Lahden yhteiskoulun uusi turvajärjestelmä

Turva
Äänievakuointi
21.03.2014

Lahden yhteiskoulu päätti hankkia koko koulun kattavan turvajärjestelmän Studiotec Oy:ltä. Järjestelmä asennettiin kesän 2013 aikana ja käyttöönotettiin syyslukukauden alkuun mennessä. Hankkeen puuhamiehinä tilaajan puolelta toimivat koulun rehtori Markku Moisala ja arkkitehti Seppo Lappalainen (Studio Oy Arkkitehdit). Studiotec Oy:stä toimi suunnittelijana ja projektipäällikkönä Hannu Mattila.

Sähkösuunnittelusta vastasi Timo Soini Insinööritoimisto Granlundilta ja järjestelmäasiantuntijana toimi Markku Myllys myös Insinöörotoimisto Granlundilta.
 

Historiallinen opinahjo

Lahden yhteiskoulu on arvostettu opinahjo, jonka historia alkaa aina vuodesta 1896. Koulu muodostuu uudemmasta koulurakennuksesta ja sen yhteydessä sijaitsevasta ns. museokoulusta, joka valmistui vuonna 1899 ja on täysin restauroituna päivittäisessä opetuskäytössä. 
 

TOA N-8000/VM-3000 interaktiivinen viestintäjärjestelmä

Kouluun toimitettiin TOA N-8000/VM-3000 interaktiivinen viestintäjärjestelmä. Tämän koulun turvajärjestelmän lähtökohtana on, kaksisuuntainen puheyhteys kaikista opetustiloista suoraan henkilökunnalle. Jokaisessa opetustilassa on päätelaite, jonka painiketta painamalla saadaan puheyhteys esim. kansliaan ja jos sieltä ei heti vastata, yhteys siirtyy seuraavaa paikkaan ja niin edespäin. Vastauskojeessa näkyy hälyttävän luokan tunnus. Painiketta voi painaa opettaja tai kuka tahansa oppilaista, kun tarvitaan apua tai varoitetaan muita. Kaikilla henkilöillä, jotka vastaavat kutsuun, on mahdollisuus kuuluttaa kojeestaan koko kouluun tai halutulle kuulutusalueelle. Näin apua saadaan mahdollisimman nopeasti.

Järjestelmään voidaan liittää yksinkertaisia luokkakojeita, jotka kaapeloidaan keskusyksikköön. Lisäksi laitteisto on täysin verkotettava ja kojeet (IP-koje) voidaan liittää suoraan verkon yli järjestelmään. Kullekin kojeelle asetetaan IP-osoite ja ne liitetään osaksi järjestelmää. Esim. Lahden yhteiskoulussa ei ollut ylimääräisiä kaapeliyhteyksiä museokoulun rakennukseen, mutta sinne asennettiin iP-kojeet, jotka liikennöivät olemassa olevan luokan verkkoyhteyden kautta pääkoulun järjestelmään.

Kaikista henkilökunnan kojeista voidaan kuuluttaa äänentoistojärjestelmän kautta koko kouluun tai haluttuihin tiloihin. Äänentoistojärjestelmä (TOA VM-3000) ja puhelinjärjestelmä (TOA N-8000) ovat integroitu samaan laitekeskukseen, joka sijaitseen hallintotiloissa. Kaikki laitteet on varmennettu sähkökatkosten varalta sisäisellä UPS-laitteistolla. Äänentoistojärjestelmä täyttää EN-54-4, EN-54-16 standardit ja on kytketty automaattiseen paloilmoitinjärjestelmään (automaattiset hälytysviestit).

 

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi