Lisää potkua kiekkoiluun

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
22.11.2018

Espoonlahdessa sijaitseva Forum-jäähalli varusteltiin kauden koitoksiin täysin uusitulla äänentoistolla, joka on kerännyt kiitosta paitsi Kiekko-Espoon faneilta myös taitoluistelun ystäviltä. JBL/Crown-kattauksen toimitti Studiotec.

Parinkymmenen vuoden ikäisen Espoonlahden Forum-jäähallin laatutason parantaminen äänentoiston osalta nousi ajankohtaiseksi, kun jäähallista tuli Kiekko-Espoon miesten edustusjoukkueen kotikenttä.

Kun Espoonlahden jäähallista tehtiin Suomi-sarjan otteluareena, ja siellä on alettu pelata isompia pelejä kuin aiemmin, meille tuli konkreettinen tarve nostaa hallin tasoa vaaditulle korkeudelle", taustoittaa liikuntapaikkamestari Juha Helminen Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluista.

Helminen on vakuuttunut, että upouusi, jämäkkä äänentoisto tuo lisäpotkua espoolaiseen jääkiekkoiluun.

Koska Suomi-sarjan ottelut ovat selkeästi tapahtumia, musiikin täytyy niissä soida laadukkaammin ja lujempaa. Pelejä myös kuvataan, joten on tärkeää että paikan päällä äänentoistokin on tämän päivän tasolla”, Helminen sanoo ja muistuttaa, että hallia käyttävät lisäksi taitoluistelijat.

Heille laadukkaasti toistuva musiikki on vielä tärkeämpää kuin muille käyttäjille ja katsojille. Taitoluistelijoille musiikki on olennainen osa suoritusta!

Forumiin mahtuu katsojia reilut 600, ja paikat ovat pääasiassa hallin yhdellä pitkällä sivustalla. Kyseessä on siis pienimuotoinen kilpaurheiluhalli eikä mikään jättiareena.

Tavoitteena oli suunnitella suhteellisen pieniin puitteisiin mahdollisimman korkeatasoinen äänentoisto, joka palvelee niin kuulutuksia, selostuksia kuin musiikkiakin”, projektipäällikkö Matti Ylimäki Studioteciltä tiivistää.

Ylimäki muistuttaa, että teräksestä ja betonista rakennettu jäähalli on aina akustiikkansa vuoksi äänentoistolle haasteellinen kohde. Niin myös Espoonlahden Forum, jossa tärkeitä kysymyksiä olivat miten saada basso soimaan puhtaasti sekä kuinka kaiuttimet suunnataan ja viivästetään, jotta ääni on joka puolella selkeä ja voimakkuustasot kohdallaan.

Studiotecin toteuttaman laiteuudistuksen olennaisiin elementteihin kuuluvat liikuteltavaan laitekaappiin (kuvassa yllä) sijoitetut Crownin XTI-sarjan vahvistimet sekä BSS BLU 50 -ääniprosessointi musiikintoisto- ja mikrofoniliitäntöineen.

Kylmän ja kostean hallin olosuhteet ovat haastavia kaiutinkalustolle, joten valitut JBL:n kaksitiekaiutinmallit ovat luonnollisesti säänkestäviä. Tilan koon huomioon ottaen jäähallissa pärjätään kohtuullisen kokoisella keskiäänikaiuttimien kattauksella, sillä matalat taajuudet on jätetty JBL:n todella järeän MD7-subikaiuttimen huoleksi.

Jäähallin kattorakenteisiin kustomoitujen kiinnikkeiden varaan on jääalueelle ja katsomoon suunnattu puolen tusinaa JBL AWC 129 -koaksiaalia sekä vaihtoaitioihin päin pari kookkaampaa JBL AW 526 -mallia (kuvassa alla).

Ylimäelle projektin erityispiirteenä jäivät mieleen asennuspäivien olosuhteet.

Kun ulkona oli vielä täydet t-paitakelit, sisällä piti aina vetää villaista päälle ja pitkiä kalsareita alle, kun teimme kaiutinasennuksia jään päältä korkeilla nostureilla”, Ylimäki muistelee huvittuneena.

Liikuntapaikkamestari Juha Helmiselle Studiotec on luotettava kumppani, jonka kanssa on tullut asioitua ennenkin. Espoonlahden hallinkin uudistuksessa Helminen on erittäin tyytyväinen niin laitteistoon kuin Studiotecin toimintaan.

Saimme heidät varsin nopealla aikataululla mukaan, ja asennustyöt pystyttiin hienosti mukauttamaan jäähallin vapaisiin hetkiin. Kaupan päälle asentajat osasivat huomioida paikan päällä asioita, joita ei itse olisi tullut ajatelleeksi.

Helmisen korviin on kantautunut äänentoistouudistuksesta kiitosta niin hallin käyttäjiltä kuin yleisöltä.

Molemmilla tahoilla huomattiin kyllä heti, että jotain on selvästi muuttunut – ja hyvään suuntaan.

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV Solutions

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi