Sipoon kunnan juhlatilan esitystekniikka mahdollistaa monenlaiset tapahtumat

AV & Esitystekniikka
Äänentoisto / Pro Audio
Toimitila / Yritysratkaisut
28.10.2016

Sipoon kunta hankki remontoituun juhlatilaan uuden esitystekniikan Studioteciltä. Tämä kunnan juhlatilaisuuksien sekä konserttien, tanssiaisten, häiden, perhejuhlien ja monien kulttuuritapahtumien pitopaikka sijaitsee Nikkilässä, osittain Jugend-arkkitehtuuria edustavalla, rakennushistoriallisesti arvokkaalla Itäisen Jokipuiston alueella.

Talolla kirjava historia

Vuonna 1939 valmistuneen talon sali tehtiin entisen Nikkilän sairaalan juhlasaliksi. Talon on suunnitellut arkkitehti Gunnar Taucher ja juhlasalissa on taiteilija Gunnar Finnen reliefi. Talo oli Helsingin sairaaloiden evakuointitilana ja kenttäsairaalana jatkosodan aikana. Vuoteen 1999 asti alueella toimineen Nikkilän sairaalan henkilökunta järjesti talossa juhlia ja suuren suosion saavuttaneita tanssiaisia.

Talolle uusi elämä

Sipoon kunta hankki talon omistukseensa 2010. Siihen asti talo oli ollut lääkealan yrityksen toimitilana. Vuosia tyhjillään olleen juhlatalon sisätiloja alettiin kolme vuotta sitten kunnostaa vähitellen. Kuntalaisten toivomuksena on ollut, että juhlatalo ja sen sali saataisiin kulttuurikäyttöön osana Nikkilän vanhan sairaala-alueen kehittämissuunnitelmaa. Salissa oli pidetty juhlia ja konsertteja vuoteen 1995 asti ja siellä on esitetty myös elokuvia.

Kolmikerroksinen talo mahdollistaa kokonsa puolesta suurtenkin juhlien järjestämisen. Juhlatilaisuuksissa voi salissa olla kerralla n. 700 henkilöä. Saliin sijoitettuihin pöytiin saadaan istumapaikkoja yhteensä jopa 300:lle. Tämän vuoksi juhlatilan esitystekniikan kapasiteetti päätettiin mitoittaa riittävän suureksi, jotta äänitehot eivät loppuisi kesken.

Juhlatilaan tehokas äänentoisto

Juhlasalin äänentoiston salissa näkyvänä osana ovat sirot mutta tehokkaat pilarimaiset kaiuttimet, jotka kattavat hyvin salin äänentoistolle asettamat vaatimukset. Äänisignaalin hallinta tapahtuu nykyaikaisella  Soundcraftin Si Expression -digitaalimikserillä, jossa on myös tarvittavat efektitoiminnot. Mikserin jälkeen signaalin käsittely  tapahtuu BSS  BLU London -äänisignaali prosessorilla, jota voidaan ohjata langattomasti. Järjestelmä mahdollistaa myös projektorin hallinnan samasta käytön rajapinnasta. Juhlatila on varusteltu AKG langattomilla mikrofoneilla ja  valittavissa on pääpanta-, nappi- ja käsimikrofoneja tilanteen mukaan.

Kunnan kiinteistökoordinaattori Juha Huotari esitteli, kuinka kanavien vaimennus ja äänitasojen nostaminen voidaan tehdä siten, että vaimennus hoituu kerralla usean kanavan kohdalla automatisoidusti yhdellä napin painalluksella. Huotari kertoi, että äänisignaalin siirtoon tarvitaan vain ohut CAT5-kaapeli, jotta saadaan yhteys mikserin ja lavalla olevan laiteräkin välille.

 

Sipoon Juhlatalon sali

Sali on todella avara ja päivällä suurten ikkunoiden ansiosta vaaleat seinät tuovat valoisuutta.

 

Monenlaista tapahtumaa tulossa

Sipoon kunta on suunnitellut juhlatilalle monenlaista käyttöä. Tähän mennessä ollaan mm. sovittu pidettäväksi juhlakonsertti Arja Korisevan ja Hanna Pakarisen tähdittäminä, jossa Lohjan kaupungin viihdeorkesterin soittajista ja paikallisista muusikoista koottu orkesteri säestävät esiintyjiä. Tulossa on myös hyväntekeväisyystilaisuus, jossa esiintyy Dallapé-orkesteri. Talon hienolle juhlasalille löytyy varmasti tulevaisuudessa uusiakin käyttökohteita ja onhan talo  ympäristöineen kulttuurihistorialtaan ainutlaatuinen miljöö. Paikallismatkailun lisääntyessä juhlatila houkuttelee varmasti juhlijoita kauempaakin.

Ratkaisun tekninen kuvaus lyhyesti

Projektori ja valkokangas

Projektorin ja valkokankaan välinen etäisyys on mitoitettu tarkkaan niin, että jopa 11 pisteen fontilla tehdyn Excel-dokumentin sisältö on hyvin luettavissa salin takaosastakin.

Kaiuttimet

Salin etuseinään on kiinnitetty JBL CBT 70 saliäänikaiutinpaketti. Kaiutinkokonaisuus muodostuu kahdesta yksiköstä: JBL CBT 70J-1 + 70JE-1. Kaiuttimet sijoittuvat kahtena parillisena kokonaisuutena lavan molemmin puolin. Lisäksi lavan reunaan, sen etuseinän suojiin on upotettu subwoofer.

Mikseri

Soundcraftin Si Expression -digitaalimikserissä on 24 mikrofonietuvahvistinta ja 8 stereosisäänmenolla varustettua kanavaa. Kaikkia linjasisääntuloja ohjataan monivärisillä, valaistuilla äänitasojen säätimillä, joita on 22 kappaletta. Säätimille on mikserissä asetettuna helppokäyttöiset, valmiiksi ohjelmoidut toiminnot. Tämä mikseri mahdollistaa Danten 64x64 matriisin mukaisen, jopa 128 digitaalisen äänikanavan yhtäaikaisen käytön.

Digitaalimikseristä eteenpäin ääntä ja mikrofonien tasoja ohjataan BSS London -signaaliprosessorilla. Yleiskäyttöisellä järjestelmällä voidaan hallita lisäksi projektoria. 

Soundcraft Si Expression 2Soundcraftin Si Expression -digitaalimikseri on oikea valinta arvokkaaseen sali-interiööriin.

 

Lavatekniikka

Lavaräkissä on 32-kanavainen Soundcraftin Mini Stagebox, josta löytyy 32 analogista sisäänmenoa ja 8 analogista linjaulostuloa neljällä AES-ulostuloparilla, joiden avulla saa kaiken kaikkiaan 32 inputin ja 16 outputin kapasiteetin. Se on liitetty Soundcraft Si Expression -digitaalimikseriin MADI-kortilla, joka on osa AES-standardin mukaista, monikanavaista, digitaalista äänensiirtoväylää. (AES = Audio Engineering Society)

Signaalikaapelointi on keskitetty näyttämön takana olevaan laitekeskukseen ja kaapelointi mahdollistaa signaalin siirron myös juhlatilan ulkopuolelle.  Teknisesti hyvälaatuinen ja tasapainoinen laitekokonaisuus mahdollistaa hyvin erilaisten tilaisuuksien läpiviennin. Laitteiden  ohjelmallinen hallinta antaa hyvät muuntelumahdollisuudet tulevaisuudessa, käyttötarpeiden ominaisuusvaatimusten muuttuessa.

 

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV Solutions
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi