.

Keskustakirjasto Oodi

Aulakerroksen ”Maijansali” on oma merkille pantava kokonaisuutensa Oodissa. Nylanderin (kuvassa) mukaan liukuseinillä jaettavan monitoimisalin pitää nimensä mukaisesti pystyä palvelemaan monipuolista käyttäjäkuntaa ja monia eri tarpeita.

AV-tekniikan osalta tämä tuo haasteita, sillä monikäyttöisyyden lisäksi käyttäjäkunta ulottuu ammattilaisista amatööreihin, joten tilan esitystekniikan hallinta täytyy suunnitella kaksitasoiseksi.

Yksinkertaisella AMX:n logiikkaohjauksella käyttäjä pääsee ohittamaan mikserit ja valopöydät, jolloin periaatteessa kuka tahansa pystyy hoitamaan vaikkapa seminaarin puheäänentoiston. Vaativampia esitystilanteita varten otetaan käyttöön ammattilaisten käyttämä ääni- ja valo-ohjauskalusto”.

Maijansalin äänentoisto rakentuu Soundcraftin Vi 2000 -mikserin, Audinaten Dante I/O:n, analogikorteilla varustetun BSS:n prosessoroinnin sekä tusinan JBL:n VT-sarjan kaiuttimen varaan. Kaiutinkattausta täydentää puolen tusinaa esiintyjämonitoria, ja AKG:n langattoman mikrofonijärjestelmän lisäksi tarjolla on  myös hyvä valikoima tyypillisiä johtoliitäntäisiä malleja.

Keskustakirjasto Oodi

Salin esitysvalojärjestelmään lukeutuu ETC:n ColorSOurce 40 -valopöydän lisäksi parikymmentä ETC:n lediparria ja -zoomia sekä Fresnell-valaisinta DMX-jakajineen/releyksiköineen, ripustuksineen ja tarvikkeineen.

Äänen ja valon lisäksi Studiotec on varustellut Maijansalin kokonaisuudessaan, kiinteää laserprojektoria, kymmenmetristä valkokangasta sekä elementtirakenteista 80 neliömetrin esiintymislavaa ja tanssimattoa myöten. Toimituskokonaisuuteen sisältyvät ripustusjärjestelmät ketjunostimineen ja lavamekaniikka trusseineen.

Maijansalin yleisöpohjaa pystytään virtuaalisesti laajentamaan esimerkiksi projisoimalla salikameroiden kuvaa videotykkien kautta ulos saman kerroksen digitaaliseen seinäpintaan”, Nylander esittelee.

Ja tokihan Oodissa on myös täysi striimausvalmius, minkä avulla tapahtumien kuva ja ääni on siirrettävissä vaikkapa maailmanlaajuisen katsojakunnan nautittavaksi.

 

Oodin AV-tekniikkaa esittelevän sarjan seuraavassa osassa kerromme talon 2. kerroksen tiloista ja AV-toiminnoista.

Keskustakirjasto Oodi

Tutustu keskustakirjasto Oodin tarjontaan tästä.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi