Suomen näyteikkuna Helsinki-Vantaalle

AV & Esitystekniikka
Toimitila / Yritysratkaisut
14.02.2019

Suomalainen muotoilu ja teknologia paiskaavat kättä Helsinki-Vantaan lentokentän uuden laajennusosan korkealuokkaisessa suunnittelussa ja toteutuksessa. ”Aukion” kaikkia aisteja hivelevän esitystekniikkajärjestelmän toimitti Studiotec.

Helsinki-Vantaan lentokentän uusi laajennusosa Aukio on arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan suomalaisen osaamisen taidonnäyte, joka tarjoaa Schengen-alueen ulkopuolelta saapuville tai sinne suuntaaville virkistystä, elämyksiä ja lepoa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Joni Sundelin kertoo, että Aukiosta haluttiin luoda Suomen näyteikkuna, jonka kautta miljoonat kansainväliset matkustajat tulevat saamaan ensikosketuksensa Suomeen. Sundelinin mukaan Aukion suunnittelussa panostettiin siihen, että kokemus suomalaisesta muotoilusta, sujuvuudesta ja luonnonrauhasta jättäisi matkailijalle pitkäikäisen, miellyttävän muistijäljen.

Uudisosan vetovoimaisin elementti on Aukion ympäri kiemurteleva kahden metrin korkuinen ja yli 75 metriä leveä Samsungin jättinäyttö, jonka välittämä virtuaalimaisema tuottaa kokonaisvaltaisen elämyksen suomalaisen luonnon rauhoittavasta ja virkistävästä vaikutuksesta. Luontonäkymiä on kuvattu 360 asteen kamerajärjestelmällä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina talvisesta Lapista kesäiselle Saimaalle, revontulista ruskaan.

Ideakilpailun tuloksena vaikuttavan ulkomuotonsa saanutta näyttöä säestävät luonnonäänet luovat tilaan kolmiulotteisen, uppouttavan äänimaiseman, joka toteutetaan laajalla Meyer Soundin kaiutinkokonaisuudella. Vaikkapa Pekingistä Rovaniemelle matkustavalle turistiryhmälle Aukio tarjoaakin unohtumattoman hengähdystauon, ja orientoi tulijat lumisiin maisemiin ja tunturipuron solinaan terävän kuvan ja monikanavaisen äänimaiseman voimin.

Finavia

Finavian digikehityksestä vastaava johtaja Heikki Koski luonnehtii Aukion esitysteknistä kokonaisuutta maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseksi. Suomalaista arkkitehtuuria, muotoilua ja teknologista osaamista onnistuneesti yhdistelevän Aukion esitystekniset järjestelmät toimitti ja asensi käyttökuntoon Studiotec.

Lähes viidestäsadasta Samsungin LED-kabinetista koostuvassa, täyden 360 asteen silmukan muodostavassa näytössä ei ole yhtään suoraa kohtaa, joten kehikon mittatarkkuus on poikkeuksellista luokkaa: sulkeutuvan kehämuotonsa takia näyttösaumojen toleranssi on vain millimetrin osia.

Näytön osalta Studiotecin partneriyrityksenä poikkeuksellisessa projektissa toimivat näyttöteknologiasta vastanneen Samsungin lisäksi kehikon valmistanut Tuusmet Oy sekä näytön asennuksen parissa työskennellyt Visual Element Oy. Kuvasisältöjä ohjataan Christien Pandoras Box -mediaserverijärjestelmällä.

Finavia

4.0 mm pikselijaolla toteutettu LED-näyttö tarjoaa Aukion katseluetäisyyksillä silmin nähden laadukasta kuvaa, ja näytön HDR-yhteensopivuus auttaa osaltaan laadukkaan kuvan tuottamisessa. Lisäksi voidaan ennustaa, että Aukiota näyttöineen tullaan kuvaamaan runsaasti matkustajien kännykkäkameroilla, mikä on pyritty monin tavoin huomioimaan näyttösisältöjen suunnittelussa.

