Lahden kauppatori ja interaktiivinen valokaivo

Valo & video
Arkkitehtuuri- ja julkisivuvalaistus
08.06.2016

Lahden kauppatorin interaktiivisen mediapinnan, yleisäänentoiston ja yleisvalaistuksen ohjauksen asennukset saatiin päätökseen keväällä 2015 ennen torilla järjestettyjä ensimmäisiä markkinoita.

Lahden Toriparkin rakentaminen aloitettiin syksyllä 2013 ja urakka saatiin päätökseen keväällä 2015. Lahden kaupunki halusi panostaa uuden torin viihtyvyyteen ja toimivuuteen. Torin suunnittelusta järjestettiin kutsukilpailu ja neljästä suunnitelmasta voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Marjut Kauppinen Oy:n ja Studio Lux Novan suunnitelma Elo & Olo. Studiotec Oy:n Tapio Järvinen oli vahvasti mukana toteutuksen suunnitteluvaiheessa, jolloin ideoista alettiin tehdä todellisuutta.

LED-yleisvalaistus sekä interaktiivinen mediapinta

Lahden kauppatorille asennettiin keväällä 2015 DALI-ohjattu LED-yleisvalaistus sekä interaktiivinen mediapinta. Mediapinta on rakennettu vanhan pihakaivon näköiseksi. Se koostuu teräsrakenteesta, graniittipinnasta sekä lasilevystä, joka toimii mediapintana. Lasilevyyn on asennettu frost-kalvo, johon on tulostettu vanha karttakuva.

Lahden kauppatori ja valokaivo
”Torivalaistuksen tavoitteena on tukea torin asemaa Lahden keskustakorttelien rakenteessa. Valokaivo on saanut inspiraationsa torialueen arkeologisissa kaivauksissa löytyneistä pihakaivojen osista. Kaivo on ollut aikoinaan Lahden kylässä tärkeä toiminnallinen keskus ja kohtaamispaikka. Valokaivoteos tarjoutuu palvelemaan uusitun torialueen luontevana tapaamispaikkana ja pimeän ajan kohokohtana.” kommentoi Marjut Kauppinen.

 

Martin Professional

Valokaivon toiminta rakentuu Martin Professionalin P3-järjestelmän ja LightAct reActor median ympärille. Mediapintana on käytetty Martin VC-Dot 9 RGB LED-pikseleitä ja niiden ohjaus tapahtuu Martin P3-100 järjestelmäprosessorilla.

Mediapintaa kuvataan suoraan yläpuolelta pienellä analogisella kameralla (Bosch VTC-206F03-3) ja sen kuva muutetaan verkkoon Axiksen video enkooderilla (Axis Q7401). LightAct reActor Media lukee verkosta kameran kuvaa ja muodostaa tämän avulla interaktiivisen efektin. Valokaivon päällä kävelijää seuraa valkoinen efekti. Pohjana valokaivossa on sinisen ja syaanin muodostama vesi. reActor Media ajaa kaivon kuvan DVI-signaalina P3-100 prosessorille, josta mediapinnan ohjausdata ohjataan verkkokytkimien kautta mediapinnalle.

Yleisvalaistus

Torin yleisvalaistuksena toimii LED-valaisimet. Yleisvalaistuksen lisäksi torille on asennettu 4 kpl Martin Exterior 400 Image Projetoreita. Näillä projisoidaan hevosen kavion ja kengän jälkiä torin keskialueelle. Yleisvalaistuksen ja goboprojektorien ohjaus on toteutettu ETC:n Unison Mosaic – järjestelmällä. Itse valo-ohjaimena ja käyttöliittymänä toimii Mosaic Tessera kosketusnäyttö ja liitäntäyksikkönä on Mosaic TPC-RIO. Liitäntäyksiköstä saa suoraan ulos sekä DMX- että DALI-väylän. Yleisvalaistuksen ohjaus tapahtuu astronomisen ajan (auringon nousu, auringon lasku…) sekä kontaktitiedon avulla. Kontaktitieto Mosaiciin tuodaan Lahti Energian katuvalo-ohjauksesta.

 

 

Äänentoisto

Torialueen äänentoisto suunniteltiin ja toteutetttiin laadukkailla Harman-tuotteilla Studiotecin Antti Rintamäen toimesta. Äänen ohjauskeskuksena toimii BSS Soundweb BLU-100 prosessori varustettuna yksinkertaisella käyttäjän ohjaimella. Crown DCi 8/600 vahvistin syöttää torialueelle sijoitettua neljää säänkestävää JBL CBT 70J-1 + CBT 70JE-1 kaiutinyhdistelmää. Kaiuttimet on pyritty suuntaamaan siten että torialueelle saataisiin mahdollisimman kattava kuuluvuusalue, lähistöllä sijaitsevat asuinympäristöt huomioonottaen. Perinteisen kuulutuskojeen lisäksi tori-isännän käyttöön asennettiin myös Audac CMP30 monimediasoitin sekä langaton AKG WMS 470 mikrofonijärjestelmä.

Normaalin taustamusiikin ja kuulutuskäytön lisäksi järjestelmään on asennettu valaisinpylväisiin liitäntäpisteet langallisille mikrofoneille ja ohjelmalähteille. Äänijärjestelmään kuuluu myös BrighSign AU 320 mediatoistin, joka mahdollistaa etänä hallittavan äänimateriaalin toiston. Tätä voidaan tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi mainoksien ja muun ajastetun materiaalin toistoon, ilman paikalla olevaa käyttäjää.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.