Luokkatilat tehokäyttöön

Toimitila / Yritysratkaisut
06.09.2021

ROOMZin avulla opetustilojen käyttö ja hallinta on helpompaa ja tehokkaampaa kuin koskaan.

Kokous- ja yritysmaailmassa menestystä saavuttaneen ROOMZin tilanhallintajärjestelmä on sovitettu nyt myös koulumaailman tarpeisiin. ROOMZin avulla opetustilojen käyttö on helpompaa ja tehokkaampaa kuin koskaan.

Tila on arvokas hyödyke niin yritys- kuin koulumaailmassakin, joten tyhjän panttina seisova, käyttämätön tila on tuhlausta. Sveitsiläisellä ROOMZilla on kokemusta yrityssektorin tilanhallintajärjestelmistä, ja kokemus on nyt valjastettu myös oppilaitosten hyödyksi.

ROOMZin kouluille kehittämässä tilanhallintajärjestelmässä on pelkistetysti kyse moderneista ovenpielinäytöistä, jotka ovat yhteydessä niitä hallitsevaan pilvipalveluun. Käänteentekevää on muun muassa totaalinen kaapelittomuus. Näyttöjä voidaan käyttää kaikissa opetustiloissa, jo olemassa olevan langattoman paikallisverkon välityksellä. Minkäänlaisia fyysisiä liitäntöjä ei tarvita tiedon- eikä edes sähkönsiirtoon, sillä näyttö toimii paristolla.

Näytön asennus on yhtä helppoa kuin ovenpielessä paperille printattua viikkokalenteria kannattelevan kehikon. Ja paperista on ROOMZinkin näytöissä tavallaan kyse, tosin digitaalisesta ”e-paperista”. ROOMZ käyttää noin kahdeksan tuuman kokoista, korkealaatuista, ohutta harmaasävynäyttöä, joka kerää esittämänsä tiedon pilvipalvelusta lähiverkon kautta.

Koulujen tilanhallintajärjestelmän käyttöönotto on hyvin suoraviivaista. Oppilaitoksia on ilahduttanut erityisesti se, ettei järjestelmä vaadi mitään jälkikäteisiä asennustöitä eikä kajoamista rakennuksen infrastruktuuriin. ROOMZin e-paperinäyttö sujautetaan seinään kiinnitettyyn metalliseen kehykseen, joka takaa näytön pysymisen paikallaan. Muuta ei tarvita.

Vaikka näytön sisältö valinnaisine päivä- ja viikkonäkymineen esitteleekin samat asiat kuin perinteinen printti luokan ovenpielessä, ROOMZin edut ovat merkittävät paperitulosteeseen verrattuna. Kokemus on osoittanut, etteivät paperitulosteet pysy ajan tasalla kovinkaan kauan sen jälkeen, kun muste niissä on kuivunut. Sen sijaan ROOMZin näytöillä tiedot ovat aina tilanteen tasalla, koska ne päivittyvät suoraan koulun käyttämästä kalenterisovelluksesta.

Studiotecin Jarmo Tuonosen mukaan ROOMZ tarjoaa tällä hetkellä ainakin Suomessa ainoana e-paperiin perustuvia ovenpielinäyttöjä yhdistettynä langattomasti helppokäyttöiseen, kattavaan pilvipalveluun. Yleensä järjestelmät edellyttävät esimerkiksi kaapelointia lähiverkkoon tai pistorasiasyöttöä.

ROOMZin pilvipalvelu keskustelee käyttäjän olemassa olevan kalenterisovelluksen kanssa, ja integroituu liki kaikkiin, joita kouluissa käytetään, eli valinnanvaraa on. Sveitsissä on eräässä oppilaitoksessa kymmenen erilaista kalenterijärjestelmää, ja ROOMZ juttelee niiden kaikkien kanssa”, Tuononen tietää.

Jokaisessa koulussa on tänä päivänä jokin sähköinen kalenterisovellus, johon pohjautuen opintosuunnitelmaan kytkeytyvää varausjärjestelmää ja tilojen käyttöä ylipäätään pyöritetään. Se voi olla mitä tahansa Microsoftin ja Googlen kalentereista ikivanhaan IBM Lotukseen. Mikäli ROOMZ ei jo tue koulun sovellusta, valmistaja pystyy integroimaan tuotteensa kaikkiin järjestelmiin, jotka tarjoavat sille rajapinnan.

ROOMZin e-paperinäytöillä kaikki informaatio on luettavissa kätevästi jokaisen tilan sisäänkäynnin luona, helposti ja luotettavasti. Ovenpielinäytöstä voidaan todeta esimerkiksi onko huone vapaana tai milloin se vapautuu, mikä on tunnin tai luennon aihe, ja kuka sitä vetää.

