Helsingin Kaupunginteatteri on täydessä iskussa

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
Arkkitehtuuri- ja julkisivuvalaistus
Info-tv / Digital Signage
Mediaprojisointi / Pro Video
Teatteri- ja ammattivalaistus
07.06.2017

Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaus on valmistunut. Pohjoismaiden suurin ja kaunein teatteritalo on nyt myös varustelultaan modernein näillä leveysasteilla. Yli kaksivuotisen jättihankkeen esitystekniikan kakusta leveimmän siivun urakoi Studiotec.

Helsingin Kaupunginteatterin mittava peruskorjaus valmistui kesän taitteessa, ja vieläpä aikataulussa ja budjetissa. 50-vuotiaan teatterirakennuksen tekniikka on nyt tuotu sähkönousuista alkaen tähän päivään, suojellun rakennuksen ulkoasua vaalien. Entistä hehkeämpi teatterikaunotar kuoriutuu paketista kesän mittaan ja avautuu yleisölle elokuussa.

Maan komein teatteritalo kätkee sisäänsä nyt järeintä esitystekniikkaa, mitä näillä leveysasteilla on nähty. Peruskorjauksen loppusuoralla valmistuivat äänen, valon, videon ja av-tekniikan urakat, joista Studiotec toteutti valtaosan.

HKT:n teknisen johtajan Antti Rehtijärven mukaan kyseessä on maan mittavin esitystekninen hanke tällä vuosituhannella heti Helsingin Musiikkitalon jälkeen. Lähes 70 miljoonan euron kokonaisbudjetista viidesosa käytettiin teatteritekniikkaan.
 

Pinnan alta

Juuri valmistunutta Kaupunginteatteria ihaillessaan on vaikea kuvitella, että jättimäinen kiinteistö oli vielä hetki sitten betonipinnoilla, teatteritekniikka pyörönäyttämöineen kaikkineen purettuna. Urakan tiiviimmässä vaiheessa talossa ahersi päivittäin yli kolmesataa henkeä. Jo rakennusvaiheessa Studiotec toteutti erikoisosaamista vaatineen esitystekniikan kytkentäurakan.

Käytännössä se tarkoitti lähes 20 000 liitosta, ja kaikkien valo-, ääni-, video- sekä datalinjojen päättämistä noin 45 laitekaappiin, kymmeneen eri konehuoneeseen”, esittelee Studiotecin esitystekniikkaurakoista HKT:ssa vastaava projektipäällikkö Matthias Möttö.

Kaapelinpäätön rinnalla Studiotec asensi talon näyttämöille ETC:n uuden, noin 1200-linjaisen Sensor3-pohjaisen himmenninjärjestelmän.

Näyttämöalueiden valaistuksen hallintaan toimitettiin esitysvaloihin nivoutuva, Kaupunginteatterin tarpeisiin räätälöity Paradigm -valo-ohjausjärjestelmä, ja uutta julkisivuvalaistusta ohjaa niin ikään ETC:n valmistama Mosaic. Syysiltojen pimetessä julkisivussa tullaan näkemään teatteriesitysten tunnelmia kuvastavia valoefektejä kaupunkikuvaa muokkaavalla jättimäisellä pinnalla. Julkisivuvalaistus toteutettiin ETC:n Selador Desire -sarjan valaisimilla, joiden 7-värimiksaus tarjoaa perinteisiä RGBW-heittimiä huomattavasti luonnollisemman ja laajemman spektrin.
 

 

Ääntä kohti

Kaupunginteatterin äänentoistourakan kookkaimpana elementtinä voidaan syystä pitää suuren ja pienen näyttämön kaiutinjärjestelmien uudistamista.

Studiotecin toteuttama uusi Meyer Soundin äänentoisto on vahvasti teatterin oman väen ajatuslapsi, heillä oli kokonaisuudesta äärimmäisen selkeä näkemys, mikä kumpuaa talon omasta työtavasta”, Studiotecin Antti Murto jakaa kunniaa HKT:n äänisuunnittelijoille ja -mestareille.

Maailman merkittävimmät näyttämöspektaakkelit tehdään Meyerin kaiuttimilla ja HKT kuuluu siinäkin eturivin näyttämöihin jopa kansainvälisessä mittakaavassa.”

Suuren näyttämön kaiutinjärjestelmän kävi kesän kynnyksellä virittämässä käyttökuntoon maailman järjestelmägurujen ykköseksi rankattu Meyer Soundin Bob McCarthy. Yli 120 Meyer-kaiuttimen kattausta hallitaan D-Mitri -matriisiprosessorilla, joka mahdollistaa äänen lokalisoinnin niin, että kuulokuva voi ympäröidä katsojan kaikkialta.

Myös HKT:n pienen näyttämön muodonmuutoksessa huomioitiin teatteriäänisuunnittelun uusimmat virtaukset, ja sekin varusteltiin uudella äänipöydällä, pää- ja surround-kaiuttimilla sekä D-Mitri -ohjauksella. "Pienen näyttämön kaiuttimet ovat pääosin olemassa olevia, jopa 15 vuotta päänäyttämöllä erinomaisesti palvelleita", äänisuunnittelija Maukka Siirala hymyilee leveästi.

 

Kuvavirtaa kuidussa

Tärkeänä osana esitystekniikan urakkaa Kaupunginteatteriin pystytettiin laaja videojärjestelmä, mikä tekee teknisen henkilökunnan, näyttelijöiden ja muusikoiden työstä helpompaa, tarkempaa ja turvallisempaa. Videojärjestelmän ytimestä löytyvää Black Magic Designin 288 x 288 -matriisia käytetään poikkeuksellisella, uudella tavalla.

Matriisiin vaihdettujen lähetinmoduulien avulla saadaan CVDM-prismamenetelmää hyödyntäen kuljetettua nipussa puolen tusinaa kuvasignaalia kutakin valokuituparia kohti etäpisteisiin, jossa videot puretaan eri näytöille”, kertoo Studiotecin Pro Visual -tuotepäällikkö Mikko Nakari.

Videojärjestelmän yli paristakymmenestä kamerasta reilu puolet on etäohjattavia kääntöpääkameroita. Tekniikan väki voi valita ohjauspaneeleiltaan kulloinkin tarvittavat kuvanlähteet haluttuun monitoriin, ja uusien infrapunakameroiden avulla valo- ja näyttämömiehet näkevät nyt pimeässäkin, mikä lisää työturvallisuutta niin kulissien takana kuin niiden edessä.

Järjestelmään sisältyvien tallentimien avulla ohjaaja, lavastaja tai koreografi saa näppärästi esimerkiksi harjoitusrupeaman mukaansa videona muistitikulla.

 

Viestinnän täysremontti

Jo paljon ennen saapumista teatterin sisätiloihin huomio kiinnittyy uuteen upeaan infonäyttöjärjestelmään. Ensimmäiset dynaamiset leditaulut tervehtivät katsojaa jo tuloreitin alussa suurista, vanhoista julistevitriineistä.

Studiotecin toimittamaan kattavaan Digital Signage -järjestelmään sisältyy liki neljäkymmentä erityyppistä ja erilaisiin tarpeisiin käytettävää BrightSignin mediatoistimilla varustettua näyttöä niin talon sisä- kuin ulkotiloissa.

Samalla teatterin yleisöviestintä modernisoitiin kertaheitolla: kaikki kuva- ja tekstiaineisto tuotetaan nyt keskitetysti pilvipalveluna BrightSignin ohjausjärjestelmässä ja jaellaan internetin kautta esityspisteisiin.

Infojärjestelmän kruununa pääsisäänkäynnin kattolipoissa kohoaa kaksi kahdeksanmetristä LEDiMedian ulkonäyttöä.

Kaupunginteatterin likimain valmista työmaata tyytyväisenä silmäilevä projektipäällikkö Möttö toteaa, että projektissa ei ollut poikkeuksellista pelkkä koko, määrät ja mittasuhteet vaan ennen kaikkea asiakkaan vaatimus korkeimmasta laatutasosta.

Ja silti, ylitsepursuavaa teknologiaa ei ole Mötönkään mielestä pidetty itsetarkoituksena.

Teknisen toteutuksen rinnalla on koko ajan ajateltu katsojan taide-elämystä – sitä vartenhan nämä kaikki järjestelmät ovat olemassa.”

Esittelemme elokuussa erikseen kaikki Studiotecin urakat uudistuneessa Kaupunginteatterissa ja kuulostelemme samalla HKT:n huippuammattilaisten viime hetken tunnelmia kaikkien aikojen esityskauden kynnyksellä. Muista piipahtaa Studiotecin kanavilla – pysyt ajan tasalla!

 

PS. Liput upeasti uudistuneen Kaupunginteatterin syyskauden näytäntöihin kannattaa varata jo nyt täältä!  Ennakkomyynti pyörii kovilla kierroksilla ja paikat hupenevat vauhdilla.

 

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.