Studiotec uudisti Oulun Raatin liikuntakeskuksen äänentoistojärjestelmän

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
20.03.2011

Raatin kenttä valmistuivuonna 1952, kentän vihkiäiset järjestettiin 1.7.1953. Raatin kentän yleisöennätys on lähes 15.000 katsojaa Suomen ja Neuvostoliiton maajoukkeiden jääpallo-ottelussa 21.2.1959. Kun Siren Arkkitehdit Oy:n pääsuunnittelija Jukka Siren sai tehtäväksi suunnitella Raatin liikuntakeskuksen perusparannuksen, oli projektissa huomioitava paikan pitkä historia, samalla kun tavoitteena oli saada nykyaikainen urheilupyhättö, jossa Oululaiset voivat seurata huippu-urheilua ja harrastaa liikuntaa.

Raatin liikuntakeskuksen äänentoistosta oli tehty hankesuunnitelma Akukon Oy:n toimesta, mutta itse järjestelmän suunnittelu annettiin urakoitsijan tehtäväksi. AV-urakka sisälsi niin stadionin äänentoiston, uimahallin av-järjestelmän kuin koko alueen kattavan info-tv -järjestelmän.

Studiotec Oy sai vastuulleen rakentaa äänentoistojärjestelmän, joka antaisi tasaisen peiton koko stadionin alueelle. Urakan haasteena oli rakentaa äänentoistojärjestelmä akustisesti vaativiin olosuhteisiin, samalla kun historialliset rajoitteet mutkistivat kaiuttimien sijoittelua. Äänentoisto rakennettiin Harman Internationalin varaan. Pääkaiuttimien valmistajaksi valittiin JBL Professional. Crown Audion valmistavat vahvistimet sisältävät BSS Audion DSP-tekniikan ja langattomien mikrofonien järjestelmä perustuu AKG:n uuteen digitaaliteknologiaan. Pääkaiuttimet järjestelmässä ovat:

Äänenpaineen tasaisuus varmistettiin suunnitteluvaiheessa JBL:n Line Array Calculator -apuohjelmalla. Tukena käytettiin myös EASE-mallinnusta. Lopulliset mittaukset paikan päällä vahvistivat suunnitteluvaiheessa käytettävien apuohjelmien paikkansapitävyyden.

JBL:n Vertec-linjasäteilijöiden asennusversio JBL VLA 901 on saanut erittäin hyvän vastaanoton Oulussa. Äänenlaatu ja kaiuttimien soundi ovat erittäin hyvät. Myös puheen ymmärrettävyys on saanut paljon kiitosta. Päätevahvistimina käytettiin Crownin I-Tech HD sarjaa. I-Tech HD -sarjan päätevahvistimissa on mukana BSS:n erittäin korkealaatuiset DSP:t ja FIR sekä IIR -filtterit.

Langaton mikrofonijärjestelmä perustuu AKG:n DMS700 -järjestelmään. Järjestelmä on hyvin helposti muokattavissa ja taajuuksien monipuolisuus takaa sen, että järjestelmään saadaan riittävä määrä taajuuksia käyttöön, senkin jälkeen kun mobiililaitteet valtaavat vanhoja mikrofonitaajuuksia.
 

Raatin Liikuntakeskus
Raatintie 2
90015 Oulu
Työnjohtaja Jouko Hyvärinen
044 703 8182

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi