Oulun Energia -areenan äänentoistojärjestelmä

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
21.03.2010

Raksila jäähalli valmistui vuonna 1974 ja peruskorjattiin vuonna 2004. Korjauksen jälkeinen yleisökapasiteetti on 6614, josta seisomapaikkoja 1854. Nykyään Oulun Kärppien kotiareena on nimetty Oulun Energia Areenaksi ja siellä järjesteään myös konsertteja ja messutapahtumia.

Jäähallin äänentoistojärjestelmä uusittiin vuonna 2009 tehokkaasti muutaman työpäivän aikana, jolloin hallin pääkäyttäjällä Oulun Kärpillä oli ottelutauko. Projekti toteutettiin yhdessä Oulun Kongressitekniikan Oy:n ja paikallisen sähköurakointiliikkeen kanssa. Äänentoistojärjestelmän käyttöönotosta ja säädöistä vastasi Studiotec Oy:n tekninen asiantuntija, Timo Komonen ja projektipäällikkönä toimi Seppo Rintaluoma. Oulun Kongressitekniikka, Jouko Kettusen johdolla, vastasi laiteasennuksista ja kytkennöistä

Areenalle odotettiin jo monen vuoden ajan toimivaa äänentoistoa ja vuoden 2008 lopussa rahoitusjärjestelyt mahdollistivat totetuteutuksen. Kevätkauden käytön perusteella voidaan todeta, että lopputulos yllätti posittivisesti kaikki - yleisöltä tulleet kommentit ovat olleet poikkeuksetta kiittäviä ja myös tilaaja on toteutukseen tyytyväinen. Oulun Kaupunki tuki hanketta maksamalla osan kustannuksista perustuen Kärppien edellisvuoden mensetykseen sarjassa.

Saneerauksessa asennettiin Areenan katsomoalueen pitkille sivuille JBL VRX 932 kaiutinklusterit. Näiden avulla pääosalle hallin istuinpaikoista saadaan taajuusvasteeltaan erittäin tasainen äänentoisto ja joka myös äänenvoimakkuudeltaan on riittävä.

Pienehköstä budjetista johtuen, vanhat kaiuttimet ripustetiin uusiin paikkoihin ja ne kattavat välttävästi päätykatsomoiden ja jääalueen äänentoistotarpeen. Lähelle näyttökuuutiota hallin kattoon sijoitettiin JBL SRX -sarjan subwoofer, jonka kautta saadaan tasainen matalien tajuuksien toisto katsomoalueelle.

Kaiutinpisteille vedettiin uusi kaapelointi, mikä tarkoitti yli kilometrin kaapelimäärää vedettäväksi noin kahden vuorokauden työajan puitteissa. Kaiuttimien ripustuksessa hallin kattopalkisto asetti oman haasteensa, ripustukset tuli suorittaa tiettyihin pisteisiin ja joitakin kompromisseja jouduttiin tekemään. Vahvistimien sijoituspaikka siirrettiin ahtaasta teknisestä tarkkaamotilasta pois selostamotilojen puolelle.

Järjestelmän käyttöä varten asennettiin kauko-ohjaukset niin sähkö­syötölle kuin signaalin prosessoinnin hallinalle. Vahvistikeskukseen sijoitettiin BSS London BLU 80 ja 32 prosessointiyksiköt sekä pääteasteet. Vahvistimiksi valittiin Crown I-Tec ja XLS -sarjan päätteitä ja yhteensä tehoa on nyt käytettävissä lähes 30 kW.

BSS London BLU prosessointiyksiköillä rakennettiin riittävän monikana­vainen signaalin hallinta ja ne tarjosivat "kaupanpäälle" myöskin loistavan mahdollisuuden säätää järjestelmä langattomasti.

Käyttöhenkilökunnalle käyttö tehtiin ohjelmoitujen tilannevalintojen kautta mahdollisimman helpoksi ja joustavaksi. Käyttölaitteiksi toimitettiin liikuteltava laitekokonaisuus, joka sisältää Crown M 14 mikserin sekä AKG:n langattoman käsimikrofonin sekä tarvittavat toistinlaitteet. Liikuteltava kokonaisuus on käytettävissä niin otteluiden aikana kuin jääluistelun tai harjoittelunkin aikana kaukalon tuomariaitiossa.

Otteita Kärppien fanien keskustelupalstalta:

  • Pitää nyt antaa kehuja, kun on kerrankin aihetta siihen. Eli uusi äänentoistojärjestelmä vaikuttaisi olevan oikein hyvä. Kerrankin Raksilan latoon saadaan jotain tehtyä kunnolla.
  • Pakko kyllä antaa positiivinen palaute uudelle systeemille. Yleensä nurkissa kuulunut vain suhinaa ja sössötystä, mutta nyt kuuli täysin selvästi musiikit ja selostukset.
  • Äänenpaine tuntui suurin piirtein samalta kuin ennenkin, mutta ääni oli sinällään reippaasti parempi..
  • Ainakin tuonne Glory - Hunter kulmaukseen kuulutukset kuuluivat todella paljon paremmin, kuin aiemmin. Iso plussa. (Glory – Hunter = Kärppä fanaatikot )

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.