Nikkilän Sydän -koulu valitsi edistyneet ääni- ja valoratkaisut

AV & Esitystekniikka
Äänentoisto / Pro Audio
Teatteri- ja ammattivalaistus
Toimitila / Yritysratkaisut
28.10.2016

Sipoon kunta hankki Studioteciltä valaistus- ja äänentoistolaitteet uuteen koulurakennukseen, joka otettiin käyttöön syyslukukauden alussa. Nikkilän Sydän, kunnan hallinnollisessa keskuksessa Nikkilässä sijaitseva koulu on opetusmenetelmien osalta edelläkävijä.

Tämä uusi koulurakennus on ollut Sipoonjoen koululle ja Kungsvägens skola -koululle toteutettu yhteinen projekti. Harkiten vanhaa alta pois purkamalla on saatu aikaan edustava ja toimiva kokonaisuus osana isolle tontille levittäytynyttä koulurakennusten keskittymää. Rakennustyöt aloitettiin marraskuussa 2014. Arkkitehtina toimi ARK-house arkkitehdit ja rakennusurakoitsijana Rakennus Hartela. Sähkösuunnitelman mukaiset sähköasennukset teki helsinkiläinen sähköasennusliike Sähkö.

Yhteisissä tiloissa viihdytään

Kummankin kieliryhmän yhteinen tila käsittää juhla- ja ruokasalin yhdistelmän osana taideaineiden siipeä ja kakkoskerroksen aulaa. Viihtyisät tilat yhdistävät oppilaat ja opettajat, joiden on helppo luoda koulun tiedotustilaisuuksiin ja tapahtumiin joustava käsikirjoitus, kun kaikki järjestelmän osat on tehty toimimaan moitteettomasti yhteen.

Valotekniikka: kompakti kokonaisuus

Juhlasalin kattoon asennettiin Multiform-halogeenivalaisimia, joita ohjataan nopean, tuplaydinprosessorilla varustetun Martin-valopöydän kautta. Kompaktin kokonsa ansiosta se vastasi hyvin käyttäjien vaatimuksia. Valopöytä on tehokas ja tarjoaa ammattilaistason toiminnallisuudet. Se on asennettu digitaalimikserin kanssa samaan räkkipöytään, jolloin tämä kokonaisuus on pyörillä helposti siirrettävissä.

Mikseri ja vlopäytä

Projektori suoratoimituksena Japanista

Projektoriksi valittiin Panasonicin kiinteään asennukseen optimoitu DLP-projektori. Projisointilaitteistolla voidaan salissa näyttää myös Blu-ray elokuvia.

Mikrofoneissa langattomuus nykypäivää

Langattomalta mikrofonijärjestelmältä vaadittiin monipuolisuutta ja helppokäyttöisyyttä, minkä vuoksi AKG oli selkeä valinta. Käsimikrofonin sijasta puhuja voi valita myös Headset-mikrofonin, jonka lähetintä on helppo pitää vyöllä tai taskussa. Mikrofonijärjestelmä mahdollistaa tarvittaessa myös digitaalisen äänisignaalin salaamisen.

Hyvällä mikserillä toimivuus taattu

Äänenlaadun takaa tunnetun tuotesarjan ja kokoonpanon JBL-aktiivikaiutinjärjestelmä lisättynä vakiotoimitukseen kuuluvalla matalataajuisella subwoofer-järjestelmällä. Digitaalimikseri on yhdistetty parikaapelilla lavarasiaan. Lavamiksauksessa käytettävä Soundcraftin Stagebox ei tarvitse erillistä parikaapeliyhteyttä.

Rakentamismääräykset velvoittavat

Koska yleisissä tiloissa on huomioitava kuulokojetta käyttävät, on yhteiset sali- ja aulatilat varustettu silmukkavahvistimella. Induktiosilmukalla kuulutukset, puhe ja muu ohjelma välitetään langattomasti suoraan kuulolaitteeseen siten, ettei huono akustiikka tai taustahäly huononna kuuluvuutta.

Suunnittelussa kaikki osapuolet mukana

Kohteen sähkösuunnittelun toteutti Leo Karawatski sähkötekninen insinööritoimisto Karawatski Oy:stä.

Studioteciltä teknisenä suunnittelijana toimi  Hannu Mattila ja valaistussuunnittelijana Tapio Järvinen. Projektin laitteistokokoonpanon myyjä oli myyntipäällikkö Mikko Tuominen. Sipoon kunnan edustajana äänentoiston ja valaistuksen valinnassa mukana olivat rakennuttajainsinööri Jukka Haakana ja tilakoordinaattori Juha Huotari. Uusimpiin teknisiin ratkaisuihin perustuva esityslaitteisto lisää henkilökunnan työergonomiaa ja helpottaa opetuksen kehittämistä tavoitteiden mukaiseksi.

 

Ratkaisun tekninen kuvaus lyhyesti

Projektori

Projektori on Panasonicin DLP-projektori, johon video ja kuvat johdetaan Kramerin pitkiin etäisyyksiin sopivalla Dual Link -parikaapelilla. Kuvanlaadun takaa kuvanlähteen ja projektorin väliin asennettu Kramerin signaalinvälitysyksikkö, joka vahvistaa sekä lisää HDCP salauksen videosignaaliin.

Mikrofonit

Langaton mikrofonijärjestelmä on AKG:n DSR800. Käytössä ovat DHT800-käsimikrofonit vaihdettavilla kapseleilla. Puhuja voi valita myös AKG:n Headset-mikrofonin DPT800-lähettimellä.

Aktiivikaiuttimet ja mikserit

Aktiivikaiutinjärjestelmä on JBL PRX700 -sarjaa ja siihen on sisältyy matalataajuinen subwoofer-järjestelmä. Digitaalisella Si Performer 1 -mikserillä voidaan ottaa miksaukseen maksimissaan peräti 80 kanavaa kerrallaan. Mikseri puolestaan yhdistyy CAT MADI-kaapeloinnilla lavarasiaan ilman tarvetta analogiselle moninapakaapeloinnille.

Induktiosimukka

Induktiosilmukalla täytetään rakennusmääräysten mukainen velvoite. Kokonaisuuteen sisältyy silmukkavahvistin Ampetronic ILD 300 sekä tilaan asennetun silmukkajohdotuksen. Tällöin kuulokojeen käyttäjä kojeen T-asennolla voi seurata tilassa kuuluvaa ohjelmaa; puhetta tai musiikkia häiriöttömästi. Koulun äänentoistojärjestelmä on liitetty induktiosilmukkaan, eikä se häiritse millään tavalla normaalikuuloisia.

Valonheittimet ja -ohjain

Valonheittimiksi asennettiin Multiform-halogeenispotteja. Juhlasalin kattoon asennettuun kiskoon ripustettu kokoonpano suunniteltiin käyttötarkoitukseen sopivaksi. Valaistuskonsoliksi valittu Martin M2GO ei tarvitse toimiakseen erillistä tietokonetta.

 

 

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi