Studiotec uudisti Ylen alueradioiden lähetysyksiköiden tekniikkaa

Ääni
Äänituotanto / Broadcast
Streaming
20.03.2016

Yleisradio valitsi Studiotec Oy:n  uusimaan alueradioidensa lähetysyksiköiden tekniikan.

Projekti alkoi 2015 ja tähän mennessä on uusittu jo 13 lähetysyksikköä eri puolilla Suomea. Viimeisimpänä otettiin huhtikuussa käyttöön Euroopan Unionin pohjoisin radiolähetysyksikkö Utsjoella. Asennukset jatkuvat seuraavaksi Seinäjoella, Pietarsaaressa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Joensuussa, Porissa, Kotkassa ja Inarissa.
 

Tavoitteena tekniikan yhtenäistäminen

Alueradioiden lähetysyksiköiden tekniikka oli suurimmaksi osaksi yli kymmenen vuotta vanhaa. Uusinnat oli aikaisemmin tehty pitkällä aikavälillä, jolloin tekniset ratkaisut olivat hyvin erilaisia eri paikkakunnilla ja laitteiden kirjo oli laaja.

Projektin lähtökohtana oli uusia kaikki 20 lähetysyksikköä nopeaan tahtiin vuosina 2015-2016. Yleisradio halusi että asennuksia ei enää integroida kiinteistöön vaan kaikki lähetysyksikössä tarvittava tekniikka olisi sijoitettavissa lähes mihin tilaan tahansa. Mitään kiinteitä ratkaisuja kuten erilliset laitehuoneet ei tarvita. Toinen tärkeä lähtökohta uusinnalle oli yhtenäistää alueradioiden tekniikka kustannustehokkaasti siten, että kaikki yksiköt ovat kytkennöiltään ja laitteiltaan samanlaisia. Ratkaisu mahdollisti projektin nopean asennusaikataulun ja kaluston yhtenäistyessä yksiköiden ylläpito helpottuu.
 

Liikuteltavat laiteräkit

Ratkaisuksi valittiin liikuteltava laiteräkki, johon kaikki tarvittava tekniikka sijiotetaan. Laiteräkki tehdään valmiiksi Espoossa Studiotecin tiloissa, jolloin paikan päällä tehtävät asennukset, järjestelmän käyttöönotto ja koulutukset kestävät vain noin kolme viikkoa. Projektin paikkakunnilla tehtävien asennusten toteutuksista vastaavat Premium Partnerimme JP-Audiosonic Tmi Tampereelta, TL-Sound Oy Mikkelistä ja Oulun Kongressitekniikka Oy.

Projektissa äänipöydäksi valittiin Studer OnAir 1500 Nanoscore 12:lla kanavasäätimellä ja AES/EBU lisäkortilla varustettuna. Muut oheislaitteet ovat Denon DN 501C CD soittimet, AKG DMM12 BC automaattimikrofonimikseri, Ghielmettin ristikytkentäpaneeli, Yamaha TD 500 viritin, Sonifexin jakovahvistimet, JBL  aktiivikaiuttimet ja AVT Magic TH2Plus puhelinhybridi.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.