Porvoon tuomiokirkko – Ääntä tämän päivän tarpeisiin

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
27.02.2023

Viitisentoista vuotta sitten Porvoon tuomiokirkon tuhopolttoa käsiteltiin valtakunnallisena katastrofiuutisena. Kirkon mittavien restaurointitöiden yhteydessä jouduttiin luonnollisesti uusimaan kaikki tekniikka, ja Studiotec valikoitui tuolloin äänentoiston toimittajaksi. Nyt äänijärjestelmä on uusittu tämän vuosikymmenen tarpeisiin.

Kun Studiotec toimitti Porvoon tuomiokirkkoon tämän vuosikymmenen alun koronakriisin iskiessä kuvan striimausjärjestelmän laajennuksen, samalla esiin alkoivat nousta ikääntyvän äänentoistojärjestelmän päivitystarpeet. Osa niistä nousi kirkon uusista tehtävistä, jotka ovat ajan saatossa laajentuneet aiemmasta.

Toimintoja on tullut koko ajan lisää ja ne ovat monipuolistuneet. On lauluesityksiä, konsertteja, näytelmiä ja puhetilaisuuksia. Toiminta ei enää rajoitu jumalanpalveluksiin, vaan kirkosta on tullut kuin monitoimitalo”, taustoittaa Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hankintapäällikkö Krista Eloneva.

Elonevan mukaan palautetta oli alkanut ropista niin käyttäjäkuntaa edustavilta papeilta kuin kirkkokansaltakin.

Saimme kritiikkiä esimerkiksi äänen kuuluvuudesta ja sen laadusta, erityisesti selkeyden puutteesta.

Vaikka tekniikka perustasolla toimi edelleen, vikaantumiset olivat käyttötuntien myötä alkaneet väistämättä yleistyä.

Laadimme varsin ympäripyöreän tarjouspyynnön, johon Studiotec tarttui ja lähti kartoittamaan mitä asialle voi tehdä”, Eloneva hymyilee.

Äänentoistotekniikka oli reilun vuosikymmenen aikana harpannut aikamoisesti eteenpäin, ja esimerkiksi kaiuttimia oli nyt saatavilla entistä sirommassa koossa, mutta vieläkin paremmalla laadulla.

Studiotecin projektipäällikön Janne Mäkiön mukaan tuomiokirkon äänentoiston ongelmat kulminoituivat vanhan järjestelmän katvealueisiin.

Uudella PanBeam-järjestelmällä, jota vastaavia ei kirkon palon aikoihin ollut vielä edes saatavilla, katveet saatiin häivytettyä ja kauittimien sähköisen ohjauksen ansiosta ääni voitiin suunnata haluttuihin pisteisiin salissa”, Mäkiö avaa.

Keskusteluissa asiakkaan kanssa päädyttiin laajentamaan olemassa olevaa kaiutinjärjestelmää niiltä osin, jotka oli jouduttu jättämään vähemmälle huomiolle palon jälkeisessä massiivisessa kokonaisremontissa” , tarkentaa Studiotecin järjestelmäasiantuntija Kai Granholm.

Porvoon tuomiokirkon projektin suunnittelusta vastanneen Granholmin mukaan kaiutinlaajennuksen haasteena oli, ettei kaapeleita voitu uusia tai lisätä, jolloin pelastajaksi osoittautui Pan Acousticsin Pan 2-mallisto (yllä). Se mahdollistaa aktiivisesti suunnattavan linjasäteilijäkaiuttimen toiminnan, vaikka käytössä on vain kaksi johdinta. Kaikki mahdollinen kaiuttimen tarvitsemasta käyttöjännitteestä ohjaukseen ja signaalinsiirtoon liikkuu näitä johtimia pitkin.

Vanhat pistesäteilijät  korvattiin Pan Beam PB 04-P2L -kaiutinmalleilla, joista saadaan huomattavasti enemmän hyötyääntä kuulijoiden korviin. Lisäksi kirkon keskilaivaan lisättiin yksi pari kaiuttimia sellaiseen kohtaan, jossa kuulijat jäivät katveeseen pääkaiuttimien suhteen.

Tuomiokirkon projektimyyjänä toiminut Janne Kallis Studioteciltä toteaa, että valitut ratkaisut sopivat erinomaisesti yhteen olemassa olevien PB-08 -pääkaiuttimien (yllä) kanssa, olivathan nekin aikanaan Pan Acousticsin katalogista hankittuja. Nyt myös urkuparven kaiuttimet vaihdettiin pääkaiuttimia vastaaviin malleihin. Järjestelmän ohjauksessa sähköistä suuntaavuutta pystytään nyt hyödyntämään niin, että permannolle ja ensimmäiselle lehterille on määritelty omat kuuntelualueet.