Aukion korkeissa ja valoisissa tiloissa luonnonvaloa on runsaasti, mutta pitkälle kehitetyn näyttötekniikan avulla kuvasäädöt voidaan sovittaa kulloinkin ympäröiviin olosuhteisiin. Vuorokauden ja vuoden hämärinä aikoina elämyksen teho on luonnollisesti voimakkain, ja kahteen ansaaseen asennetut ledivalaisimet (mm. ETC ColorSource ja Ayrton Ghibli) goboineen vahvistavat osaltaan tunnelmaa luomalla näytön sävyjä toistavia värikylpyjä Aukion pintoihin. Kuvan, valon ja äänen suunnittelun yhteisenä tavoitteena onkin ollut tuottaa saumattomasti toimiva kokonaisuus.

Finavia

Jättinäytön tuottamaa visuaalista efektiä tukee katsojaa seinillä ja katossa ympäröivä Meyer Soundin äänentoistojärjestelmä, joka koostuu noin kolmestakymmenestä UPJunior- ja UP-4XP -aktiivikaiuttimesta subeineen.

Järjestelmän prosessoinnista huolehditaan Dante-liitynnällä varustetun BSS BLU806:n avulla, mikä mahdollistaa audiosignaalin siirtämisen kaiuttimille kytkinverkon avulla. Audiosignaalin kanssa samoissa siisteissä itsekelautuvissa kaapelirummuissa kulkevat myös muun muassa sähköt ja valojen ohjaukset.

Niin näytön kuin kaiutinjärjestelmänkin asennus oli varsin haasteellista jo sinänsä, ja koska Aukio sijaitsee Schengenin ulkopuolisten kaukolentojen alueella, kaikki tavara asennuspaikalle kuljetettiin aina läpivalaisun ja turvatarkastuksen kautta”, Studiotecin Matti Ylimäki huomauttaa projektin erityispiirteistä.

Finavia

Ympäröivän videoseinän elämystarjonta täydentyy interaktiivisella projisointitekniikalla. Projektoreita on kaikkiaan yhdeksän, joista viidellä on toteutettu lattiaprojisointeja, joiden alueelle astuessaan sensori käynnistää teoksen äänineen. Materiaali videotykeille jaetaan BrightSignin mediatoistimilta.

Neljää lähiobjektiivilla varustettua videotykkiä käytetään puolestaan seinäprojisointeihin, joihin on lisätty vuorovaikutteinen kosketustoiminto laserskannerin avulla. Koskettamalla seinää matkailija voi hakea itselleen tärkeää ja mielenkiintoista informaatiota, tai luoda omaa taidetta vaikkapa piirtelemällä revontulia.

Finavia

Aukio toteuttaa osaltaan Finavian tavoitetta Helsinki-Vantaan aseman vahvistamisessa Euroopan ja Aasian välisen liikenteen johtavana lentokenttänä. Helsinki-Vantaalla on jo ylitetty 20 miljoonan vuosittaisen matkustajan raja, ja laajentumisen myötä voidaan tulevaisuudessa palvella jopa 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Aukion muita osioita ovat esimerkiksi huippumoderni turvatarkastus sekä uudet ravintolat ja myymälät, jotka esittelevät suomalaisia laatubrändejä Marimekosta Muumeihin. Uutta terminaalitilaa tuli matkustajien käyttöön peräti 25 000 neliömetriä.

 

Kuvat Pasi Salminen/Finavia

 

Helsinki-Vantaan lentoaseman Non-Schengen -alueen Aukio:

  • PES-Arkkitehdit – terminaalin laajennuksen pääsuunnittelija
  • Arkkitehdit Davidson Tarkela ja Rune & Berg Design – Aukiota ympäröivä videonäyttö
  • OiOi Collective Oy & Granlund Oy – Aukiolla esitettävän sisällön konsepti ja toteutus
  • Granlund Oy – Aukion esitystekninen suunnittelu ja -projektin johto
  • Studiotec Oy – esitystekniikan toteutus

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Tuononen Jarmo

Myyntipäällikkö

Enterprise Solutions

050 555 3504

jarmo.tuononen [at] studiotec.fi