Virontörmän valomuraalit

Valo & video
Arkkitehtuuri- ja julkisivuvalaistus
26.05.2020

Tamperelainen Virontörmän asuinalue haastaa perinteisen ympäristövalaistuksen. Jättimäiset valomuraalit toteutettiin Studiotecin toimittamalla Martinin ja ETC:n kalustolla.

Tampereella Virontörmän asuinalueella keväällä valmistunut mittava ympäristövalaistusprojekti on herättänyt laajalti huomiota, ja syystä. Kerrostalojen päätyihin heijastettavat valomuraalit kertovat yhteishengestä ja vahvasta paikallisidentiteetistä.

Yli kaksikymmentä vuotta sitten perustettu tamperelainen VALOA design Oy on ensimmäisiä suomalaisia valoarkkitehtuuriin keskittyneitä yrityksiä, jonka tuoreimpiin tunnustuksiin lukeutuu muun muassa Vuoden valaistuskohde- ja Nordisk Lyspris -palkinnot saanut Espoon Länsimetro.

Jopa VALOA designin vaikuttavassa referenssilistassa otettiin merkittävä loikka ympäristövalaistuksen saralla, kun Virontörmällä kaikkiaan neljäntoista kerrostalon asuinalue sai ainutlaatuisen valaistuksen, jossa planeetat, tähdet ja luontoaiheet leikkivät näyttävästi rakennusten päädyissä.

VALOAn toimitusjohtajan Roope Siiroisen mukaan kysymyksessä on tiettävästi Pohjoismaiden suurin valomuraalien kokonaisuus. Virontörmällä valo ilottelee ja muuntuu.

Virontörmän Lämpö Oy:n heittämän haasteen ottivat VALOA designissa vastaan valaistussuunittelijat Antti Hiltunen, Tuula Koistinen ja Olli Juutila, joiden mukaan alueelle toivottiin valaistuksen avulla lisää viihtyisyyttä, turvallisuutta sekä uutta ilmettä ennen kaikkea pimeälle talvikaudelle. Suunnittelijoiden urakka alkoi tutustumalla alueen näkymiin, jotta pystyttiin selvittämään mitä kannattaa korostaa ja miten. Pihapiirien leikki- ja oleskelualueille päädyttiin luomaan pienemmän mittakaavan valaistusta, siinä kun näkymiä hallitsevien kerrostalopäätyjen ratkaisuksi löytyi idea projisoiduista muraaleista.

Virontörmän ympäristövalaistuksen ylivoimaisesti näkyvimmäksi ja suurimmaksi osuudeksi nousikin valomuraalien kokonaisuus, joiden valaisutekniikan toimitus sekä -ohjelmointi uskottiin Studiotecin harteille.

Hiltusen mukaan alueen viihtyisyyden parantaminen kasvoi jättimäiseksi, kollektiiviseksi valoteokseksi, jonka suunnitteluun osallistuivat alueen asukkaat päiväkotilapsia myöten. Kun muraalit oli hahmoteltu paikallisissa työpajoissa, ammattilaisten roolina oli työstää sommitelmat toteuttamiskelpoisiksi suunnitelmiksi.

Virontörmän valomuraalit

Tyypillisesti ympäristövalaistus on toiminnallista, mutta nyt pyrittiin teoksellisuuteen, jossa valo ei pelkästään tuo näkyviin jo olemassa olevaa vaan luo myös uusia maisemia, joita ei ennestään ole. Koistinen kuvailee, että Virontörman asukas voi nyt ohjeistaa vaikka kyläilijöitä, että ’meidän talomme on se, minkä päädyssä linnut istuvat sähkölangoilla’.

Vaikka suunnitelman tuloksena syntyi vuodenkierron pimeään aikaan ajateltu valotaideteos, muraaleita on käyty ihailemassa läheltä ja kaukaa siinä määrin, että valot on päätetty pitää päällä nyt myös kesän ajan.

”Valoja hallitaan ETC:n Mosaic-ohjaimilla, ja ne on säädetty syttymään ja sammumaan kulloisenkin auringonlaskun ja -nousun mukaan”, kertoo Studiotecin myyntipäällikkö Jami Lehtonen.

Mosaicin ohjaukseen on kytketty kaikkiaan neljätoista Martinin Exterior Projection 500 -heitintä, jotka on varustettu 230-wattisella LED-valonlähteellä. Kiilan leveys voidaan valita neljästä eri vaihtoehdosta, ja enimmillään jopa kuuden gobon avulla voidaan tuottaa nelivärikuvia ja -kuvioita suuriinkin pintoihin.

Projection 500:llä ei ole tässä käytössä juuri kilpailijoita. Martin on jo pitkään kehittänyt ulkovalaisimia, joten niiden teho ja laatukin ovat omassa luokassaan. Heittimissä käytetään tällä hetkellä viittä goboa sitten, että kuvio kussakin vaihtuu Mosaiciin tehdyn ohjelmoinnin mukaan kahden viikon välein”, Lehtonen kertoo.

Virontörmän valomuraalit

Alueen ihmiset piirsivät ja maalasivat esimerkiksi avaruuteen ja luontoon liittyviä elementtejä, jotka sitten skannattiin, editoitiin ja teemoiteltiin. Kuvasommitelmia on yhteensä seitsemänkymmentä, sillä jokaisen talon päädyssä on viisi kuvaa, jotka on jaettu kolmeen teemaan ympäri aluetta. Gobot on teetetty Italiassa”, kertoo VALOA designin Aino Siiroinen, joka on jatkanut projektissa Koistisen ja Hiltusen jälkeen.

Kyseessä ei ole mikään tilapäinen valoinstallaatio vaan pysyvä kokonaisuus, joten Virontörmä on hyvin poikkeuksellinen siinäkin mielessä”, Siiroinen muistuttaa.

Koska hanke ja sen mahdollistava neljäntoista projektorin tekninen järjestelmä on suuruusluokassaan ainutkertainen, ei haasteilta ole voitu välttyä.

Studiotec teki gobojen asennuksen, ohjelmoinnit ja suuntaukset useampaan otteeseen. Jokaisessa projektorissa pyöritetään viittä goboa tietyssä järjestyksessä. Lähes jokaiselle projektorille on vielä oma Mosaic-ohjauspisteensä, eli niitäkin on tusinan verran”, Aino Siiroinen laskeskelee.

Pulmia matkan varrelle on mahtunut ohjelmoinnin ja kalustonkin kanssa – vaikka kaikki onkin loppujen lopuksi hoitunut. Isona apuna projektissa on ollut Sähköasennus M. Pajulahti.

Asukkaat ovat onneksi tarkkoina, ja saammekin heti viestiä paikan päältä, jos valaisussa on päässyt jotain sijoiltaan”, Aino Siiroinen hymyilee.

Avajaiset pidettiin joulukuussa hyvissä tunnelmissa, ja niin asukkaat kuin muutkin osapuolet vaikuttivat varsin tyytyväisiltä siihen, mitä saimme yhdessä aikaan.

Virontörmän valomuraalit

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Lehtonen Jami

Myyntipäällikkö,
Professional Lighting

044 734 2865

jami.lehtonen [at] studiotec.fi

Kuittinen Jussi

Myyntipäällikkö
Professional Lighting

044 735 8213

jussi.kuittinen [at] studiotec.fi