Telia uudisti äänimaailmansa

Ääni
Toimitila / Yritysratkaisut
09.06.2021

Telian 35 myymälää kautta maan ovat saaneet uudet taustamusiikki- ja kuulutusjärjestelmät. Studiotec huolehti verkkopohjaisen, keskitetyn audioratkaisun asennuksesta ja vastaa sen ylläpidosta.

Ensimmäinen, välitön tavoite Telialla oli saada kaikkiin myymälöihinsä kuuluville ajankohtaiset koronatiedotteet, ja seuraavana etappina on ottaa niitä ajava järjestelmä myöhemmin mainoskäyttöön”, Studiotecin yritysratkaisujen myyntipäällikkö Jarmo Tuononen taustoittaa projektia.

Telian myymälöissä on käytetty taustamusiikkilähteenä Spotifyn kehittämää Soundtrack Your Brand -palvelua ja kaiutinjärjestelmätkin olivat olemassa. Nämä eivät kuitenkaan mahdollistaneet tiedotteiden ja mainoksien soittamista myymälöissä halutulla tavalla.

Ratkaisuna tähän tarpeeseen Axis Communicationsin Suomen edustaja toimitti Telialle Axis Audio Bridge -laitteet, ja Studiotecin rooliksi tuli myymälöiden kaiutinjärjestelmien liittäminen tähän laitteistoon sekä järjestelmien asennus, säätäminen ja käyttöönotto. Studiotec vastaa myös järjestelmän ylläpidosta. Siinä keskeisenä osana on Axis Audio Manager Center -pilvipalvelu, jonka kautta hallinnoidaan myymälöihin asennettuja Bridge-päätelaitteita.

Telian myymälöiden tekninen kehityspäällikkö Niklas Andersson vahvistaa, että tarve lähteä uudistamaan myymälöiden äänenhallintajärjestelmiä oli tosiaan koronan ”ansiota”.

”Tuollaisen koko lailla pakottavan tarpeen jatkoksi päätettiin päivittää koko ketju sillä ajatuksella, että hankittaisiin joustava ratkaisu, joka mahdollistaisi tulevaisuudessa myös tiedotteiden ja mainonnan, jota voitaisiin hoitaa keskitetysti ja ajastetusti.

Axisin pilvipalvelun kautta Bridget liittyvät asiakkaan Soundtrack-soittolistoihin ja samassa pilvipalvelussa myös määritellään ja ajastetaan mainokset. Telia itse hallinnoi soittolistoja, ja Studiotec taas hallinnoi Axis Audio Manager Centeriä ja on myös tehnyt kaikki tarvittavat määrittelyt.

Axisin ratkaisu oli Anderssonin mielestä pätevin tarjolla olleista.

Studiotec oli jo toteuttanut vastaavia ratkaisuja ainakin yhdelle asiakkaallemme, joten heillä oli tästä kokemusta. Kaikki pystyttiin myös toteuttamaan nopealla aikataululla, ja lopputulos on oikein onnistunut.

Anderssonin mukaan Studiotecin valtteja on osaaminen, jolla rauta ja sen taustalla toimivat ratkaisut ovat löytäneet paikkansa kokonaisuudessa.

Meidän kannaltamme katsoen kaikki on sujunut mutkattomasti. Ja tärkeää on sekin, että kokonaishinta mahtui haarukkaan. Saatiin hankittua kaikki se mitä tarvittiin, enempää ei oltu nyt hakemassakaan.

Anderssonin mukaan projekti etenikin maaliin odotusten mukaisesti.

Nykyhetkellä pilvipalvelu ei ole vielä lopullisessa vireessä, mutta sehän oli tiedossa oleva asia. Käyttökokemuksen myötä se tulee saamaan lopullisen versionsa ja päivittyy niin, että hallinnasta tulee vielä helpompaa ja pystytään hallitsemaan massoja samalla kertaa”, Andersson kuvailee kertoen, että tällä hetkellä Telia tilaa mainostoimistolta tarvittavat tiedotteet ja muut klipit, ja Studiotec lataa ne järjestelmän käyttöön.

Axis Communicationsin Suomen avainasiakaspäällikkö Jouni Virta kertoo, että Axisin audiojärjestelmien kehitys on jatkoa valmistajan IP-pohjaisille kameravalvontajärjestelmille, joista Axis onkin monille toistaiseksi tutumpi.

Kaupan alalla on enenevässä määrin huomattu, kuinka paljon IP-pohjaisista audiojärjestelmistä voi olla hyötyä päivittäisen tilamusiikin toistamisessa ja myymälöiden äänimaailman hallinnassa”, Virta sanoo, mutta korostaa, että Audio Manager Center on vielä pilottivaiheessa. Kyse on uudesta palvelusta, jolla voidaan yhdistää taustamusiikkipalvelu sekä keskitetysti hallittavat mainokset ja tiedotteet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Jo nyt pystytään hallinnoimaan Telian tapaisen maanlaajuisen liikeketjun äänimaisemaa yhdestä pisteestä. Telialla on 35 myymälää kautta maan aina Lappiin asti. Ylläpidon ja asiakaskokemuksen kannalta on tärkeää, että sama äänimaailma ja mainonta saavuttaa jokaisen yhtä lailla ja samanarvoisena niin Helsingissä, Turussa kuin Rovaniemelläkin.

Telian Niklas Anderssonin mukaan koko ketjulle yhtenäisestä audionhallintajärjestelmästä on ollut suurta etua tietenkin hankintavaiheessa, mutta ennen kaikkea käyttövaiheessa, joka tulee jatkumaan vuosia tästä eteenpäin.

Saadaan katettua kerralla ja yhdellä ponnistuksella kaikki myymälät”, Andersson iloitsee.

Juuri tuossa kuvastuvat IP-pohjaisen audion edut”, Axisin Jouni Virta jatkaa. ”Ja olennaista on sekin, että pystytään lähtemään liikkeelle askel kerrallaan, eikä laajentaminen tuota ongelmia. Voidaan esimerkiksi hyödyntää olemassa olevaa kaiutinjärjestelmää, ’Expand as you go’ -periaatteella. Se on toista kuin vanhassa analogisessa maailmassa, jossa muutoksia tehtäessä joudutaan laskemaan aina koko systeemi uusiksi vahvistintehoista alkaen”, Virta muistuttaa.

Audio Manager Center on uusin lisäys tähän kokonaisuuteen, ja se on annettu pilottivaiheessa valikoiduille asiakkaille ja partnereille, joista Studiotec on tärkeimpiä”, Virta lisää.

Palvelu julkaistaan virallisesti myöhemmin, jolloin sen työkalut mahdollistavat laajojen kokonaisuuksien etähallinnan entistä joustavammin. Virran mukaan valmistaja on jo nyt saanut Studioteciltä järjestelmän käyttöön liittyvää hyvää palautetta ja parannusehdotuksia.

Studiotecin kanssa on sujunut tosi hienosti, he ymmärtävät selkeästi asiakaskentän tarpeita, ja näkevät mihin suuntaan niin audiojärjestelmät kuin kameravalvontakin ovat matkalla. He tunnistavat IP-tekniikan hyödyt näissä ympäristöissä, ja ovat ottaneet niitä aktiivisesti käyttöön.

Virta sanoo, että siinä kun Axis tulee IT-puolelta, Studiotec tuntee erityisen hyvin AV-kentän, ja tietää missä siellä mennään.

Tällaisessa yhteistyössä olemme pystyneet yhdistämään AV- ja IT-osaamisen sekä molempien maailmojen parhaat puolet, minkä lopputuloksena pystymme rakentamaan mahdollisimman toimivia ratkaisuja asiakkaillemme.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Tuononen Jarmo

Myyntipäällikkö

Enterprise Solutions

050 555 3504

jarmo.tuononen [at] studiotec.fi

"Kaikki pystyttiin toteuttamaan nopealla aikataululla, ja lopputulos on oikein onnistunut."

Niklas Andersson

"Studiotecin kanssa on sujunut tosi hienosti, he ymmärtävät selkeästi asiakaskentän tarpeita, ja näkevät mihin suuntaan niin audiojärjestelmät kuin kameravalvontakin ovat matkalla."

Jouni Virta