Näin ROOMZin tilanhallintajärjestelmä antaa myös opiskelijoille mahdollisuuden ottaa vapaana oleva tila itsenäisesti esimerkiksi tilapäiseen ryhmätyökäyttöön. Oven pielessä ajan tasalla oleva kalenteri kertoo, kuinka pitkään tilaa voi hyödyntää varatun käytön ulkopuolella.

Ja kun aikataulut ja tilankäyttötarpeet muuttuvat päivän ja viikon mittaan, näytöt seuraavat koulun kalenterisovellukseen tehtyjä muutoksia. Kun opitaan luottamaan siihen, että näytöt pysyvät ajan tasalla, pelot paikkansapitämättömistä tiedoista luokan ovenpielessä karisevat lopullisesti.

Näinä korona-aikoina ROOMZin kaltainen ratkaisu on entistäkin ylivoimaisempi, sillä tilanteet oppilaitoksissa voivat muuttua äkillisesti, kun luokka joudutaan esimerkiksi laittamaan karanteeniin tai luokkatila sulkemaan”, Tuononen muistuttaa.

ROOMZin tilanhallintajärjestelmä oppilaitoksille on täysin skaalautuva, eli sitä voi kasvattaa käyttötarpeen mukaan, yksinkertaisesti lisäämällä näyttöjä. Aloittaa voi yhdellä tai kahdella, eikä ylärajaa ole. Tuononen kertoo, että ROOMZin suurimmassa koulukohteessa järjestelmällä hallitaan satoja tiloja.

Järjestelmään kannattaa sisällyttää oppilaitoksen kaikki tilat luokista opettajakunnan neukkareihin ja luentohuoneista jumppasaleihin.

Tuononen muistuttaa, että jos halutaan ottaa järjestelmästä täysi hyöty irti, ovenpielinäyttöjen rinnalla auloissa ja käytävillä voi käyttää suurempia koontinäyttöjä (kuvassa alla), joista oppilaat ja henkilökunta pystyvät tarkistamaan yleisnäkymän päivän tilanteesta – esimerkiksi sen, onko jokin tietty kurssi siirretty eri huoneeseen.

ROOMZissa asiat säädetään kohdalleen käyttöönotossa, sen jälkeen juuri mihinkään ei tarvitse koskea, vaan integraatio huolehtii lopusta. Lisenssin mukana asiakas saa tunnukset pilvipalveluun, jossa voi esimerkiksi valita, jaetaanko näytöille viikko- vai päivänäkymiä. Pilven kautta saadaan laitteilta myös palautetietoa muun muassa siitä, ovatko kaikki verkkoyhteydessä, sekä mikä on pariston tila.

Kun tänä päivänä vannotaan ekologisuuden nimiin, täytyy painottaa että e-paperin energiankulutus on häviävän pieni. Järjestelmä on suunniteltu toimimaan minimaalisella ylläpidolla. Oikeastaan ainoa huoltotoimi onkin pariston vaihto, ja paristo kestää kahdesta viiteen vuotta”, Tuononen toteaa.

Tuonosen mukaan valmistaja haluaa tukea oppilaitoksia siirtymään moderniin tilanhallintajärjestelmään, joten ROOMZin järjestelmälisenssi noudattelee tietokonemaailmasta tuttua hinnoittelukäytäntöä: koulut saavat tuotteen tuntuvasti yritysmaailmaa edullisemmin.

ROOMZin ratkaisu on suunniteltu helpottamaan kaikkien oppilaitosten tilankäyttöä, peruskouluista lukioihin ja ammattioppilaitoksista korkeakouluihin. Opetustilojen tehostuneen käytön on todettu lisäävän yhtä lailla opiskelijoiden kuin opettajakunnankin tyytyväisyyttä”, Tuononen tietää.

 

ROOMZ – Oppilaitosten tilanhallintajärjestelmä
 

  • Tyylikäs, skaalautuva ja luotettava tilavarausjärjestelmä oppilaitoskäyttöön
  • Toimii WLAN/Wifi-yhteydessä, ei kaapelointia eikä asennustoimia
  • Alhainen virrankulutus takaa pienet käyttökustannukset
  • Tietoturvallinen ja helppokäyttöinen
  • Korkealaatuinen 7,8” e-paperinäyttö
  • Asennustelineessä näytön varkaussuoja
  • Aina reaaliaikaiset tiedot, nopeasti vanhentuvien printtien sijaan

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Tuononen Jarmo

Myyntipäällikkö

Enterprise Solutions

050 555 3504

jarmo.tuononen [at] studiotec.fi