Selkeää sointia Sellossa

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
06.03.2018

Lähes parisataa liikettä kattojensa alle kätkevä Sello hankki Studioteciltä kattavan taustaäänijärjestelmän palvelemaan niin kauppakeskuksen äänimaailmaa, mainontaa kuin live-juontojakin.

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Sello on kooltaan ja kävijämääriltään Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Kolmeen kerrokseen sijoittuvien noin 170 liikkeen valikoima kattaa niin muodin, sisustuksen, vapaa-ajan, hyvinvoinnin kuin monipuolisen ravintolatoiminnankin. Kauppakeskuksen ylätasolla toimii Sellosali-konserttikeskus sekä Finnkinon elokuvateatteri.

Studiotecin äänentoistoprojekti Sellossa käynnistyi talon langattomasta mikrofonijärjestelmästä, jonka kattavuudessa oli kauppakeskuksen kannalta toivomisen varaa. Sellon markkinointipäällikkö Sanna Kouvalainen taustoittaa, että kahdesti vuodessa järjestettävä Sembalot-suurtapahtuma olikin alkupotku uudelle investoinnille.

Aluksi tarkoituksena oli ennen kaikkea saada Sembalojen aikaan langattomien mikrofonien kanssa liikkuvien juontajien viesti kuulumaan selkeästi ja laadukkaasti kaikkialle minne sen halutaan kuuluvan. Olemassa olevien kuulutuskaiuttimien kautta sitä ei saatu toimimaan toivotulla tavalla”, Kouvalainen kertoo.

 

Tarkkaa ääntä pilareista

Studiotecillä oli ongelmaan ratkaisu, jossa Sellon taustaäänijärjestelmä eriytettäisiin kokonaan kuulutusjärjestelmästä. Kaikki kauppakeskuksen markkinointiviestintä ja äänimaailma rakennettiin hätäkuulutusjärjestelmän rinnalle omaksi kokonaisuudekseen. Nyt uusi, itsenäinen taustaäänijärjestelmä kattaa kauppakeskuksen käytävät, aulat ja muut avoimet asiakastilat kolmessa kerroksessa.

Kauppakeskus Sello

Langattoman mikrofonijärjestelmän liveääni sekä ääni- ja mainossisältö syötetään DBX Driverack 260 -kaiutinprosessorin ja Crown DCi -päätevahvistimien kautta kolmeen kerrokseen, jotka on kukin jaettu neljään lohkoon. Äänentoistosta huolehtii yhteensä viitisenkymmentä JBL:n CBT50-LA -pilarikaiutinta. Useita päällekkäisiä kokoalue-elementtejä sisältävä linjasäteilijän kaltainen kaiutinyksikkö tarjoaa laadukasta ääntä peräti 20–25 metrin kantamalle.

Kaikki kaiuttimet ovat lisäksi kaukonäköisesti EN 54 -sertifioituja malleja, jotta ne voidaan tulevaisuudessa valjastaa myös osaksi kauppakeskuksen hätäkuulutusjärjestelmää”, Studiotecin järjestelmäsuunnittelija Hannu Mattila paljastaa.

 

Hallittua hienosäätöä

Kaiutinjärjestelmistä puhuttaessa on selvää, että äänenlaatu on tärkein mittari. Siihen ovat olleet tyytyväisiä tilaajan lisäksi kauppakeskuksen asiakkaatkin. Kuulutusäänestä eriytettyä äänentoistojärjestelmää käytettäessä ei tarvitse enää harmitella sitä, että olennainen viesti hukkuisi hälinään.

Nyt kun mainokset lähetetään oman järjestelmänsä kautta on niiden äänenlaatu aivan toista luokkaa kuin aiemmin”, Kouvalainen iloitsee.

Kauppakeskus Sello

Kaiutinjärjestelmän pitää olla laadukas, jotta ääni on kuuluvaa ja puhe selkeää. Ja sitä se on – miellyttävä eikä millään muotoa häiritsevä”, kiinteistöpäällikkö Olli Paunola (kuvassa) jatkaa.

Aiemmin mainosääni oli nivottu hätäkuulutusjärjestelmään, ja tasapainoa näiden kahden käyttötarkoituksen välillä oli mahdoton löytää”, Paunola muistelee lisäten, että eriytetyn taustaäänijärjestelmän voimakkuustasoja voidaan lisäksi hienosäätää Sellon eri lohkoille tarpeen mukaan.

Järjestelmän toteuttaminen suunnittelusta kaapelointien ja laiteasennuksien kautta käyttöönottoon oli kaikkiaan pitkä projekti. Hankkeesta jäi Paunolan mukaan hyvä jälkimaku, mistä osoituksena yhteistyö Sellon ja Studiotecin välillä jatkuu.

Parhaillaan työn alla on kauppakeskuksen kuulutusjärjestelmän keskuksien uusinta. Erittäin monipuolisin hallintamahdollisuuksin varustetut kolme uutta keskusta rakentuvat TOA:n uuden VX-3000-järjestelmän laitteiden ympärille.

Kauppakeskus Sello

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi

"Nyt kun mainokset lähetetään oman järjestelmänsä kautta on niiden äänenlaatu aivan toista luokkaa kuin aiemmin."

Sanna Kouvalainen