Oodi on valmistunut – kuvaa, ääntä ja älylasia

AV & Esitystekniikka
Toimitila / Yritysratkaisut
09.09.2019

Kuva: Tuomas Uusheimo

Helsingin Oodi on paljon muutakin kuin perinteinen kirjasto. Ala-aulasta liukuportaita noustessaan kävijä huomaa, että Oodin toisen kerroksen teemana on tekeminen, harrastaminen, työskentely ja vuorovaikutteinen yhdessäolo.

Oodin kakkoskerroksen merkittävimpiä erityiskohteita Studiotecin AV-urakan osalta on ”Kuutio”, jonka läpinäkyvistä seinistä kaksi voi toimia jättimäisenä kosketusnäyttönä älylasiin ulkopuolelta projisoitavan videokuvan avulla.

Kuutioon kohdistuu kovia odotuksia, se edustaa jotain mitä ei ole muualla vielä toteutettu”, arvioi Oodin ICT-erityisasiantuntija Urpo Nylander. ”Ainakaan itse en ole törmännyt missään vastaavaan tilaan”.

Kuution kuvapintoihin on suunnattu peräti yhdeksän lähioptiikalla varustettua Panasonicin laserprojektoria, joista kaksi palvelee huoneen sisäistä kuvajärjestelmää ja loput seitsemän ulkopuolista ”älyprojisointia”.

Nylander (kuvassa alla) esittelee, että Kuution varustukseen kuuluu myös langaton esitysjärjestelmä, kaksitiepilarikaiuttimilla toteutettu äänentoisto, puolen tusinaa langatonta mikrofonia, Extronin kuvamatriisi sekä kosketusnäytöllä varustettu AMX:n ohjausjärjestelmä.

Oodi

Kuvajärjestelmät näyttöineen ja oheislaitteineen muodostavat merkittävimmän osan Studiotecin Oodiin toimittamasta AV-ratkaisukokonaisuudesta. Tämä tulee selväksi, kun siirrytään tutkimaan toisen kerroksen neuvottelu-, ryhmätyö-, luokka- ja pelitiloja.

Jokainen lukuisista erillistiloista on varustettu vähintään yhdellä videoprojektorilla tai yleiskäyttöisellä näytöllä, joiden lisäksi kerroksesta löytyy kookkailla kalibroiduilla näytöillä varustettuja graafisia tietokonetyöasemia.

Ääni- ja valotekniikan tavoin myös videolaitteistoa on yhdenmukaistettu mahdollisimman pitkälle, jotta keskustakirjaston valtavan laitemäärän käyttö sujuisi mutkattomasti ja ylläpito olisi virtaviivaista koko hankintojen käyttöiän.

Kakkoskerroksessa on esimerkiksi tusinan verran neuvottelu-, kokous- ja pienryhmätiloja, joiden varustelu on hyvin yhtenevää niiltä osin kuin se vain voi sitä olla. Yhdenmukaisen perusvarustuksen päälle kunkin tilan erityisluonne tai -tarkoitus on huomioitu AV-ratkaisuissa erikseen.

Useimmissa tiloissa on kattava videoneuvotteluvarustus näyttöineen ja kameroineen, tyypillisesti  Barcon langaton Clickshare-esitysjärjestelmä ja Atlonan kokousjärjestelmä sekä JBL:n tai Genelecin kaiuttimet. Isoimmasta neuvotteluhuoneesta löytyy peräti 75-tuumainen kosketusnäyttö, ja yhdestä pienryhmätilasta näytön sijaan Panasonicin laserprojektori sekä moottoroitu valkokangas.

Myös luokkahuonetilaa hallitsee viisimetriselle valkokankaalle suunnattu Panasonicin laserprojektori, minkä lisäksi luokassa on käytettävissä myös langaton kuvasignaalin siirto, dokumenttikamera, kaiuttimet sekä kosketusnäytöllä varustettu ohjausjärjestelmä. Toisen kerroksen erillisestä tietokoneluokastakin löytyy vastaava videotykki kankaineen sekä esitys-, äänentoisto- ja ohjausjärjestelmät.

Oodin kakkoskerros palvelee työskentelyn, opiskelun ja kokoustamisen lisäksi harrastamista ja viihtymistä. Pelikäyttöön tarkoitettujen tilojen perusvarustukseen kuuluvat 55-tuumaiset näyttöruudut, Genelecin kaiuttimet, Extronin mediavalitsimet ja Neetsin ohjainpaneelit.

Upean kuuntelu-, katselu- ja mediahuoneen (kuvassa alla) esitystekniikkaan on satsattu paljon. Siellä videopuolen ytimessä ovat laajakulmaoptiikalla varustettu 4K-laserprojektori, nelimetrinen valkokangas sekä tarvittavat mediatoistimet. Äänipuoli toteutuu monikanavaisella Dolby Atmos -järjestelmällä, jossa kokijaa ympäröi seinille ja kattoon asennettu reilun tusinan JBL-kaiuttimen kattaus.

Oodi

Oodin toisen kerroksen studiotiloja on kymmenkunta, kaikki asianmukaisesti äänieristettyjä, enimmillään jopa 75 desibeliin asti. Akustoiduissa studioissa kävijät voivat toteuttaa omatoimisesti omia tuotantojaan ja tallenteitaan. Jotkut pajat sopivat varustelultaan paremmin hiphopin, karaoken, analogisyntikoiden tai klassisen laulun/soiton harrastajille, osa painottuu musisoinnin sijaan videokuvaukseen tai videon ja audion editointiin.

Oodin studioiden ylpeys on ammattimainen, kolmesta tilasta muodostuva blokki, jonka keskiössä on 5.1-kuuntelulla varustettu studiotarkkaamo ohjaimineen, äänikortteineen ja tuotantotyöasemineen. Tarkkaamosta on ikkunayhteys erilliseen soittotilaan ja rumpukoppiin. Soittotilaan Studiotec on toimittanut muun muassa kuulokekuuntelun, valikoiman AKG:n studiomikrofoneja sekä Focusriten RedNet 4:n ja Dante-väylän kautta toteutetun 8-kanavaisen mikrofonien esivahvistuksen.

Koko talon mittaiseen Dante-audioverkkoon on ison studion lisäksi yhdistetty pienemmätkin akustiikkaseinien taakse kätkeytyvät studiopajat (kuvassa alla), joiden perusvarustus rakentuu Soundcraftin mikserien ja Zoomin tallentimien ympärille.

Oodi

Vaikka Oodin AV- ja esitystekninen varustelu keskittyy pitkälti talon kahteen alimpaan kerrokseen, ylimmän eli kolmannen kerroksen ”Kirjataivaasta” voi bongata lapsille tarkoitetun kokemuksellisen monitoimitilan, jonka kolmelle seinälle levittäytyvä esityspinta on toteutettu viidellä videotykillä ja johon kosketusominaisuus lisätään ”laserverhon” avulla.

Verho toteutetaan laserskannerilla, jonka keila pyyhkii seinäpintaa, ja tuottaa projisioon halutut kosketusominaisuudet. Vastaavalla tekniikalla toteutettu vuorovaikutteinen seinä löytyy myös Oodin ykköskerroksesta.

Vaativan keskustakirjastohankkeen AV-suunnittelun parissa jo vuosikausia paininut Nylander kertoo yhteistyön Studiotecin kanssa sujuneen hyvin, varsinkin jos ottaa huomioon projektin mittakaavasta koituneet haasteet ja aikataululliset ongelmat, joihin AV-puolen toimijat eivät voineet vaikuttaa.

Esimerkiksi talon luovutuksen myöhästymisen kaltaisiin realiteetteihin suhteutettuna kaikki ovat pystyneet venymään kiitettävästi”, Nylander summaa.

Ja vaikka esimerkiksi rakennuksen uniikista arkkitehtuurista on koitunut lisähaasteita, Nylander muistuttaa että se on toisaalta tarjonnut myös mahdollisuuksia.

AV-ratkaisujakin on yritetty miettiä täällä myös esteettiseltä kannalta, jotta voitaisiin tukea teknologialla talon ainutlaatuista arkkitehtuuria”.

Tutustu keskustakirjasto Oodin tarjontaan tästä.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi