Kalajoen kulttuuri sai lisää ”Virtaa”

AV & Esitystekniikka
13.11.2018

Suomen upeimmista uimarannoista tunnetun Kalajoen kulttuuritilat löytyvät nyt taajaman uuden kauppakeskuksen yhteydestä, josta on muodostunut kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Studiotec toteutti uuden kulttuurikeskuksen Virta-salin AV- ja esitystekniikan.

Kalajoen kauppa- ja kulttuurikeskus Merta on avautunut. Paikkakunnalla ei ole aiemmin ollut tilaa, joka olisi varattu ja varusteltu pelkästään kulttuurikäyttöön, joten ostospaikkojen välittömään yhteyteen sijoittuva uusi kulttuurikeskus upeine Virta-saleineen on odotettu ja tervetullut.

Merta on seudun suurin investointi vuosikausiin. Keskustaan rakennetun kauppa- ja kulttuurikeskuksen yhtenä tavoitteena on ollut vastustaa taajamia autioittavaa peltomarkettikehitystä.

Tänä päivänä kulttuuritiloja tuodaan enemmän sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kulttuuripalvelujen sijoittaminen kauppakeskuksen yhteyteen on niiden saavutettavuuden kannalta hyvä ratkaisu”, kertoo Kalajoen kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anita Ohtamaa.

Ohtamaan (kuvassa alla) mukaan Kalajoella on oltu innoissaan liike- ja kulttuuritoiminnan intressien yhdistyessä uudella, ennakkoluulottomalla tavalla, jossa ensimmäisen kerroksen kaupalliset toimijat ja  toisen kerroksen kulttuuritilat luovat lisäarvoa toinen toisilleen.

Studiotec toimitti ”avaimet käteen” -periaatteella kulttuurisalin AV- ja esitystekniikan, jonka suunnittelusta vastasi Granlund Oy Uli Jetzingerin johdolla. Yli kaksisataa istumapaikkaa tarjoavasta auditorio-tyyppisestä Virta-salista suunniteltiin monipuolinen kulttuuritila, jonka puitteet, laitteet ja akustiikka joustavat konserteista teatteriesityksiin ja elokuvanäytäntöihin.

Kulttuurikeskus on ollut auki vasta vähän aikaa, mutta ensitunnelmat ovat korkealla ja palaute on ollut positiivista. Moninainen käyttäjäkunta on ottanut uuden salin vastaan avosylin.

Salin akustiikka on oikein onnistunut, se soveltuu sekä akustiselle että vahvistetulle musiikille, luento- ja kokouskäyttöön, ja vielä elokuvateatteritoimintaankin”, Ohtamaa luettelee lisäten, että tilan varauskirja on täyttynyt kiitettävästi heti avajaisista lähtien. Tämä viestii siitä, että kaupungin satsaus tuli todelliseen tarpeeseen.

Merta-hankkeen projektimyynnistä Studiotecissä vastannut Aaro Suopelto kertoo, että Virta-salin audiotekniikka rakentuu sub-kaiuttimella tuetun, LCR-asetelmaan asennetun JBL:n pääkaiutinjärjestelmän, tusinan surround-kaiuttimen sekä lavamonitoroinnin ympärille.

Äänentoistojärjestelmän signaalinhallinta hoidetaan BSS BLU:n voimin ja stageboksit toimivat analogisten mikrofonien liitäntäyksiköinä. Digitaalisena liityntänä järjestelmä hyödyntää Dante-väylää.”

Mikrofonikattaus löytyi kokonaisuudessaan AKG:n valikoimista, ja langattomana järjestelmänä palvelee niin ikään AKG:n WMS 470 tasku- ja käsilähetinyksiköineen. Järjestelmä on varustettu aktiiviantennien signaalijakelulla. Salin yhteyteen Studiotec toteutti lisäksi erillisen, hajautetun yleisäänentoistojärjestelmän.

Salin esitysvalaistuksesta huolehditaan ETC:n Source4-sarjan profiili- ja Fresnell-heittimien sekä Martinin Rush-sarjan ledipesurien voimin. Koko valojärjestelmää hallitaan DMX-väylällä, mikä yksinkertaistaa ja helpottaa vierailijoidenkin kaluston liitäntää ja käyttöä esitystilanteissa.

14 metriä leveän näyttämön mekaniikka koostuu salin rakenteen vuoksi sivuvalotangoista sekä valaisinkäyttöä palvelevista, osiin jaetuista trussinostimista.

Logiikkaohjaukseen käytetään AMX:n järjestelmää, joka tarjoaa videokuvan reititystoiminnot, audio-DSP:n hallinnan ja paljon muuta. Toimitimme myös logiikkaohjattavat akustiikka- ja muut verhot, joissa huomioitiin tarkasti arkkitehdin värivalinnat”, Suopelto luettelee.

Kulttuurisalin yhteydessä toimivaan uuteen pääkirjastoon Studiotec toimitti JBL:n Control -sarjan kaiuttimilla varustellun äänentoisto/ kuulutusjärjestelmän, jonka vahvistinkeskuksen signaalinkäsittelyssä ja -ohjauksissa hyödynnetään BSS:n BLU -prosessointia.

Myös kulttuurikeskuksen info-TV -järjestelmä tuli Studioteciltä. Näyttömateriaalin ja näyttöjen hallinta on toteutettu lisenssimaksuttomalla BrightSign-järjestelmällä. Kulttuurikeskuksen keskeisenä kriteerinä info-TV:n valinnassa oli järjestelmän helppokäyttöisyys.

Studiotecin toimituskokonaisuuden viimeistelevät Virta-salin videokalusto projektoreineen, optiikoineen, näyttöineen ja kameroineen. Varsinaisista elokuvanäytännöistä salissa huolehtii itsenäinen yrittäjä omalla, liikuteltavalla kalustollaan. Kokonaisuudessa huomioitiinkin erityisesti elokuvakaluston liitäntä salin ääni- ja esitystekniikkaan.

Salin elokuvakäytöstä on jo ehtinyt kertyä kokemusta, minkä pohjalta elokuvayrittäjä on kertonut olleensa toteutukseen todella tyytyväinen”, Ohtamaa vahvistaa.

Ohtamaan mukaan tämäntyyppisten kulttuuritilojen keskeisiin haasteisiin kuuluu nimenomaan suhteellisen suuri vierailijakäyttäjien määrä. Ja kun vierailijat tuovat tyypillisesti mukanaan omaa laitteistoa, sen liittäminen talon tekniikkaan voi olla pahimmillaan suorastaan pullonkaula. Näin ei ole Kalajoella.

Ratkaisut vaikuttavat onnistuneen kaikin puolin oikein hyvin, tekniikan ohjausta myöten. Sen kanssa päästään liikkeelle varsin pienellä koulutuksella, jolloin salia pystytään hyödyntämään entistä helpommin eri käyttötarkoituksiin”, Ohtamaa kiittelee.

Tämänkokoisella paikkakunnalla ei voi pystyttää jokaiselle taiteenalalle omaa tilaa. Tällainen sali palvelee hyvin monia eri tarpeita – lopputulos on hieno ja olemme siitä ylpeitä.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV Solutions

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi