Kameleonten – Leppävaaraan liikkumaan!

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Äänievakuointi
Induktiosilmukat
08.09.2023

Sisäurheiluareena Kameleonten on avannut ovensa Espoon Leppävaarassa. Paikallisten urheiluseurojen uuden kotipesän mittavasta äänentoistoratkaisusta otti vastuun Studiotec.

Uusi uljas Kameleonten on tänä syksynä ovensa Espoossa avannut sisäurheiluareena ja monitoimihalli, josta löytyy muun muassa 200-metrinen juoksurata ja kaikki yleisurheilun suorituspaikat. Sisäurheilua harrastetaan esimerkiksi salibandyn, koripallon, telinevoimistelun sekä voimaharjoittelun muodossa. Kaikki on pakattu lähes 15000 uudenkarheaan neliömetriin Leppävaaran urheilupuistoon, stadionin viereen.

Kesällä avajaisiaan juhlinut Kameleonten saatiin täysipäiväiseen käyttöön elokuussa. Tavoitteena on monipuolistaa ennen kaikkea nuorison urheilu- ja liikuntatoimintaa. Hallin nimi viittaa juuri kameleonttimaiseen monipuolisuuteen.

Hallihanke oli jo pitkällä kun Studiotec astui kuvaan.

Vasta kun pääsimme urakkapalaveriin kävi aidosti ilmi kuinka mittavasta hallikokonaisuudesta on todellisuudessa kysymys”, järjestelmäsuunnittelija Hannu Mattila Studiotecistä muistelee projektin alkupotkua.

Kameleontenin projektipäällikkö Patrik Gustafsson kiittelee tapaa, jolla Studiotec otti kopin projektista. Gustafsson pääsi hyvään keskusteluyhteyteen Studiotecin kanssa ja siirryttiin sanoista tekoihin. Hän huokuu tilaajan edustajana tyytyväisyyttä urakan valmistuttua.

Päällimmäisenä vaikutelmana totean, että ollaksemme urheiluhallissa äänentoisto on hämmästyttävän selkeä ja hyvä. Tämä on poikkeuksellista, koska – kuten kaikki tietävät – useimmissa urheiluhalleissa ei tahdo saada selvää kuulutuksista eikä oikein mistään.

Gustafsson jatkaa, että toki urheiluhallien kaikuisa tila tuottaa äänentoistolle haasteita, mutta Kameleontenissa nuokin haasteet on onnistuttu selättämään, vaikka sen tilat eivät poikkea akustisilta ominaisuuksiltaan suurestikaan keskiverrosta.

Gustafsson miettii, miksi niin monessa muussa tilassa kuin Kameleontenissa käyttäjät ja yleisö joutuvat kärsimään alimitoitetusta, huonosta äänentoistosta.

Joskus toteutus nojaa puutteellisen asiantuntemuksen pohjalta laadittuun suunnitelmaan, toisinaan syy saattaa olla siinä, että on ollut pakko pitäytyä alkuperäisessä, liian niukassa budjetissa.

Kameleontenissa päätettiin äänen olevan kuitenkin niin tärkeä osa hallin tarkoitusta ja toimintaa, että sen jos minkä pitää toimia.

Studiotecin kanssa korjattiin suunnitelmia paljonkin, silti aikataulussa pysyttiin hämmästyttävän hyvin.

Kameleontenin kokoinen yleisurheilukenttä sisätiloissa on harvinaista herkkua Suomen sääoloissa. Paikka on todella vaikuttavaa kokoluokkaa. Studiotec vastaa jättimäisen kiinteistön kaikesta audiosta, jonka kokonaisuus muodostuu itsenäisistä äänentoistojärjestelmistä eri kentillä ja hallitiloissa sekä toisaalta koko rakennuksen mittaisesta turvakuulutusjärjestelmästä. Studiotec täydensi toimittamiaan äänentoistojärjestelmiä lopuksi Ampetronicin induktiosilmukoilla.

Suunnittelun haasteena oli yhdistää tilaajan alkuperäinen vaatimus korkean äänenlaadun ja -paineen suhteen, kuitenkin siten ettei budjettia jouduttaisi venyttämään liikaa.

Lopputulema oli tilaajan mielestä hyvä, ja ulotuimme korkeimpaan mahdolliseen laatuun annetuissa raameissa. Yksittäisiä laitehankintoja pystyimme supistamaan muun muassa käyttämällä eri tiloissa osittain yhteistä kalustoa”, Mattila kertoo.

Studiotecin projektipäällikkö Janne Mäkiö kehuu kollegansa Kai Granholmin kehittelemiä kaiutinratkaisuja, joiden myötä päästiin kattamaan Kameleontenin isoja tiloja pienellä kaiutinmäärällä.

Mallinnuskuvia pyörittelemällä Granholm löysi kaiuttimille optimaalisia paikkoja, jolloin pystyttiin tinkimään niiden määrästä todella suuressa hallitilassa, lopputuloksen juurikaan kärsimättä.

Kaapelointikin tehtiin Studiotecin kuvien mukaan, ja myös kaiutinasennuksissa tilaaja luotti saman asiantuntevan av-yrityksen ammattitaitoon. Mäkiön mukaan käyttäjäkoulutukset saatiin hoidettua hyvässä tahdissa ja asennuksia päästiin tekemään sujuvasti, vaikka hallia alettiinkin ottaa käyttöön jo asennusaikana.

JBL osoittautui luontevasti kaiutinvalinnaksi myös voimistelu- ja tanssiharjoittelusaleihin (yllä), joissa musiikin toistuvuus korkealla äänenlaadulla on ensiarvoisen tärkeätä mielekkäälle harjoittelulle. Kameleontenin isoimpiin tiloihin valikoitiin JBL:n CBT-sarjasta muun muassa 100LA-1- ja 200LA-1 -pilarikaiuttimia, jotka toimivat kiinnityksiensä ja suuntauksiensa ansiosta erittäin hyvin kyseisessä kohteessa ja käyttötarkoituksessa. Eri kentillä ja suorituspaikoissa pystytään niiden kautta soittamaan musiikkia sekä selostamaan ja kommentoimaan kisaa tai ottelua. Laitteita voidaan tarvittaessa ohjata Bluetoothin kautta langattomasti älypuhelimella. Myös BSS:n BLU-50 -audioprosessorilla on keskeinen rooli äänijärjestelmien hallinnassa.

Salikohtaisten äänentoistojärjestelmien käyttöä voidaan entisestään tehostaa siirrettävällä miksausyksiköllä, jonka keskuksena toimii Proelin mikseri. Näin saadaan mihin tahansa Kameleontenin tilaan vieläkin ammattimaisempi ja yksityiskohtaisemmin hallittava äänentoisto. Yksikköön sisältyy Audio-Technican langattomia mikrofoneja, joiden kautta voidaan välittää spiikkejä ja kuulutuksia.

Yleisäänentoisto ja sen kautta välittyvä turvakuulutusjärjestelmä toteutettiin erikseen LDA:n NEO-sarjan laitteilla. Kuulutusjärjestelmä on kytketty paloilmoitinjärjestelmään, ja sen kautta voidaan toistaa myös taustaohjelmaa esimerkiksi kahvilaan ja kuntosaleihin. Niin yleisäänentoisto kuin musiikkitoistoon tarkoitetut JBL:n kaiutinyksiköt piiloutuvat hienosti kattorakenteisiin esimerkiksi salibandykentillä.

Patrik Gustafsson muistuttaa, että juuri avautuneessa hallissa on käyttökokemuksia äänentoistosta vielä rajoitetusti, varsinkin yleisön kanssa. Harjoituskäytössä järjestelmien on todettu toimivan hyvin, ja varsinaiseen tulikasteeseen äänentoisto ulottuvuuksineen pääsee syksyn mittaan, kunhan ottelu- ja kilpailukausi pääsee vauhtiin.

Kameleontenin toiminnan ytimessä on ennen kaikkea tilojen tarjoaminen lasten ja nuorten urheiluharrastukseen. Katsojapaikkoja meillä on esimerkiksi salibandyssa noin 300, yleisurheilussa suurimmillaan ehkä 1500. Kameleonten on avoin tila, jossa pääsee seuraamaan esimerkiksi salibandyn junioritason sarjapelejä, ja itsenäisyyspäivänä hallissa järjestetään yleisurheilun juniorikisat”, Gustafsson vinkkaa.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi

"Äänentoisto on hämmästyttävän selkeä."

Patrik Gustafsson

Kameleontenin projektipäällikkö