Helsingin Kaupunginteatteri uudessa valossa

Valo & video
Arkkitehtuuri- ja julkisivuvalaistus
Teatteri- ja ammattivalaistus
21.08.2017

Helsingin Kaupunginteatteri avaa ovensa yleisölle pieteetillä peruskorjatun teatteritalon 50-vuotisjuhlien käynnistyessä. Merkittävänä osana teatteritalon esitystekniikan urakkaa Studiotec asensi talon näyttämöille ETC:n himmenninjärjestelmän sekä Paradigmin valo-ohjausjärjestelmät näyttämö- ja katsomovalaistuksen hallintaan. Huomiota herättävä julkisivuvalaistuskin toteutettiin ETC:n tuotteilla ohjauksesta heittimiin. HKT näyttäytyy yleisölle nyt täysin uudessa valossa – kirjaimellisesti.

Käyttäjän edustajana valojärjestelmien remontissa toiminut valomestari Patrik Åhlgren esittelee innoissaan Kaupunginteatterin uutta valaistustekniikkaa. Ensimmäisenä tutustumiskohteena on Studiotecin asentama noin 1200-linjainen ETC:n Sensor3:een pohjautuva himmenninjärjestelmä (kuvassa), joka palvelee talon kaikkia näyttämöitä.

Åhlgren tietää, että isoissa ja pitkäkestoisissa tekniikkaurakoissa on aina varauduttava yllätyksiin, mutta tällä kertaa yllätykset olivatkin monesti plus-merkkisiä.

Esimerkiksi juuri himmentimissä pohdittiin pitkään, mille sektoreille asennettaisiin moduleita, joissa olisi myös relemahdollisuus. Sitten Studiotecilta kerrottiin, että ne ovatkin kaikki sitä mallia!

Teatterin laitehuoneissa ja köysiullakoilla naksahtelee yli 2000 uuden releen arsenaali, ja kun jokainen Sensor3-himmenninmodulikin on tarvittaessa vaihdettavissa kontaktoriksi nousee talon yhteenlaskettu relevaranto tarvittaessa reiluun kolmeen tuhanteen.

 

Viisi verkkoa

Näyttämöalueiden sekä niiden läheisyydessä olevien tilojen valaistuksen kokonaishallintaan räätälöity Paradigm-ohjausjärjestelmä nivoutuu saumattomasti esitysvalaistukseen: esimerkiksi kaikkia liikkuvien valojen releitä ohjataan Paradigmilla.

Paradigm hallitsee taustalla sali- ja työvaloista alkaen kaikkia sellaisia valaisimia, joista voisi vahingon seurauksena vuotaa valoa näyttämölle. Åhlgrenin hipaistessa Paradigmin kosketusnäytöltä suuren näyttämön katsomovalaistuksen kokonaistasoa kohdalleen, katon täydeltä ledivalaisimia seuraa komentoa.

Paradigm oli Kaupunginteatterille johdonmukainen valinta logiikkapuolen hallintaan. Järjestelmää on käytetty HKT:ssä ennenkin, tosin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Arkkitehtuurivalaistukseen ja infran hallintaan suunniteltuna järjestelmä soveltuu HKT:n tarpeisiin erinomaisesti.

Paradigm on käyttöliittymältään kuin valopöytä – ja sellaisena meille luonteva aina kun haluaa jotain räätälöidä. Rakensimme jo Peacockin väistötiloihin koko logiikkaohjauksen Paradigmin varaan”, Åhlgren taustoittaa valintaperusteita.

HKT:n Paradigm-valojärjestelmät toimivat viidessä eri verkkoympäristössä, esimerkiksi kullakin näyttämöllä on omansa, samoin julkisivulla.

Valonohjausjärjestelmä on rakennettu niin, että näyttämöt itsessään eivät näe verkossa toisiaan, jolloin esimerkiksi pieneltä puolelta ei pysty tekemään vahinkoja suurelle näyttämölle”, Åhlgren hymyilee.

Erilliset järjestelmät nivotaan yhteiseen kattoverkkoon Paradigmin Central Control Serverillä, jota tarvitaan lisäksi järjestelmäohjauksessa käytettävien isojen 18-tuumaisten kosketusnäyttöjen taustalla.

 

Julkisivu esiin

Valo levittäytyy nyt näyttämö- ja katsomotilojen ulkopuolelle ensi kertaa isossa mittakaavassa. Hieno talomme on ollut vähän piilossa, siksi tämä on merkittävä muutos aiempaan – julkisivuvalaistuksella teatteri-illan tunnelma kohoaa nyt jo ennen sisään astumista”, HKT:n tekninen johtaja Antti Rehtijärvi (kuvassa) iloitsee.

Rehtijärvi ennustaa, että syysiltojen pimetessä jättimäiseen julkisivuun kuvastuvat valoefektit alkavat muovata olennaisesti jopa kaupunkikuvaa.

Julkisivuvalaistuksessa käytetään yli sataakahtakymmentä ETC:n staattista ulkovalonheitintä, joiden linssit on valittu niin, että koko pinta saadaan valaistua tasapainoisesti. Kalustoon olennaisina kuuluvien Selador Desire Lustr+ -valaisimien seitsemään väriin perustuva värisekoitus tarjoaa RGBW-heittimiä huomattavasti luonnollisemman ja laajemman spektrin, jolloin valaistava pinta toistuu selvästi luonnollisempana.

Suuren näyttämön himmenninhuoneessa pyörivä Mosaic-valonohjaus on yhteydessä julkisivuvaloihin verkkoyhteydellä gatewayta pitkin. Valotilanteiden ohjelmointi tapahtuu aikajana- ja triggeriperiaatteella.

Åhlgren kertoo, että ohjelmointeja on vaivattominta tehdä ulkona läppäri sylissä niin, että valaistava seinäpinta on samalla silmien edessä. Ohjausparametrit heittimille annetaan hue-saturaationa ja värilämpötilana.

Se oli tietoinen valinta. Kaikkien seitsemän värikanavan ohjaus per heitin olisi nostanut kokonaiskanavamäärän järkyttäväksi. Nyt kanavamäärä on kompaktimpi ja käyttö yksinkertaisempaa, kun voidaan pelata pelkästään väriympyrällä!

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Lehtonen Jami

Myyntipäällikkö,
Professional Lighting

044 734 2865

jami.lehtonen [at] studiotec.fi