Äänijärjestelmän keskuksena toimivaan Soundweb BLU-100 -prosessoriin rakennettiin automaattimiksaustoimintoja, jota hyödyntävät kaikki järjestelmään kytkeytyvät mikrofonit. Soundwebin vaivatonta ohjausta varten Studiotec räätälöi käyttäjän iPadiin ohjauspinnan MotionControl-ohjelman avulla. Tärkeä lisäpalikka on myös fyysinen Contrio-ohjain, mikäli iPad olisi joskus poissa pelistä.

Samalla pitkään palvellut aiempi mikseri vaihdettiin Mackien PROFXV3-miksauspöytään, joka tarjoaa erityisesti laulajien miksaamiseen helppoutta sisäänrakennetun kaikuefektiprosessorinsa myötä.

Yhtä jalkaa äänentoisto- ja miksauskaluston kanssa toimitettiin lisää kiinteitä ja langattomia mikrofoneja, joten nyt koko äänijärjestelmä on viritelty palvelemaan nykykirkon vaihtuvia tarpeita ja monipuolista tarjontaa.

Aiemmat kiinteät mikrofonit vaihdettiin Audio-Technican ES925-sarjan joutsenkaulalla varustettuihin malleihin. Suurimmalta osin suuntakuvioksi valittiin tiukka hyperkardioidi ja alttaripöydälle valikoitui niin ikään erinomaisella suuntaavuudella varustettu ML-kapseli.

Langattomien mikrofonien määrää lisättiin ennen muuta siksi, että aiempaa useammalla käyttäjällä olisi mahdollisuus nauttia omiin mittoihin säädetystä headsetistä.

Uusia Que Audion kauniita pääpantamikrofoneja hankittiin sen vuoksi, että jumalanpalveluksissa ja muissa kirkollisissa tilaisuuksissa esiintyy yhä useammin monia puhujia samanaikaisesti. Näihin tarpeisiin oli vaivatonta vastata uudella langattomalla teknologialla”, Eloneva toteaa.

Kirkolla oli jo ennestään jonkin verran edelleen käyttökuntoisia AKG:n langattomia, ja kapasiteettia kasvatettiin uusilla AKG:n WMS470 vastaanotin/lähetinyhdistelmillä. Kirkossa tehtiin taajuuskartoitus, minkä yhteydessä määriteltiin yhteensopivat taajuudet.

Porvoon tuomiokirkko on luonnollisesti mitä tiukimmin varjeltu museokohde, mutta nyt puheena oleva kalustohankinta meni kumman kivuttomasti.

Olennaisimmat keskustelut tekniikasta – värimäärityksiä ja sijoituksia myöten – oli käyty Museoviraston kanssa kirkon palon jälkeen vuonna 2008”, Eloneva antaa selityksen.

Toki keskiaikaisen kirkkosalin haasteellinen akustiikka ja rakennuksen historiallinen arvo edellyttivät silti erityistä kunnioitusta ja ammattitaitoa käytännön työssä ahertavalta Studiotecin asennusryhmältä.

Vaikka korona jumitti rahtilaivoja satamiin, eikä tavara kaikin osin liikkunut maailmalla niin joutuisasti kuin oli toivottu, saatiin asennukset käyntiin kuitenkin reilusti ennen joulua. Maaliin päästiin ajoissa.

Eloneva uskoo, että uuden järjestelmän käyttöönoton myötä sanaa on julistettu ja kuunneltu Porvoon tuomiokirkossa pääsääntöisesti hymy huulilla. Ainakaan kiinteistö- ja hankintapäällikön korviin ei ole enää valituksia kantautunut.

Ja se on aina hyvä merkki, jos kukaan ei sano mitään”, Eloneva hymähtää. ”Sen tosin tiedän, että kanttoreille muutos on merkinnyt hyppäystä nykyaikaan, kun he eivät aiemmin paljonkaan kuulleet lehterilleen mitä seurakunnassa alhaalla tapahtuu. Ja nyt kuulevat erittäin hyvin. Se on vaatinut totuttelua, kun pulmaan haettiin teknologinen ratkaisu, siinä kun ennen oltiin kuuntelun osalta luonnontilassa.

Krista Eloneva muistuttaa, että Porvoon seurakuntayhtymä on taittanut pitkän matkan yhdessä Studiotecin kanssa. Siitä on ollut etua tässäkin projektissa.

He tuntevat kiinteistön ja heidän kanssaan on ollut palkitsevaa asioida. On hienoa, kun pystyy luottamaan sellaiseen ammattitaitoon, että voi asiakkaana pudottaa pöytään melkoisen hahmottomankin ongelman, ja siihen osataan tarjota oikeat ratkaisut. Sellainen on ammattilaisuuden merkki.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Kallis Janne

Avainasiakaspäällikkö

050 354 8802

janne.kallis [at] studiotec.fi

Mäkiö Janne

Projektipäällikkö

045 7881 7303

janne.makio [at] studiotec.fi

Granholm Kai

Järjestelmäasiantuntija

044 768 5259

kai.granholm [at] studiotec.fi

"Studiotecin kanssa on ollut palkitsevaa asioida."

Krista Eloneva

Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hankintapäällikkö