Topeliussalissa tapahtuu

AV & Esitystekniikka
Äänentoisto / Pro Audio
Mediaprojisointi / Pro Video
Teatteri- ja ammattivalaistus
12.03.2024

Topeliussali on kulttuurinnälkäisten sipoolaisten uudistettu ykköspaikka konserttien, elokuvien, teatterin ja tanssiesitysten kokemiseen. Studiotec kuuluu hankkeen avainpelaajiin.

Sipoon Nikkilässä 1980-luvulla käyttöön vihitty Topeliussali on kokenut merkittävimmän uudistuksen historiansa aikana. Parisen vuotta sitten sisätilaremontilla aloitettu urakka valmistui joulun alla. Sipoon kunnan omistaman, noin 230-paikkaisen tilan pääpaino on musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksissä, joiden lisäksi sali toimii elokuvateatterina.

Sipoon kunnan kulttuurituottaja Pi Viana tähdentää, että Topeliussalin uudistus on merkittävän kokoluokan satsaus. Topeliussalin remontissa on otettu entistä paremmin huomioon kaikkien kuntalaisten kulttuuripalvelu. Salista tehtiin muun muassa mahdollisimman saavutettava pyörätuoliramppeineen, hisseineen ja induktiosilmukoineen.

Pi Viana (kuvassa vas.) ja kulttuurisuunnittelija Katja Sågbom ovat innoissaan uudenkarheasta salista, joka mahdollistaa entistä laadukkaamman ja monipuolisemman ohjelmatarjonnan. Viana kertoo, että äänikaluston osalta kunnassa oli ensin ajateltu hyödyntää vanhaa, olemassa olevaa kaiutinpatteristoa. Lopulta saatiin vihreää valoa sille, että seudun ykkössali ansaitsee parempaa. Saliäänijärjestelmä kävi läpi täydellisen uudistuksen, ja palvelee nyt kiitettävästi elokuvaesityksiäkin.

Ääni kuulostaa hyvältä ja valot ovat hienot. Tila näyttää raikkaalta ja tuoleissa on mukava istua. Uusittu sali on alusta lähtien saanut paljon kiitosta kävijöiltä, käyttäjiltä ja esiintyjiltä”, Viana summaa.

Sali on nyt varustettu uusimmalla esitystekniikalla, johon kuuluu elokuvaprojektori, videotykki ja laadukkaat ääni- ja valolaitteet – flyygelikin löytyy. Esiintymislavan yhteydessä on mukava esiintyjälämpiö pukuhuoneineen ja peseytymistiloineen.

Studiotecin toimituksen ytimessä on salin äänijärjestelmä asennuksineen ja tarvikkeineen. Projektimyyjä Aaro Suopelto kertoo, että Topeliussalin 5.1-saliääni ratkaistiin JBL:n AM-sarjan kaiuttimilla, sub-yksiköllä ja kymmenellä surroundkaiuttimella. Kuuluvuutta tasoittavina etufilleinä näyttämön lattiatasoon on asennettu neljä AC15-kaiutinta. Tehontarpeesta huolehtivat JBL:n LA4- ja MA4-vahvistimet. Esiintyjiä palveleva lavamonitorointikin kuuluu toimitukseen.

Siinä kun äänikalusto uusittiin alusta loppuun, valokattauksen osalta päästiin päivityksellä – joka silti näkyy selvästi katsojan silmissä ja käyttäjän sähkölaskussa.

Olimme toimittaneet tilaan aiemmin ETC:n perinteisiä heittimiä, jotka nyt huollon yhteydessä päivitettiin ledivalonlähteelle”, Suopelto paljastaa.

Studiotecin toimitukseen kuuluu myös kolmattakymmentä AKG:n ja Audio-Technican mikrofonia solisti-, instrumentti- ja puhekäyttöön. Mainittuun kokonaisuuteen sisältyy neljän langattoman mikrofonin kattaus käsi- ja vyölähettimineen sekä vastaanottimineen. Jos mikrofonivarustelu tai äänentoisto ei riitä esiintyjän vaatimuksiin, talon tarjoaman kaluston tueksi voi tuoda omaa laitteistoaan ja sille löytyy kätevästi liityntäpisteet.

Äänentoistojärjestelmä tarjoaa valmiudet 7.1 Dolbyyn asti, ja nykyistä monipisteääntä voidaan luonnollisesti hyödyntää elokuvanäytösten ohella muussakin esitystoiminnassa.

Projektipäällikkö Jukka-Pekka Saastamoinen Studioteciltä kertoo, että sisätilojen remontoinnin yhteydessä salia uudistettiin kaapelivedoista ja cat-linjoista alkaen, ja vanhoista himmentimien taakse kytketyistä valaisimista pitkälti luovuttiin.

Topeliussalin valaisinansaat ja näyttämömekaniikan toimitti Studiotecin kumppani Dynamic Stage Systems, jonka juuret johtavat kunnianarvoisaan Suomi-Filmiin vuosikymmenien taakse.

Studiotec toimi tällä kertaa DSS:n alihankkijana toimittamalla muun muassa liitäntärasioinnit trusseihin”, Saastamoinen kertoo.

Projektipäällikön näkökulmasta tilan ykköshaasteena oli se, ettei kaiuttimille löytynyt sopivia ripustuspisteitä.

Ratkaisuna teetätimme mittatilauksena jykevän teräspalkin, jonka varassa kaiutinlinja saatiin asennettua oikeaan kohtaan.

Studiotecin toimitukseen sisältyy myös monipuolinen digitaalinen äänipöytä, ja saliääntä kaikkineen hallinnoidaan viime kädessä BSS:n BLU806-ääniprosessorin avulla, joka on varustettu Dantella ja kahdeksalla analogiliitännällä.

Viana kiittelee Studiotecin ohjelmoimia helppokäyttötoimintoja, joiden avulla henkilökunta voi hallinnoida esimerkiksi langattomien mikrofonien voimakkuustasoja ilman, että tarvitsee kajota monimutkaiseen laitteeseen.

Monet toiminnot ovat yhden tai kahden napin takana, ja ohjelmoitavat asiat pidetään piilossa räkissä siihen asti, kunnes niitä joku ääni- tai valoteknikko tarvitsee.

Samassa rakennuksessa toimivan Sipoon pääkirjaston erottaa Topeliussalista yhteinen aula ja kahvio. Osoituksena yhteistyön sujuvuudesta ja asiakkaan tyytyväisyydestä kulttuuritoimi tilasi Studioteciltä urakan jatkoksi talon aula- ja kahvilatiloihin yleisäänentoistojärjestelmän, jolla huolehditaan valiaikakuulutuksista ja sisäänsoitoista.

Viana summaa, että Topeliussalin uudistettu esitystekniikka näkyy ja kuuluu merkittävänä parannuksena entiseen. Yleisö saa nyt paljon aiempaa enemmän ja kokemus on aivan toista luokkaa.

”Uusittuun Topeliussaliin on hienoa tulla nauttimaan kulttuurista yhdessä – ja salia vuokrataan myös yksityisiin tapahtumiin, esimerkiksi seminaari- ja koulutustilaisuuksiin”, Pi Viana muistuttaa.

 

Konsertin ja henkilöiden kuvat: Sipoon kunta/Guilty Productions.

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi

Saastamoinen Jukka-Pekka

Projektipäällikkö

045 7884 2014

jukka-pekka.saastamoinen [at] studiotec.fi