Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki – vuorovaikutteinen elämyskokonaisuus

AV & Esitystekniikka
Toimitila / Yritysratkaisut
22.01.2019

Turun tiedepuiston ytimessä sijaitseva Joki tarjoaa näyteikkunan seudun elinkeinoelämään, innovaatioihin ja kaupunkikehitykseen. Keskuksen AV-varustelusta huolehti Studiotec.

Vuodet päivät sitten avattu Joki on Turun seudun yrityksien, korkeakoulumaailman ja kaupungin tarpeita palveleva vierailu- ja innovaatiokeskus, jossa eri tahot voivat esitellä toimintaansa korkeatasoisissa puitteissa, jollaisia ovat tähän asti pystyneet tarjoamaan ainoastaan harvat suuryritykset.

Kolmikerroksinen vierailu- ja innovaatiokeskus tarjoaa puolen tusinaa monipuolisella esitystekniikalla varusteltua tilaa eri tarpeisiin. Taloon mahtuu kerralla yli 900 vierasta, ja sen yksittäisiä tiloja käytetään muun muassa workshoppien, tuotejulkistusten ja seminaarien järjestämiseen.

Ensimmäisen kerroksen aulaan sijoitetulla kolmella 86-tuumaisella näytöllä luodaan sisääntuloon elävä ja efektiivinen tunnelma. Aulan kiinnostavimpia teknisiä ulottuvuuksia edustaa iPadeilla ohjattava, sähköinen vieraskirja. Tabletin välityksellä vierailija voi ikuistaa käyntinsä laserprojektorilla seinälle heijastettuun maailmankarttaan. Kävijän kotipaikka ilmestyy karttaan pisteeksi, minkä yhteyteen voi vaikkapa jättää tervehdyksen muille kävijöille.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Tulokerroksesta löytyy keskuksen suurin esitys- ja tapahtumatila Cave (kuvassa). Esiintymiskorokkeella varustetussa tilassa on lavan reunasta toiseen ulottuva kaareva valkokangas, jolle voidaan tuottaa kolmella videotykillä yhtenäistä laajakuvaa aina immersiivisiin 3D-esityksiin asti.

Digishowroomissa (ks. artikkelin alin kuva) keskuksen yhteistyökumppanit esittäytyvät videototeutuksien ja kosketusnäyttöjen kautta. Muunneltavat digipinnat mahdollistavat visuaalisesti näyttävät monimediaesitykset. Huoneen keskiössä on yhdeksästä 55-tuumaisesta näytöstä muodostettu videoseinä, ja muihin näyttöpisteisiin liittyvien JBL:n Control-sarjan kapeakiilaisten ”suihkukaiuttimien” avulla  videoiden ääni-informaatio saadaan tehokkaasti rajattua vain näytön ääressä olevien kuultavaksi.

Tulokerroksen kolmas tärkeä tila on osallistaviin kokouksiin houkuttava Amfiteatteri (kuvassa alla), jonka vastakkaisille seinille on asennettu kaksi langattomasti ohjattavaa suurkuvanäyttöä, mikä mahdollistaa hyvän näkyvyyden kaikille tilaisuuteen osallistuville koko 360 asteen sektorilla.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Vierailukeskus jatkuu toiseen ja kolmanteen kerrokseensa tynnyrimäisenä tornina. Toinen kerros on jaettu puoliksi vaihtuville näyttelyille ja paikallisen elinkeinotoiminnan esittelylle. Jälkimmäisessä, seudun kehitysvisioille omistetussa tilassa huomio kiinnittyy 86-tuumaisessa kosketusnäytössä pyörivään karttasovellukseen, jossa voi tutkia Turkua aina saaristoon saakka. Karttaa koskettamalla kävijä pääsee perehtymään kaupunkisuunnitteluun, ja jopa 3D-matkalle tiettyjen rakennuksien sisään.

Joen ylimmästä kerroksesta löytyy ryhmätyön tarpeita vastaamaan suunniteltu pyöreä, lasiseinäinen Workshop, joka on varusteltu kookkailla näyttöruuduilla, kattokaiuttimilla ja langattomilla mikrofoneilla, talon kaikkien keskeisten tapahtuma- ja esitystilojen tavoin.

Studiotec toimitti AV-järjestelmät ja -laitteet keskuksen kaikkiin tiloihin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Caven prototyyppi oli ollut tilaajalla kokeilussa jo toisaalla, joten sen osalta Studiotecin rooliksi tuli siirtää ja asentaa laitteet uuteen vierailukeskukseen sekä päivittää järjestelmät uusiin tiloihin ja tarpeisiin soveltuviksi.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Arosuo Arkkitehdit Oy:n suunnittelema uudisrakennus on avoimen vierailukeskuksen konseptillaan toistaiseksi ainoa laatuaan Suomessa.

Joesta vaikea osoittaa yksittäistä ’wau'-tilaa tai -elementtiä. Sanoisin, että ykköskerroksen Cave, Digishowroom ja Amfiteatteri muodostavat toimivan kombinaation – yhdessä ne ovat kova juttu, mikä on poikinut taloon jo lähes sata kumppanuussopimusta suuryrityksiin asti”, summaa Jokea isännöivän Turun Teknologiakiinteistöjen palvelupäällikkö Jari Salomaa ja lisää, että vierailukeskus on herättänyt innostusta myös yksityiskävijöissä.

Studiotecin projektimyyjä Aaro Suopellon mukaan keskuksen valttina niin kuvassa kuin äänessä ovat valittujen päätelaitteiden ja järjestelmien yhtenevyys ja helppokäyttöisyys, josta hyväksi esimerkiksi käy BrightSignin avulla toteutettu talon kattava kuvansiirto.

Kuvansiirtoon linkittyy BSS Soundwebiin perustuva audioverkko, jolloin kaikkialle pystytään videokuvan mukana siirtämään myös korkealaatuista ääntä”, Suopelto muistuttaa.

Vierailukeskuksen audiojärjestelmien keskeisiä elementtejä BSS:n lisäksi ovat Crownin ja Audacin vahvistimet, JBL:n puoliuppo-, pilari- ja subikaiuttimet sekä AKG:n langaton järjestelmä mikrofoneineen. Studiotecin toimittamiin kuva- ja äänijärjestelmiin nivoutuvat myös AMX:n logiikkaohjaukset eri tiloihin.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Vierailukeskuksen henkilökunnalle Digital Signage -järjestelmänä entuudestaan tuntematon BrightSign on Salomaan mukaan osoittautunut mainioksi työkaluksi Joen infonäyttöjärjestelmien sisällönhallinnassa.

Jo yhden iltapäivän mittaisen käyttökoulutuksen jälkeen näyttöjä kaikkialla talossa on pystytty hoitamaan suoraan aulapalvelusta.

Salomaa kertoo, että Joen esitystekniikan toimittanut Studiotec omaa yhtenä AV-alan isoimmista valtakunnallisista toimijoista referenssit, jotka vakuuttivat sen olevan oikea toteuttaja vaativalle hankkeelle.

On selvää, että Studiotecin kaltaisella kärkitoimijalla kokemus on laaja-alaista ja heiltä löytyy riittävää osaamista tämän tason projektiin.

Salomaan mukaan niin urakan aikana kuin käyttöönoton jälkeenkin yhteistyön merkittävin haaste liittyy oikeastaan siihen, ettei Studiotecillä ole toimipistettä Turun seudulla. Kysymyksien herätessä tai mahdollisten häiriötilanteiden sattuessa paikalliskonttorin puutetta ovat Salomaan mukaan onneksi paikanneet Studiotecin solmimat kumppanuussopimukset turkulaisten AV-toimijoiden kanssa.

Tarpeisiimme tässä projektissa on aina suhtauduttu vakavasti ja asiat on saatu rullaamaan hyvin eteenpäin”, Salomaa summaa tyytyväisenä tilaajan ja toteuttajan välistä yhteistyötä.

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi

"On selvää, että Studiotecin kaltaisella kärkitoimijalla kokemus on laaja-alaista ja heiltä löytyy riittävää osaamista tämän tason projektiin."

Jari Salomaa