Teatterivaloa lediprofiililla – Martin Mac Encore Performance

Valo & video
Teatteri- ja ammattivalaistus
15.10.2018

Esitysvaloteknologian suunnannäyttäjänä tunnetun Martinin profiilityyppiset Mac Encore Performance-valaisimet on otettu innolla vastaan vaativassa teatterikäytössä. Svenska Teatern hankki Studioteciltä liki parikymmentä heitintä muun muassa Chess-suurmusikaalin tarpeisiin.

Teatterikenttämme ruotsinkielinen päänäyttämö Svenska Teatern avasi syyskautensa upeasti Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalilla Chess, joka nähdään nyt Suomessa ensi kertaa ruotsinkielisenä, uudistettuna versiona.

Vannoutuneisiin Martin-käyttäjiin lukeutuva ”Svenskan” hankki edellisen kerran Studioteciltä vankan peruskattauksen Martinin kalustoa vuosikymmenen alkupuolen suurremontin yhteydessä.

Teatterin AV/valoteknikko Mats Forss tutustui uusiin veitsellisiin Encore Performance -ledivalaisimiin Frankfurtin Prolight & Sound -messuilla ensi kertaa prototyyppivaiheessa toissa vuonna. Forssin mielestä heitinmallissa oli jo silloin Svenskanin tarpeisiin monta asiaa kohdallaan, kuten hinta, valonlaatu ja lisäominaisuudet.

Meille teatterintekijöille on tietysti olennaista, että valaisin on hiljainen sekä moottorinsa että jäähdytys- ja efektikoneistonsa osalta, optiikka on laadukas ja tarvittavat perustoiminnot veitsistä zoomiin ja iiriksestä efektipyörään löytyvät. Encore on vähän kuin Martin Mac Viper, mutta ledivalonlähteellä”, Forss (kuvassa alla) luettelee.

Lediteknologialla toteutetut moving headit ovat nousseet Encore-perheen Performance-heittimien myötä kertaheitolla uuteen laatuluokkaan. Esitysvalon ammattilaiset laidasta laitaan ovat kiitelleet uutta tuotesukupolvea, joka tuottaa puhdasta valkoista valoa ja tarjoaa ongelmattoman CMY-värimiksauksen, spektrin ollessa jopa rikkaampi kuin purkauslampussa.

Valaisimen korkeat suoritusarvot takaavat, että esimerkiksi esiintyjien iho ja puvut sekä lavasteet näyttäytyvät aidoissa väreissään, eikä värilämpötila muutu zoomauksen tai himmennyksen mukana. Heitin pystyy venymään kylmänvalkoisesta lämpimään tungsteniin sekä hennoista pastelleista täyteläiseen värihehkuun.

Mac Encore Performance onkin hyvästä syystä löytänyt paikkansa Kansallisoopperasta Martinus-saliin ja Helsingin Kaupunginteatterista Tampere-taloon. Nyt joukkoon liittyi siis myös Svenska Teatern, joka teki ison hankintansa valo-osaston väen yksimielisellä päätöksellä.

Svenskanin hankkimat 6000 Kelvinin ledillä varustetut Performance CLD -heittimet on jaettu kolmeen näyttämön pääansaaseen, joissa ne palvelevat esimerkiksi Chess-musikaalissa efektiheittiminä.

Teemme Encoreilla terävää kiilaa, maalaamme lavaa gobopesuilla ja kaikkea siltä väliltä”, esittelee musikaalin valot ohjelmoinut Karoliina Skarp. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Tom Kumlin.

Svenskanin päänäyttämön ansaissa on uudistuksen jälkeen pelkästään liikkuvaa kalustoa – upouusien Encoreiden seurana niissä on ennestään parikymmentä Martinin TW1-pesuria ja puoli tusinaa MAC III -profiilia. Liikkuviin valoihin panostaminen on Svenskanissa noussut tärkeäksi käytännön syistäkin: esityksen koko valokaluston pitää olla yhden henkilön hallittavissa, seurantaheittimiin sidottuja tuntipalkkalaisia lukuun ottamatta.

Forssin ja Skarpin mukaan Encore Performancen valonlaatu on todella hyvä.

On hienoa, että Martin on alkanut panostaa RGB:n sijaan kirkkaaseen valkoiseen lediin, jolloin päästään sateenkaari-ilmiön kaltaisista haitoista eroon. Perinteinen CMY-värimiksaus on helpompi hallita.

Svenskanin valitseman kylmänvalkoisen CLD-mallin rinnalla tarjolla on suosittu 3000 Kelvinin WRM-malli, joka tuottaa tungsten/halogeeni-tyyppisen luonnollisen lämpimän sävyn esiintyjien iholle, ja on siksi mainio vaihtoehto etenkin etuvalokäyttöön.

Molempien versioiden ominaisuuksiin lukeutuvat elektroninen himmenninohjaus monipuolisilla himmennyskäyrillä ja ensiluokkaisella tungsten-emulaatiolla. Tarkka ja nopea zoom-optiikka on varustettu automaattisesti linkittyvällä tarkennuksella ja neliveitsisellä rajauksella. Muihin ominaisuuksiin lukeutuvat soft frost, viisi pyörivää goboa sekä animaatiokiekko valinnaisella kulman-, suunnan- ja nopeudensäädöllä. Luonnollisesti lediheittimen ekonominen sähkönkulutuskin kuuluu Encoren isoihin plussiin.

Svenska Teaternin syksy tarjoaa menestysmusikaali Chessin lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista katsottavaa. Tutustu teatterin ohjelmistoon tästä.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Lehtonen Jami

Myyntipäällikkö,
Professional Lighting

044 734 2865

jami.lehtonen [at] studiotec.fi