Induktiosilmukoiden laatu kartalle – Yhteistyössä Qlu Oy:n kanssa

Äänentoisto / Pro Audio
Induktiosilmukat
Toimitila / Yritysratkaisut
24.09.2016

Studiotec on solminut yhteistyösopimuksen induktiosilmukoiden kartoituspalveluista Oululaisen Qlu Oy:n kanssa.

 

Kuuloesteettömyys laatukartoitetun induktiosilmukan avulla

Kuulon heikkeneminen on jatkuvasti kasvava ongelma teollistuneissa maissa, joten  kuulolaitteiden määrä on myös kovassa kasvussa. Heikentyneen kuulon myötä myös riski sairastua masennukseen tai dementiaan yli kaksinkertaistuu.

Induktiosilmukka on kuulovammaisen apuväline, jolla kuulutukset, puhe ja muu ohjelma välitetään langattomasti suoraan kuulolaitteeseen siten, että huono akustiikka tai taustahäly ei huononna kuuluvuutta. Induktiosilmukka on yleisimmin käytetty ja ainoa standardisoitu äänensiirtojärjestelmä. Sen käyttö ei edellytä mitään lisävälineitä kuulolaitteen lisäksi.

 

Määräykset ja velvoitteet

Suomen Rakennusmääräyskokoelma (F1) ja Esteetön rakennus -standardi (SFS-EN 60118-4) määrittelevät ja velvoittavat induktiosilmukoiden tai vastaavien äänensiirtojärjestelmien käytön kokoontumistiloissa, joissa on äänentoisto. Tällaisia tiloja ovat esim. katsomot, auditoriot, juhla- ja kokoustilat, ravintolasalit, opetussalit ja -luokat. Standardissa määritellään induktiosilmukan laatukriteerit, mittausmenetelmät ja merkinnät. Samat määritykset löytyvät myös palvelupistesilmukoille.

Myös yhdenvertaisuuslaki edellyttää, ettei ketään syrjitä vamman tai sairauden vuoksi, vaan palvelut on oltava kaikkien saatavissa.
 

Kuuloesteettömyys laatukartoitetun induktiosilmukan avulla

Induktiosilmukoiden laatukartoitus ratkaisee monta kuuloesteettömyyteen liittyvää ongelmaa. Rakennusten erilaiset rakenteet saattavat vaikuttaa induktiosilmukan kuuluvuuteen merkittävästi.  Silmukan toimivuus voidaan varmentaa laatukartoituksen avulla. Laatukartoituksen avulla voidaan silmukan toimivuus kuvantaa kuuluvuuskarttana, joka helpottaa kuulokojeiden käyttäjää valitsemaan esim. konserttilippuja ostaessaan sopivimman paikan itselleen eli paikan, jossa induktiosilmukka toimii parhaiten.
 


Kuvat © Qlu Oy

 

Suunnittelu, konsultointi ja laatukartoitukset

Yhteistyökumppanimme Qlu Oy on kehittänyt ja patentoinut palvelun, jonka avulla induktiosilmukan laatu kartoitetaan SFS-EN 60118-4 standardin mukaisesti - riippumattomasti ja luotettavasti.

Teemme silmukoiden suunnittelua, konsultointia ja kartoituksia yhteistyössä Qlu Oy:n kanssa. Mittaustulokset käsitellään Qlu Oy:n palvelimilla  ja niistä muodostetaan kuuluvuus- ja häiriökartat. Kartoitetut palvelupisteet julkaistaan Qlu Oy:n internetpalvelussa: http://maps.qlu.fi.

"Uuden yhteistyön ja induktiosilmukoiden laatukartoituksen avulla voimme tarjota parempaa palvelua asiakkaillemme. Pystymme suunnittelemaan ja toteuttamaan laadukkaampia induktiosilmukkajärjestelmiä sekä kartoittamaan olemassa olevien silmukoiden puutteita. Kaikki tämä auttaa yhdenvertaisuuden toteutumista ja pystymme huomioimaan kuulovammaisten tarpeet yhä paremmin", toteaa Hannu Mattila, Studiotecin tekninen asiantuntija.

 

Laatukartoituksen hyödyt

  • Laatukartoituksella varmistetaan tilojen  määräysten mukainen saavutettavuus.
  • Kuulolaitteiden käyttäjät löytävät helposti kuuloesteettömät tilat ja palvelupisteet internetistä.
  • Kuulolaitteiden käyttäjät saavat tiedon, missä kannattaa istua, esim. konsertissa, kuullaakseen hyvin. Näin ollen he saavat parhaan mahdollisen hyödyn kuulolaitteistaan tiloissa, joissa on induktiosilmukka.
  • Tilaisuuksien järjestäjät löytävät tilat, joissa voidaan järjestää kaikille asiakasryhmille soveltuvia tilaisuuksia.

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Mattila Hannu

Järjestelmäsuunnittelija,
yksikön päällikkö

040 483 5321

hannu.mattila [at] studiotec.fi