Kauniaisten kirkon järjestelmäuudistus – kaiken ytimessä ihmisen ääni

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Induktiosilmukat
Toimitila / Yritysratkaisut
25.05.2018

Kauniaisten kirkon äänijärjestelmän kokonaisvaltaisen uudistuksen ydintä ovat henkilökohtaiset langattomat mikrofonit, tuore pääkaiutinjärjestelmä sekä BSS:n matriisi, joka nivoo yhteen myös AV- ja näyttötekniikan.

Kauniaisten kirkon uusi ääni- ja AV-järjestelmä on ehtinyt palvella seurakuntaa jo puolisen vuotta, mukaan lukien kirkkovuoden huippuhetket joulun ja pääsiäisen. Seurakuntayhtymän talouspäällikkö Eeva-Mari Salmi pitää Studiotecin toimittamaa kokonaisuutta onnistuneena ja sen käytöstä kertynyttä kokemusta varsin positiivisena.

Salmen mielestä ihmisen ääni – ennen kaikkea puhe mutta miksei laulukin – on seurakuntatoiminnassa niin keskeinen elementti, että sen toistamiseen tarvitaan yksinkertainen, helppo ja varma mutta samalla myös laadukkain mahdollinen ratkaisu.

Uusitun puhujamikrofonikaluston kärkeen kuuluvat vakiopapiston henkilökohtaiset AKG:n pääpantamikrofonit puhujakohtaisesti säädettyine tulokanavineen sekä kaksi vastaavaa järjestelmää vierailijoille ”naisääni/miesääni” -oletusarvoilla.

Jokaisen äänensävy ja puhetapa on niin omanlaisensa, että liputan jo aiemmasta kokemuksesta tällaisen ratkaisun puolesta. Juuri itselle säädettyjen henkilökohtaisten laitteiden merkitys on myös psykologinen – se lisää tiettyä rentoutta ja varmuutta”, Salmi (kuvassa) tietää.

 

Betonin ehdoilla

Mikrofonikalusto toimitettiin taskulähettimineen, antennisplittereineen ja vastaanottimineen, joiden lisäksi järjestelmään sisältyy AKG:n langattomia käsilähettimiä sekä joutsenkaulamikrofoneja. Salmi kiittelee äänijärjestelmän toimivuutta siitäkin, että pääpannankin kanssa voi huoletta mennä pöytämikrofonin ulottuville ilman kierto-ongelmia.

1980-luvun alkupuolella valmistunut betoniarkkitehtuuria edustava kirkko kaikuineen on ilmeinen akustinen haaste, toisaalta salin selkeästä muodosta oli apua siinä, että harkitulla kaiutinvalinnalla ja tarkalla suuntauksella kirkkosalin pääjärjestelmä pystyttiin toteuttamaan vain kahden kaiutinyksikön voimin.

Aiemmin käytössä ollut sähköisesti säädettävä pilarikaiutinmalli oli jo elinkaarensa päässä eikä ollut toiminut tilassa tyydyttävästi, joten se korvattiin kahdella bassolaajennetulla JBL:n CBT 70JE-1 -passiivilinjasäteilijällä, jotka saavat tehonsa Crownin päätevahvistimelta.

Hyväksi koettu lisäys on äänijärjestelmän hallintamahdollisuus urkujen ääreltä, josta kanttori voi säätää esimerkiksi kaiuttimien äänenvoimakkuutta tilaisuuden vaatimuksien mukaan.

 

Ääntä kuvan suunnasta

Samalla Kauniaisten kirkon digitaalista kuvanjakelua uusittiin siten, että olemassa olevaa videoprojisointitekniikkaa ei tarvinnut vaihtaa läheskään kaikilta osin. Saarnatuolin hallintaliitännästä voidaan nyt esimerkiksi valita näytetäänkö samaa videokuvaa kirkkosalissa, seurakuntasalissa vai molemmissa.

Salmi pitää merkittävänä uudistuksena myös sitä, että kirkkosalin videoprojektori integroitiin kaiutinjärjestelmään: videon ääni tulee nyt pääkaiuttimista eli kuvan suunnasta. Elävälle kuvalle on Kauniaisissakin tarvetta monissa tilaisuuksissa konfirmaatioista alkaen.

Ohjelmalähteenä palvelevan PC:n ja videotykin välisessä kuvansiirrossa palattiin aiemmin epävarmaksi todetusta langattomasta yhteydestä langalliseen.

Systeemi on nyt todella varma ja yksinkertainen, riittää kun starttaa PC:n ja videotykin sekä kääntää äänentoistojärjestelmän virran päälle”, Salmi toteaa.

Äänen integrointi kuvaan hoidetaan kaiken audioliikenteen keskusyksikkönä palvelevan, BSS:n 12 tulo- ja 16 lähtökanavaa sisältävän laajennetun Soundweb BLU-100 -matriisin kautta. Pääkaiuttimien lisäksi järjestelmään sisältyy myös JBL:n CBT-sarjan apukaiuttimia sekä muun muassa Ampetronicin induktiosilmukkavahvistin.

 

Konsepti hallussa

Suuret kiitokset Studiotecille siitä, että jaksoivat tehdä kanssamme viimeistelyjä, muokkauksia ja säätöjä, koska vasta niiden myötä laitteista saadaan irti tavoiteltu käyttövarmuus”, Salmi hymyilee ja paljastaa olleensa uusimassa kirkkoäänentoistoa aiemminkin toisen seurakuntatyönantajan palveluksessa.

Löysimme silloin Studiotecin kanssa metodit, miten tällaisissa hankkeissa kannattaa edetä. Aiemmasta projektistamme on totisesti ollut oppia tähänkin.

Kauniaisissa asiakkaan konsulttina toiminut Mikko Joenpolvi (Tmi Mikon Ääni ja Akustiikka) piirsi pohjakuvat ja määritteli järjestelmän tarpeet, Studiotecin suunnittelijana ja projektipäällikkönä oli Hannu Mattila.

Mattilaan teki vaikutuksen asiakkaan toive saada jokaiselle kirkossa vakituisesti puhuvalle oma mikrofoni, lähetin ja tulokanava, jotka säädetään henkilökohtaisesti ja tallennetaan järjestelmän muistiin.

Suosittelisin samaa konseptia nyt lämpimästi kaikkiin vähänkin vastaaviin kohteisiin. Siinä on tärkeätä vain muistaa, että säätö tehdään huolellisesti ja siihen voidaan käyttää riittävästi aikaa”, Mattila toteaa.

Nyt Kauniaisten kirkossa sana kuuluu niin kuin pitääkin. Kaikkiin kirkossa järjestettävien tilaisuuksien äänentoistotarpeisiin järjestelmäuudistus ei kuitenkaan vastaa. Mutta ei sen pitänytkään, kuten Salmi täsmentää.

Vain tiukalla rajanvedolla oli mahdollista luoda seurakunnan ydintoimintaa palveleva varma järjestelmä, jossa kaikki hoituu vähällä vaivalla. Esimerkiksi konserteissa järjestäjät tuovat tarvitsemansa laitteet mukanaan, tapahtuman luonteen mukaan”.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Lönnberg Riku

Myyntipäällikkö,
Safety

050 351 3902

richard.lonnberg [at] studiotec.fi

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi