Suomen järein JBL/Atmos-teatteri avautui Hämeenlinnassa

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
26.09.2018

Bio Rex on avannut ensimmäisen Dolby Atmos -salinsa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Studiotec vastasi salin äänentoiston uudistuksesta.

Kymmenessä suomalaisessa kaupungissa toimiva, noin sata henkeä työllistävä Bio Rex -teatteriketju on suomalaisen elokuva-alan kehityksen kärkipelaajia. Kesällä Bio Rex uudisti valtakunnallisesti tärkeimmän teatterinsa, Hämeenlinnan Verkatehtaan Prime-salin, joka varustettiin Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmällä.

Teatteriketjun toimitusjohtaja Aku Jaakkolan mukaan viime vuosikymmenen lopulla rakennettu Verkatehtaan Bio Rex oli aikoinaan Suomen ensimmäisiä digitaalisia elokuvateattereita, ja sittemmin myös maan ensimmäinen 3D-sali.

Aina kun halutaan tuoda elokuvateatteriympäristöön jotain uutta, tässä salissa se tapahtuu”, Jaakkola esittelee.

Nykyään viisi salia käsittävän Verkatehtaan Bio Rexin ykkös- eli Prime-sali koki kesällä täydellisen muodonmuutoksen. Jaakkola lohkoo salin remontin kolmeen pääkohtaan, joista ensimmäinen on katsojakokemuksen mukavuus. Haluttiin sali, jossa olisi pelkästään hyviä paikkoja.

Siirsimme painopistettä määrästä laatuun eli vähensimme penkkejä reilusti, kasvatimme istuimien kokoa, siirsimme eturiviä loitommalle kankaasta ja lisäsimme eturivin premium-paikoille jalkarahit.

Verkatehtaan Prime-sali on varusteltu sekä perinteistä 2D- että uudempaa 3D-elokuvakokemusta varten. Entistä laadukkaampaa kuvaprojisointia varten hankittiin uuden sukupolven 4K-laserprojektori, uuden valkokankaan myötä kuvakokokin voi olla entistä suurempi, ja valoa riittää formaatista riippumatta.

Immersiivinen Dolby Atmos -äänentoisto on Prime-konseptin kolmas, tärkeä palikka. Atmokseen siirtyminen tarkoittaa äänentoiston osalta yleensä täydellistä remonttia – niin tässäkin tapauksessa.

Bio Rexin Atmos-projektin Studiotec toteutti yhdessä Akukon Oy:n kanssa. Myös Bio Rexin oma tiimi oli merkittävässä roolissa vaativan äänijärjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tämä on ollut meidän ja osaavien ulkopuolisten toimijoiden onnistunut yhteisprojekti”, Jaakkola täsmentää.

Salin akustisesta suunnittelusta vastannut Janne Riionheimo Akukon Oy:stä kertoo, että uudistus käynnistyi vertailumittauksilla ketjun teattereissa.

Teimme mittauksia sekä Hämeenlinnassa että muissa Bio Rexin elokuvateattereissa, joiden soundi oli käyttäjäkokemuksen perusteella joko hyvä tai sitten pulmallinen. Näiden tietojen perusteella jäljitimme Verkatehtaan salin ongelmat, missä jäljet johtivat sekä salin akustiikkaan että sen vanhaan äänijärjestelmään”, Riionheimo kertoo.

Aku Jaakkola jatkaa, että Atmoksessa basson määrä on runsas ja sitä toistetaan muualtakin kuin edestä, minkä vuoksi Verkatehtaalla päädyttiin muun muassa lyhentämään matalimpien taajuuksien jälkikaiunta-aikaa.

Akustiikka on äänentoistojärjestelmän kaveri ja päin vastoin. Jos jompi kumpi on pielessä, lopputulos ei toimi”, Jaakkola luonnehtii.

Akukon suunnitteli salin akustisten muutosten lisäksi suuntaviivat uutta äänentoistojärjestelmää varten. Studiotec toimitti äänentoistopaketin laitteineen, ohjelmointeineen ja Atmos-komissioineen, mikä kattaa salin ja järjestelmän teknisen suunnittelun, käyttöönoton ja mittauksen. Loppumittaukset  ja komissioinnin teki Studiotecin Matthias Möttö, jolla on Dolbyn koulutuksesta hankittu Atmos-pätevyys.

Kuvassa Möttö (alla vas.) ja Bio Rexin tekninen päällikkö Jari Kesänen tutkivat tyytyväisenä lopputulosta Verkatehtaan Prime-salissa.

Kutsuimme ennestään tutun laitetoimittajan Studiotecin mukaan alkaessamme haarukoida kaiuttimien lukumäärää ja -mallityyppejä. Bio Rexillä on pitkä, hyvä kokemus Harmanista ja Studiotecistä, ja JBL oli ensisijainen valintamme”, Jaakkola sanoo lisäten, kuinka miellyttävää on tehdä pitkäkestoista yhteistyötä samojen kumppanien kanssa.

Salin pääkaiuttimina palvelee kolme JBL 4732T -kolmitiekaiutinta, ja etulinjan neljässä LFE-kaiuttimessa (JBL 5628) puhkuu kussakin kaksi järeää 18" JBL 2269H -elementtiä.

Pelkän tehon suhteen LFE-kaiuttimet ovat jonkun mielestä ehkä ylimitoitetut, mutta syy lukumäärään onkin basson hallittavuus. Arc-asetelmaan sijoitettua neljän kaiuttimen riviä prosessoimalla saadaan saliin huomattavasti tasaisempi bassotoisto kuin mikä saavutettaisiin vain kahdella LFE-kaiuttimella”, Matthias Möttö selvittää.

Lisäksi, kun käytetään tällaista vasteeltaan todella alas ulottuvaa kaiutinmallia, jossa headroomia ja elementtipintaa on reilusti, saadaan järjestelmän käyttäytyminen hyvin lineaariseksi ja lopputuloksena on todella vaikuttava äänielämys.

Mötön omissa korvissa Prime-salin vaikuttavimpiin kokemuksiin kuuluu bassotoiston lisäksi surround-kaiuttimien soundin luonnollisuus. JBL 9320- ja SCS12 -seinä- ja kattosurroundeja on yhteensä kolmekymmentä, ja niitä tuetaan kahdella omalla LFE-kaiuttimellaan.

Kun käytetään näin reilun headroomin omaavia surround-kaiuttimia, on toisto aivan eri luokkaa kuin mihin on totuttu. Äänen liikettä on helppo seurata, ja se pysyy luonnollisena. Ei voi muuta kuin nostaa hattua tavalle, jolla Bio Rex panostaa katsojan kokonaisvaltaiseen elokuvaelämykseen”, Möttö toteaa.

Studiotecin suunnittelupanos oli merkittävä siinäkin, mitä Dolbyn prosessorin ja kaiuttimien väliin laitetaan. Kaiutinmäärän lisäksi Verkatehtaan Prime-salin etäohjattavassa äänijärjestelmässä poikkeuksellista on täysin digitaalinen signaaliketju, joka jatkuu Dolby Atmos CP850 -prosessorista BSS Soundweb BLU-160:n kautta neljäntoista järeän Crown Audion CDi Drivecore BL -päätteen (kuvassa) räkkiin saakka. Ketjun ainoa analogikaapeli löytyy päätteen ja kaiuttimen välistä.

Varsinkin tällaisissa ratkaisuissa Studiotecin korkea osaaminen näkyy, oli hienoa saada heiltä apua tässäkin suhteessa”, Jaakkola kiittelee.

Verkatehtaan projektin vakuuttamana Jaakkola suunnittelee ketjun muidenkin salien Atmos-varustelua, vaikka aikataulun toki sanelee kunkin teatterin laajempi remonttitarve.

Verkatehtaan osalta on nyt tärkeää kuunnella mitä yleisö sanoo. Vaikka itse kuinka rakastaisimme näitä vempaimiamme, uudistukset tehdään aina yleisöä varten”, Jaakkola toteaa lisäten, että tähän mennessä tullut palaute on ollut hyvää.

Ainakin lipunmyynnin valossa vaikuttaa siltä, että yleisö haluaa tulla katsomaan ja kuuntelemaan elokuvia Verkatehtaan uudistetussa Bio Rexissä.

Tutustu Bio Rexin ohjelmistoon tästä.

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Hautakangas Jyri

Tuotepäällikkö

044 735 8216

jyri.hautakangas [at] studiotec.fi

"Varsinkin tällaisissa ratkaisuissa Studiotecin korkea osaaminen näkyy, oli hienoa saada heiltä apua tässäkin suhteessa."

Aku Jaakkola