Riihimäen Teatteri juhlii

Valo & video
Teatteri- ja ammattivalaistus
22.03.2021

Riihimäen Teatteri on uudistanut valokattauksensa. Viidenkymmenen uudenkarhean Martin Professional -heittimen ja ETC:n himmenninjärjestelmän kokonaisuuden toimitti Studiotec. Nyt on kalusto kaikin puolin kunnossa talon 75-vuotisjuhlia varten.

Riihimäen Teatterin tekninen päällikkö Sami Rauhala paljastuu heti kättelyssä totaaliseksi Martin-faniksi. Mikä kokenutta ammattilaista Martinissa niin puhuttelee?

Olen testannut varmaankin kaikki heitinmerkit, jotka olisivat käyttöömme potentiaalisia ja työtapaani sopivia. Vaikka kuinka kilpailutan eri ominaisuuksia, en ole voinut välttyä toteamasta että Martinissa hinta ja laatu yksinkertaisesti kohtaavat erittäin hyvin.

Riihimäelle valo- ja äänimieheksi viime vuosikymmenen alussa tullut Rauhala määrittelee itsensä valon tekijänä ”teatterijermuksi”. Ja juuri teatteriahan Riihimäen näyttämöllä tehdään: Rauhala itse toimii nykyään talon suunnittelevana valomestarina.

Teatteriesitysten tarpeita ajatellen Martinin Encore-sarja on lyönyt minut ällikällä mitä tulee esimerkiksi lämpimien sävyjen toistoon. Ledivalonlähteissä lämpimien värisävyjen luonnottomuus on häirinnyt kaikkia, jotka ovat tarkkoja siitä, ettei vaikka amber-sävy ala värjätä näyttelijän vaaleita hiuksia takaa punaisiksi, Rauhala antaa esimerkin.

Teatterin ohjelmistollakin oli osansa kalustotarpeiden määrittelyssä.

Jos täällä tehtäisiin paljon synkkää draamaa, olisin voinut jättää WRM-tyyppiset valot hankinnassa pienemmälle huomiolle. Mutta ohjelmistossa on paljon katsojaystävällistä komediaa, musikaalia ja muuta, joissa lämpimät sävyt ovat olennaisia. Encore-sarjan uudet profiilit ja pesurit eli Performance- ja Wash-heittimet ovat olleet minulle lajissaan ensimmäisiä, joissa lämpimätkin sävyt toimivat. Ei sillä, etteikö myös kylmiä sävyjä saataisi yhtä lailla toteutettua samalla kalustolla.

Vaikka tänne nyt hankitut heittimet ovat kotoisin valmistajan eri tuoteperheistä, niistä on paljastunut sellainenkin hyvä puoli, että ne kuuluvat ilmiselvästi ”samaan kerhoon”, Rauhala (kuvassa) toteaa.

Rauhala tarkoittaa, että valmistajan heitinperheiden kesken ei ole sellaisia eroja, jotka tuottaisivat pulmia valojen suunnittelussa tai ajossa.

Uuden valaisinkaluston hankintaan saatiin määrärahaa Riihimäen kaupungilta useammassa jaksossa. Mutta nyt katossa on kaikki mitä tarvittiin: noin viisikymmentä uutta valonheitintä, kaikki Martinia. Mac Encore Performance -sarjan profiiliheittimiä on tusinan verran, WRM-versioon painottuen, ja Encoren pesureita niin ikään WRM-versiona löytyy puoli tusinaa. Encoreiden rinnalle hankittiin yhteensä reilut parikymmentä Rush MH 6 -pesuria ja ELP CL -heitintä vaihdettavalla linssillä.

Vaikka kokonaisuutta onkin vaiheittain rakennettu, lopputulos oli alusta saakka kirkkaasti tiedossa, Rauhala toteaa.

Yksi päälinjoista oli, että haluttiin liikkuvia profiiliheittimiä, joilla saadaan tarkkarajaista valoa ja laadukkaita sävyjä. Älytöntä teholla brassailua tärkeämpää oli, että saatiin mahdollistettua nuo puheena olleet teatteriesityksissä tärkeät lämpimät sävyt – mutta viimeinkin uudella, liikkuvalla leditekniikalla.

Valaisimien sijoittelussa huomioitiin studionäyttämön tyyppinen tila: korotetun näyttämön sijaan esiintyjät sijoittuvat samaan tasoon ensimmäisen penkkirivin katsojien kanssa. Lavan ja selvän rajalinjan puuttuminen tuppaa aiheuttamaan muun muassa sitä, että esityksien asemia halutaan tuoda joskus hyvinkin eteen.

Esiintyjät tykkäävät niin kovasti tällaisesta tilasta, että heille saa joskus sanoa, etteivät tulisi enää edemmäs kun alkavat olla jo katsojien sylissä. Tämäntyyppiset asiat joutuu huomioimaan joka osa-alueella, ilman muuta myös valaistuksessa.

Osana urakkaa teatterin vanha himmenninjärjestelmä korvattiin ETC:n uudella Sensor3:lla (kuvassa), jonka kaikissa moduleissa on myös reletoiminto. Vastaavan järjestelmän Studiotec on toimittanut muun muassa Helsingin Kaupunginteatteriin. Riihimäen järjestelmä on toki pienempi, kanavia on hieman toistasataa. Himmentimien osalta Riihimäen urakassa Studiotecin projektipäällikkönä toimi Ville Vanhanen.

Sami Rauhala kertoo, että himmentimien tarve on halogeenikaluston kadotessa toki vähenemään päin, kun taas releille on ledinkin aikakaudella käyttöä.

Ja meilläkin tarvitaan himmentimiä myös vanhoissa halogeeneissa, joita käytetään edelleen etuvaloina jonkin verran. ETC:n himmentimien Thru-Power-modulilla on kätevää, että jos tulee vierailija, joka haluaa ripustaa kattoon vaikka viisikymmentä vanhaa Par-kannua, niin voimme tuosta vaan napsauttaa kaikki relekäytössä olevat modulit niille himmenninkanaviksi.

Riihimäen Teatterin hankintaan sisältyy myös aivan uusinta uutta, nimittäin Suomen ensimmäiset Martin Mac Aura PXL -heittimet, jotka ovat hämmästyttäneet monipuolisuudellaan.

PXL toimii pesurina, ja neljällä sellaisella tekee Riihimäen kokoisen näyttämön koko pesun. Tärkeänä lisävalttina se tarjoaa pikseliohjattavana esimerkiksi livekeikkojen yhteydessä eye candy -tyyppistä herkkua silmälle, Studiotecin Jussi Kuittinen esittelee.

Riihimäen valaisinjärjestelmän kaupasta Studiotecillä vastannut Kuittinen lisää, että PXL-heittimen jokaista valopikseliä voidaan ohjata Martinin P3-videosoftan välityksellä.

– Kaikista Riihimäelle hankituista uusista Martinin heittimistä löytyy niin paljon toimintoja, että varmasti niillä syntyy aiempaa näyttävämpiä ja monipuolisempia esityksiä, Kuittinen uskoo. – Ja ovathan uudet sitäpaitsi huomattavasti äänettömämpiä kuin vanhat.

Rauhalan mielestä Riihimäelle hankittu uusi liikkuva heitinkalusto oli teatterin nykyistä toimintaa ajatellen oikeastaan jo elinehto. Ohjelmisto vaihtuu ripeämmällä syklillä kuin teattereissa yleensä, ja vierailuesityksiä on ohjelmistossa paljon. Vierailijoihin kuuluu teatteriesityksien lomassa artisteja ja bändejä.

Vaikea kuvitella, miten olisimme pystyneet enää toimimaan ilman tätä uudistusta, Rauhala tiivistää.

Rauhala antaa hankkeesta kiittävää palautetta Studiotecille.

Yhteistyömme on ollut kaikin puolin toimivaa, ja keskinäinen luottamus on kova. Tiedän, että saatan olla joskus jopa hankala asiakas, kun väännän jostain pikku asiasta, mutta aina Jussi on vaikka hammasta purren toteuttanut toiveeni ja etsinyt ratkaisun tarpeisiin, Rauhala naurahtaa.

Riihimäen Teatterin kevät taitaa kulua koronasulusta vapautumista odotellessa. Kalusto on nyt kuitenkin iskussa, ja syyskaudeksi valmistettuja, yleisön odottamia esityksiä ovat esimerkiksi Arja Korisevan tähdittämä musiikki-ilottelu Menopaussi sekä vakava komedia Elämä näyttämöllä, jonka pääosissa nähdään Mikko Kivinen ja Antti Peltola. Lisäksi syksyllä 75-vuotisjuhliaan viettävään teatteriin on tulossa vierailuesityksiä, konsertteja, stand-uppia, imitaattoreita ja drag show’ta.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Kuittinen Jussi

Myyntipäällikkö
Professional Lighting

044 735 8213

jussi.kuittinen [at] studiotec.fi

Vanhanen Ville

Tuotepäällikkö, Pro AV

044 735 8207

ville.vanhanen [at] studiotec.fi

"Yhteistyömme on ollut kaikin puolin toimivaa, ja keskinäinen luottamus on kova."

Sami Rauhala