Taidetta ja show’ta lediprofiililla – Martin Mac Encore Performance

Valo & video
Teatteri- ja ammattivalaistus
26.05.2018

Esitysvaloteknologian suunnannäyttäjänä tunnetun Martinin Mac Encore -heitinperheen profiilityyppiset Performance-valaisimet on otettu innolla vastaan niin vaativassa teatterikäytössä kuin pop-areenoilla.

Lediteknologialla toteutetut moving headit kertaheitolla uuteen laatuluokkaan nostaneen Martinin Mac Encore -perheen suosikiksi noussut Performance on ominaisuuksillaan vakuuttanut esimerkiksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimman valosuunnittelijan Mikki Kuntun. Kunttu tavoitettiin tilanteessa, jossa kiireinen valosuunnittelija piipahti Suomen kamaralla matkallaan Portugalissa järjestetyistä Euroviisukisoista kohti Kanadaa, jossa hän tekee yhteistyötä muun muassa Cirque du Soleilin kanssa.

Tero Saarinen Companyn perustajiin lukeutuva Kunttu on luonut Tero Saarisen uuden ”Breath”-tanssiteoksen valomaailman 6000 kelvinin ledivalonlähteellä varustetuilla Performance Cold -heittimillä, joita käytettiin teoksen valmistavissa sessioissa.

Elävää musiikkia, tanssia ja visuaalisia maailmoja yhdistelevä kahden esiintyjän ”Breath” ei ole luonteeltaan megateos, vaan tiukoissa raameissa niin puitteiltaan kuin budjetiltaan.

Silloin kun heittimiä on käytössä rajallinen määrä nousevat tekniset ominaisuudet, joustavuus ja valon laatu entistä tärkeämpään rooliin. Encore oli tähän oikea valinta. Niiden lukumäärä on pieni, vain yhdeksän heitintä – toisaalta niillä tehdäänkin tässä sitten erittäin paljon!

Valaisin on loppupelissä se, mikä ratkaisee teoksen visuaalisen ilmeen ja laadun, tiivistää teoksen lavastuksestakin vastannut valosuunnittelija.

On ollut innostavaa huomata, että ledipuolella on tullut saataville tuotesukupolvi, jonka valo on puhdasta ja värimiksaus ongelmatonta. Ja esimerkiksi spektri on rikkaampi kuin purkauslampuissa.

Kuntun mielestä Encore Performancen kaltaiset profiilimaiset lediuutuudet ovat viimein varteenotettavia työkaluja, jotka kelpaavat kriittisessäkin teatterikäytössä etu- ja sivuvalaisuun. Potkuakin riittää.

Show-tuotannoissa on jättimäisten skriinien takia ledivaloissa keskitytty tähän asti tehoon, ei niinkään laatuun. Nyt ledipuolelta alkaa tulla uuden sukupolven heittimiä, jotka pärjäävät laatunsakin puolesta halogeeni- ja purkauslampuille.

Laatu edellä

Mac Encore Performance on löytänyt paikkansa Suomessa myös kiinteissä esitystiloissa, joissa valonlähteen laatuun kiinnitetään halutaan kiinnittää erityistä huomiota – Kansallisoopperasta Martinus-saliin ja Helsingin Kaupunginteatterista Tampere-taloon.

Performance-mallien 6000K kylmänvalkoinen – tai vaihtoehtoisesti 3000K lämmin – ledivalonlähde tarjoaa kattavimman spektrin tämän hetken lediliikkuvissa. Lisäherkkuna on tarjolla täysin elektroninen himmennin/suljinohjaus monipuolisilla himmennyskäyrillä ja markkinoiden parhaalla tungsten-simulaatiolla.

Korkeat CRI-, TM-30- ja R9 -arvot takaavat, että esiintyjien iho ja puvut sekä lavasteet näyttäytyvät aidoissa väreissään – ja mikä tärkeintä, värilämpötila ei muutu zoomauksen tai himmennyksen mukana. Encore tarjoaa täyden spektrin kylmänvalkoisesta lämpimään tungsteniin sekä hennoista pastelleista rikkaisiin, täyteläisiin väreihin.

Heittimen hiljainen, tarkka ja nopea 1:4 zoom-optiikka on varustettu automaattisesti linkittyvällä fokuksella ja neljällä veitsirajaimella. Muihin ominaisuuksiin lukeutuvat tarkka iiris, soft frost, paikat viidelle lasigobolle sekä animaatiokiekko monisuuntaisella rotaatiolla.

Huolellisesti valitut virkistystaajuudet takaavat videotuotantoihin välkkymättömän kuvan.

Heittimen moottori sekä jäähdytys- ja efektikoneisto ovat luokkansa hiljaisimpia, ja Performance tarjoaakin koko- ja painoluokkansa (31 kg) parhaan hyötysuhteen.

 

Kovassa käytössä

Mac Encoret on rakennettu kestämään myös kovaa kiertuekäyttöä, ja ne ovatkin ehtineet jo herättää ihastusta Suomen kirkkaimman poptähden Antti Tuiskun kaikkien aikojen suurimmalla areenakiertueella, joka päättyi toukokuun alussa Hartwall Arenalle.

Performance-heittimiä käytettiin ensi kertaa suomalaisella popkiertueella, ja valosuunnittelija Samuel Mäki-Kerttulan tunnelmat ovat korkealla.

En katunut valintaa hetkeäkään”, myhäilee Mäki-Kerttula, joka on toiminut Tuiskun valosuunnittelijana viisi vuotta, eli käytännössä siitä alkaen kun artistin ura kasvoi megavaihteelle.

”Mun on pakko twerkkaa” -areenakiertueen heitinkalustossa sananmukaisesti näkyvimmässä roolissa olivat Performance Cold -liikkuvat, joiden puolesta puhui moni seikka profiilityyppisestä veitsivarustelusta alkaen. Heittimien valonlaadusta puhuu selvää kieltään se, että kaikki kaksitoista Mac Encorea olivat nimenomaan etuvaloina.

Kun suunnittelimme artistin kanssa kiertueen visualisointia, laskimme että kahdeksan tanssijan show’ssa eturiviin tarvitaan paljon heittimiä, joiden piti pystyä palvelemaan myös seurantaheittiminä. Ei olisi ollut järkeä kuljettaa mukana suurta määrää miehitettyjä seuriksia.

Tuiskun kiertueen esiintymispaikat olivat varsin erikokoisia, mutta joka paikkaan haluttiin kalustoltaan täsmälleen sama show. Performance-kattauksen avulla ratkaistiin ongelmat suoralla etulinjalla, jossa mikä tahansa lamppu voi toimia tarvittaessa seurantakäytössä.

Kiertuekäytössä valinnan kohdistumista Performanceen helpottivat pienen koon lisäksi keveys, ekonominen sähkönkulutus ja valoteho, joka riittää reippaasti jopa areenaluokkaan.

Etulinja on lavalta mitaten 13–15 metrissä, ja monesti pärjättiin vain 30 prosentin tehoilla”, Mäki-Kerttula paljastaa.

Myös heittimen optiikka kerää kiitoksia.

Tällä heittoetäisyydellä valo aukeaa yllättävän isoksi, ja toisaalta keilan sai tarvittaessa Antille ja tanssijoille myös riittävän kapeaksi.

Studiotec toimitti Martinin valot areenoille yhteistyössä kiertueen valaistuksesta vastaavan Black Ant Productionsin kanssa. Bändin etuvaloiksi valittiin Mac Aurat ja lavan sivuvaloiksi Quantum Washit.

Mäki-Kerttulan sekä Black Ant Productionsin yhteistyö Studiotecin kanssa on jatkunut luottamuksellisissa merkeissä jo kymmenkunta vuotta.

Studioteciltä taisi tulla hommattua jo silloin aikoinaan firman ensimmäiset kunnolliset kaiuttimetkin”, Mäki-Kerttula hymähtää.

 

Antti Tuiskun kiertuekuvat: Kalle Knuuttila

Breath-tanssiteoksen kuvat: Mikki Kunttu

 

Martin Mac Encore »

Black Ant Productions »

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Lehtonen Jami

Myyntipäällikkö,
Professional Lighting

044 734 2865

jami.lehtonen [at] studiotec.fi