Oodi kaupungille – uuden kirjaston AV-ratkaisut

AV & Esitystekniikka
Info-tv / Digital Signage
Mediaprojisointi / Pro Video
Toimitila / Yritysratkaisut
18.12.2018

Helsingin upouuden keskustakirjasto Oodin avajaisia juhlittiin näyttävästi itsenäisyyspäivän aikaan. Vertaistaan hakevan suurhankkeen AV- ja esitystekniikan toimituksesta vastaa Studiotec.

Wau-arkkitehtuuria niin ulkoa kuin sisältä edustavan uuden Oodi-keskustakirjaston palvelut sijoittuvat kolmeen kerrokseen, joissa on tilaa yhteensä 10 000 neliömetriä. Lähes sata miljoonaa euroa maksaneen keskustakirjaston ulkoasua hallitsevat kauniit puupinnat ja korkeat, kirkkaat lasiseinät. Yli 50 työntekijän kirjasto kätkee sisäänsä peräti sata tuhatta teosta.

Oodi on kuitenkin paljon muutakin kuin perinteinen kirjasto: siellä voi harrastaa, varata työ- ja kokoustiloja sekä järjestää omia tapahtumia. Oodin tavoitteena on olla Helsingin ytimessä sijaitseva kohtaamispaikka, jonka monipuoliset palvelut ovat kaupunkilaisten käytössä viikon jokaisena päivänä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Keskustakirjaston kävijätavoitteeksi on asetettu kymmenen tuhatta asiakasta per päivä.

Oodi avattiin itsenäisyyspäiväksi, jolloin talon kolmannen kerroksen tilat avarine kirjastoineen saatiin kokonaisuudessaan asiakkaiden käyttöön. Loput tiloista ja palveluista avautuvat vaiheittain.

Haluamme varmistua siitä, että henkilökuntamme osaa varmasti käyttää kaikkia Oodiin tulevia laitteita ja neuvoa asiakkaitamme niiden käytössä. Osa laitteista on vielä matkalla Oodiin. Vaikka rakennus valmistuu, kirjasto itse ei tule koskaan valmiiksi. Oodi ja sen palvelut tulevat aina elämään ja kehittymään”, keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara perustelee tilojen avautumista askel kerrallaan.

Suurin osa ensimmäisen kerroksen palveluista otettiin käyttöön jo avajaispäivänä ja tammikuun alussa sinne avataan vielä omana yksikkönään täysimittainen Kino Regina -elokuvateatteri.

Keskustakirjasto Oodi

Oodin toinen kerros tarjoaa tiloja työskentelyyn, harrastamiseen, vuorovaikutukseen ja yhdessäoloon, ja se avautuu asiakkaille joulun jälkeen vaiheittain. Siellä kiinnostusta herättävät muun muassa pelitilat, mediatyöpisteet, kaupunkiverstas, 3D-tulostuspalvelut, neuvotteluhuoneet sekä monikanavaisella äänentoistolla varusteltu elokuvakatseluhuone.

Oodi kätkee sisäänsä poikkeuksellista AV- ja esitystekniikkaa, jota sovelletaan ennakkoluulottomilla tavoilla. Studiotecin toimittamissa järjestelmissä huomio kiinnittyy heti alussa sisääntulokerroksen kattoa hallitsevaan viiteen ultralähilinssillä varustettuun Panasonicin järeään laserprojektoriin, joiden voimin pitkänomainen sisääntulo voidaan muuntaa halutunlaiseksi virtuaalimaailmaksi. Aulakerroksesta löytyy myös liukuseinillä eriytettävä monitoimitila, jonka Studiotec on varustellut show-valoja, valkokangasta ja esiintymislavaa myöten.

Liukuportaita toiseen kerrokseen noustaessa näkyvimpiä erityiskohteita Studiotecin urakassa on ”Kuutio”, jonka läpinäkyvä seinä toimii jättimäisenä ”kosketusnäyttönä” älylasiin projisoitavan videokuvan avulla.

Kukin toisen kerroksen lukuisista erillistiloista on varustettu vähintään yhdellä videoprojektorilla tai -näytöllä, ja kuvantoisto ja -käsittely muodostavatkin merkittävimmän lohkon Studiotecin toimituskokonaisuudesta.

Niin kuvan, äänen kuin valonkin osalta laitteistoa ja järjestelmiä on yhdenmukaistettu hyvässä yhteistyössä tilaajan kanssa, jotta käyttö, ylläpito ja kaikki muu hankintojen elinkaareen liittyvä olisi virtaviivaista ja selkeää”, kertoo Aaro Suopelto, joka on luotsannut Studiotecissä hankkeen tarjouslaskentaa alkumetreiltä asti.

Keskustakirjasto Oodi

Oodin toiseen kerrokseen valmistuvien kompaktien studioiden luona Suopelto (kuvassa) pysähtyy kertomaan, että tilat on varusteltu äänilaitteistoilla, joiden avulla kävijät voivat toteuttaa omatoimisesti tuotantojaan ja tallenteitaan.

Studiotilat on myös asianmukaisesti kellutettu ja akustoitu, ja äänieristetyt ulkoseinät estävät häiritsevän vuodon kumpaankin suuntaan”, Suopelto esittelee.

Studiotecin Oodiin toimittama kattava kuva-, ääni-, valo- ja esitystekniikan kokonaisuus saa loppusilauksensa AMX:n ja Neetsin logiikkaohjausjärjestelmistä, joilla hallitaan niin kirjaston yleisiä tiloja kuin valmisteilla olevaa Kino Regina -elokuvateatteriakin. Studiotec vastaa luonnollisesti teatterinkin varustelusta, 11-metrisestä valkokankaasta Atmos-äänentoistoon ja 4K-laserprojektoriin.

Esittelemme tammikuussa näillä sivuilla tarkemmin niin Kino Reginan kuin Oodin muitakin kiinnostavia teknisiä ratkaisuja.

Keskustakirjasto Oodi

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi