Mikkelin jäähalli – Lätkää ja raveja

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
27.03.2023

Studiotec päivitti Mikkelin jäähallin kuvan, äänen ja ohjauksen olennaiset palikat. Nyt uudistunut halli pystyy vastaamaan niin Mestarien liigan kuin vuodenkierron muidenkin suurtapahtumien vaatimuksiin.

Mikkelin jäähallin peruskorjauksessa kymmenen vuotta sitten asennettu AV-, esitys- ja videotekniikka oli alkanut ajan oloon tuskastuttaa käyttäjätahoa.

Tuntui siltä, että vanha järjestelmä alkoi olla enemmän huollossa kuin käytössä”, jäähallin isännöitsijä Kari Ahonen kärjistää.

Kun tekohengitys ei enää riittänyt oli aika päivittää kuvan, äänen ja ohjauksen keskeiset elementit. Studiotecissä nähtiin nopeasti, että samalla kun uusitaan laitteisto, on paikallaan uusia tapa jolla järjestelmät toteutetaan ja kytketään. Päivityksen yhteydessä Mikkelin jäähallissa siirryttiin perinteisestä ohjauksen- ja signaalinsiirrosta AV-over-IP -aikaan. Audion osalta hyödynnetään nyt Dante-protokollaa. IP-pohjaisten järjestelmien etuja perinteiseen nähden ovat muun muassa joustavuus, etähallittavuus, laajennettavuus – ja tietenkin kustannustehokkuus.

Myös isännöitsijä Ahonen korostaa, että toteutustavaksi valittu AVoIP erottaa uuden järjestelmäkokonaisuuden aiemmasta. Osa vanhaa laitekantaa voitiin säilyttää niin kuvan kuin äänenkin puolella, mutta olemassa olevan kuituverkon päälle rakennettiin uusi AV-verkko, jonka käyttöpisteisiin liitytään nyt muun muassa Kramerin ja Audinaten verkkoteknologioiden avulla.

Projektipäällikkö Terho Leinosen mukaan Studiotec lähti alun perin uusimaan ohjaus- ja kuvajärjestelmiä, mutta matkan varrella päädyttiin tilaajan toivomuksesta kohentamaan myös hallin äänentoistoa. Kuulokuvaa parannettiin merkittävästi JBL:n 18-tuumaisilla subwoofereilla, joita ajetaan Crownin 2400-wattisilla vahvistimilla.

Samalla kun hallin äänentoistoon saatiin maailmanluokan dynamiikka, myös audion ohjausprosessointi pantiin uusiksi. Järjestelmän komentokeskuksena toimii nyt Dante-yhteensopiva BSS:N BLU806-signaaliprosessori, johon kytkeytyy uusi Soundcraftin Signature -sarjan audiomikseri (yllä)

Ahonen kiittelee äänentoiston uudistusta siitä, että enää katsojalle ei tarvitse yrittää tuottaa elämystä volyymihanaa luukuttamalla.

Kun asennettiin riittävän järeät bassot, saatiin pääkaiuttimien tehoja jopa pudotettua, mikä puolestaan antaa lisää käyttötunteja vanhoille vahvistimille.

Mikkelin jäähallin kuvapuolen uudistukset ovat sananmukaisesti silminnähden merkittäviä. Laajennetun videokamerakaluston ja Rolandin striimauskäyttöön suunnitellun V-160HD videomikserin (yllä) avulla otteluiden ja tapahtumien livetuotantoon saadaan nyt erilaisia, jännittäviä kuvakulmia ja esimerkiksi kuva-kuvassa -toimintoja.

Taukojen aikana voidaan ajaa näytöiltä vaikkapa ottelun aikaisia katsomohaastatteluita”, Ahonen antaa esimerkin.

Kuvapuolella dekooderilaitteiden määrä kasvoi pitkin urakkaa.

Näyttöpisteitä lisättiin alkuperäisestä suunnitelmasta aulan ja käytävien televisioihin. Jäähallissa on myös yhdeksän aitiota, joista jokaiseen on nyt viety verkko ja sen päähän dekooderi aition omaa screeniä varten”, huomauttaa Studiotecin Leinonen.

Asennuksia alettiin toteuttaa asteittain jo kesällä, mutta hallin korkean käyttöasteen vuoksi urakka eteni pätkissä. Perustoiminnot uudella kalustolla saatiin kuitenkin käyttöön liigakauden pyörähtäessä käyntiin”, Leinonen kertoo ja lisää että uudistukset toteutettiin läheisessä yhteistyössä käyttöhenkilöstön kanssa ja heidän toiveitaan kuunnellen.

Mikkelin Jukurit pelaa Mestarien liigaa tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Oli selvää, että tämä oli viimeinen sysäys AV-laitteiston kohottamiseksi vaadittavalle tasolle. Ahonen kuitenkin muistuttaa, että hankintojen lähtökohta ei ollut Jukurien nousu liigaan vaan vanhan kaluston hajoaminen.

Studiotecin toimittama järjestelmä palvelee nyt hienosti liigaotteluiden paikallistuotannon lisäksi muutakin käyttäjäkuntaa, jota on runsaasti. Juniorijoukkueiden lisäksi Mikkelin Luistelijoiden taitoluistelijat ovat merkittävä ja ahkera käyttäjäjoukko. Uusittu ääni- ja videokalusto ovat aktiivikäytössä niin juniorisarjojen otteluissa kuin taitoluistelussakin. Tärkeä hallin käyttäjä on myös MAHL, jonka alla kokoontuvat Mikkelin alueen harrasteliigat.

Kaikkien edellä mainittujen piirissä toimii väkeä, joiden tietämys AV-teknologiasta ei ole välttämättä korkealla tasolla. Ahonen kiitteleekin, että juuri tästä syystä Studiotec on ohjelmoinut eri tasoisille käyttäjille omanlaisiaan käyttöpäätteitä.

Tavoitteena on ollut vähentää mahdollisuuksia tehdä mokia. Peruskäyttäjälle on tarjolla huomattavasti vähemmän vaihtoehtoja kuin komentokeskuksessa työskentelevälle kuvan ja äänen ammattilaiselle. Yksinkertaistettu käyttöliittymä palvelee esimerkiksi juniorijoukkueita avustajia isiä ja äitejä. Ohjeistukseksi riittää, kun sanoo että tuosta kun painat niin syttyy valot, ja täältä kuuluu äänet.

Kuva: Mikko Kankainen

Enimmillään yli 4000 katsojaa vetävässä Mikkelin jäähallissa järjestetään urheilun lisäksi konsertteja ja yleisötapahtumia maatalousmessuista lähtien. Halli on osa isompaa liikunta- ja tapahtumatalokokonaisuutta. Jäähallin vieressä on muun muassa harjoitushalli, jonne Studiotec rakensi myös urakan yhteydessä AVoIP-yhteydet kuvalle ja äänelle.

Lisäksi vieressä toimii Mikkelin ravirata, joka on alalla kuuluisa St. Michel -kilpailuistaan. Vuosittain heinäkuussa järjestettävä lämminveristen suurkilpailu on seudun mittavin yleisötapahtuma. Jäähalli toimii ravikisojen oheistilana totoveikkauspisteineen ja ravintoloineen, ja sinne on aiemminkin pyritty ajamaan radalta kuvaa ja ääntä.

Ahonen iloitsee siitä, että ravirata on viimein jäähallin kanssa samassa, luotettavasti toimivassa AV-verkossa.

Aiemmin halliin ei saatu tuotua ääntä ja kuvaa, ja jos saatiinkin, ne eivät välittyneet katsojille samanaikaisesti synkronissa.

Nyt on toisin. Kuva- ja ääniyhteys toimii molemmin päin ja on yksinkertainen käyttää. Järjestelmään sisältyy yksi dekooderi ja enkooderi molemmissa päissä, ja ohjauspaneelista valitaan mihin suuntaan materiaalia ajetaan.

Kuva: Mikko Kankainen

Mikkelin jäähallin, raviradan ja sitä ympäröivien kenttien ja tilojen kokonaisuuteen sisältyy vielä liikuntahalli Saimaan Stadium, jonne rakennettiin myös varaukset, jotta sekin halli voidaan tulevaisuudessa liittää osaksi olemassa olevaa AV-verkkoa.

Studiotecin Leinosen mukaan järjestelmäkokonaisuus tarjoaa nyt lähes loputtomasti mahdollisuuksia.

Kaikkia vaihtoehtoja ja variaatioita ei ole vielä aktivoitu, eikä ole tarkoituskaan. Tärkeintä on tietää, että tulevaisuudessa jokainen niistä on toteutettavissa ilman uusia kaapelivetoja. Ei tarvita muuta, kuin että meiltä käydään ohjelmoimassa olemassa oleva verkko uuteen käyttöön.

Tarkkaan ottaen usein ei tarvita edes sitä – siis käyntiä kohteessa. Mikkelin jäähallin tilaukseen kuuluu ylläpitosopimus, johon sisältyvät ohjelmoinnit ja korjaukset voidaan toteuttaa pitkälti etänä Studiotecin toimitalosta Espoosta.

Molemmat osapuolet kiittelevät kitkatonta yhteistyötä. Tähän liittyen Ahonen muistuttaa, että ylläpitoon sisältyvää ohjelmointipalvelua on jo käytettykin.

Vaikka kaikki toimii jo hyvin näinkin, hienosäädölle löytyy aina tarvetta. Mainittakoon vaikkapa se, että kaikki käyttäjät eivät ole ehtineet perehtyä uuteen järjestelmään, eivätkä siksi esimerkiksi uskalla sammutella laitteita. Niinpä järjestelmät ovat saattaneet hyrrätä turhan takia päällä yötä päivää. Niinpä Studiotec ohjelmoi laitteet niin, että ne sammuttavat itse itsensä.

Ahonen summaa, että Studiotecin toimittama järjestelmäkokonaisuus täyttää hienosti nykyiset tarpeet ja pitkälti nekin, mitkä ovat nähtävissä lähitulevaisuudessa.

Verkko on nyt kunnossa, ja uuden verkkoratkaisun kautta näyttöpisteitä ei ole ainoastaan enemmän, vaan samalla sekä kuvan että äänen laatu on aiempaa parempi. Ja se on jotain, minkä yleisökin huomaa, vaikka suurin osa parannuksista olisikin tehty lähinnä meidän käyttäjien työn helpottamiseksi.

Hallikuvat: Mikko Kankainen
Laitekuvat: Studiotec

Mikkelin jäähalli »

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Kallis Janne

Avainasiakaspäällikkö

050 354 8802

janne.kallis [at] studiotec.fi