Neetsin AV-ohjausjärjestelmä taipuu käyttäjän tarpeisiin

Toimitila / Yritysratkaisut
10.02.2020

Neetsin ohjausjärjestelmä sitoo yhteen tilan AV-tekniikan, ja liittää eri valmistajien laitteet saumattomasti yhteen. Ei siis ihme, että Neetsin tuotteilla huolehditaan myös Studiotecin oman seminaaritilan logiikkaohjaustarpeista.

Vuosituhannen vaihteessa perustettu tanskalainen Neets tunnetaan joustavista ja kustannustehokkaista ohjausjärjestelmistään, jotka sopivat erinomaisesti kaikenlaisten opetus- ja kokoustilojen AV-laitteiden hallintaan.

Yksinkertaisimmillaan Neetsin ohjauslogiikalla käytetään esimerkiksi kokoushuoneen videoprojektoria, vaihdetaan kuvalähdettä ja säädetään äänentoiston voimakkuutta. Laajemmassa mitassa Neetsin komentoon voidaan valjastaa niin valonheitinkalusto, tilan yleisvalaistus kuin kaikki sähköinen mekaniikka projektorihissistä kaihtimiin ja pimennysverhoihin. Neetsin liitäntäyhteys KNX:n ja Dalin tyyppiseen rakennusautomaatioon lisää ohjauskapasiteettia entisestään.

Juha Tuomimäki työskenteli ennen Studiotecin palvelukseen siirtymistään parikymmentä vuotta teknikkona eri tapahtuma- ja kokouskeskuksissa.

Suoraan hyllystä ostettavat AV-laitteiden ohjausrajapinnat harvoin toimivat sellaisenaan. Käyttöliittymistä puuttuu jotain tai niissä on jotain liikaa. Yleensä ilmenee tarvetta kustomoinnille kyseiseen tilaan tai tarkoitukseen.

Tuomimäelle Neetsin suurimpia valtteja onkin helppo muokattavuus käyttäjän tarpeisiin, joten kynnys lähteä ohjelmoimaan järjestelmää itse on hyvinkin matala.

Talon teknikko pystyy itse muokkaamaan käyttöliittymää – esimerkiksi lisäämään kosketuspaneeliin säätimiä tai muuttamaan tekstejä. Neetsiä ei ole ’piilotettu’ käyttäjältä, ja silti tarvittaessa tietyt ominaisuudet voidaan suojata salasanalla, jolloin kukaan ei pääse sotkemaan säätöjä vahingossa.

Monilla valmistajilla järjestelmä toimii suljetummin, jolloin niihin ei ole pääsyä ulkopuolelta, eikä varsinkaan loppukäyttäjän statuksella.

Entäs sitten, kun tärkeä tapahtuma on käynnistymässä, ja AV-logiikka kyykähtää? Omassa suljetussa ekosysteemissään toimivien ohjainjärjestelmien kanssa talon teknikko on silloin aseeton.

Tuomimäki kertoo Neetsin uudesta, kätevästä Live Monitoring -ominaisuudesta, jonka myötä päästään ulkoisen läppärin ja Neetsin maksuttoman Project Designer -softan avulla kiinni ohjauslogiikkaan ja pystytään reaaliajassa tarkkailemaan järjestelmää.

Läppäristä nähdään kaikki järjestelmään kytketyt laitteet ja missä liikennöi mitäkin. Vastaavaa toimintoa monet muut logiikkavalmistajat eivät käyttäjälle tarjoa. Tapahtumataloissa työskenteleviä kollegoitani onkin Neetsissä viehättänyt juuri se, että siihen pääsee itse käsiksi eikä tarvitse aina soittaa paikalle valtuutettua ohjelmoijaa tai urakoitsijaa.

Neetsin ajurikirjasto on laaja ja ajantasainen, ja valmistajan filosofiaan kuuluu, että kaikkia laitteita pitää pystyä ohjaamaan. Jos ajuria ei ohjausta kaipaavalle laitteelle löydy, sellaisen pystyy tekemään maksuttomalla editorisoftalla, tai lähettämään tilauspyynnön maahantuojan kautta valmistajalle.

Valttien listaan täytyy ilman muuta lisätä se, että Neets on valmistaja joka kuuntelee käyttäjiään.

Tuomimäki kertoo, että Neetsin ohjausjärjestelmille löytyy iso markkinarako. Kyseessä kun on monia vanhoja merkkejä avoimempi ja joustavampi, ja samalla kustannustehokkaampi vaihtoehto – joka kuitenkin taipuu verkotettavuutensa puolesta isompiinkin kohteisiin.

Vielä ei ole vastaan tullut kohdetta, johon Neetsiä ei voisi ohjauslogiikaksi tarjota.

Vankasta luottamuksesta Neetsiin kertoo sekin, että kaikista saatavilla olevista vaihtoehdoista Studiotecin oman seminaaritilan AV-ohjaus toimii Neetsin TanGo-järjestelmän alla. Studiotec käyttää noin 30 hengen saliaan muun muassa asiakkaiden koulutustilaisuuksiin.

TanGon kosketuspaneelilla tilan kuvalähteeksi voidaan valita kannettavan tietokoneen lisäksi esimerkiksi BenQ:n InstaShow tai käyttää striimauslaitteistoa PTZ-kameraohjauksineen. Puhujan monitoriin voidaan valita eri kuvalähde kuin valkokankaalle. Äänilähteiden valintaan on sisällytetty toistimien lisäksi langattomia mikrofoneja, ja salin valotilanteitakin hallitaan Neetsin välityksellä.

Kaikki laitteet on kytketty räkissä olevaan Neetsin TanGoon, jonka kosketuspaneelista yhden napin takaa käynnistyy koko tilan AV-tekniikka. TanGo ohjaa muuta laitteistoa logiikan antamien käskyjen välityksellä”, Tuomimäki kertoo.

Kätevän kokoinen TanGo onkin Neetsin räkkimallisista vaihtoehdoista suosituin. Samasta kategoriasta löytyvät AlFa II ja LiMa, ja kolmikon erot löytyvät pitkälti tulojen, lähtöjen ja ohjausporttien lukumääristä. Tyypillisiä käyttökohteita näille ovat esimerkiksi koulut ja koulutustilat, joissa on ohjaustarpeita projektoreista valkokankaaseen ja äänentoistosta valaisuun.

Kevyimpiin AV-ohjaustarpeisiin Neets tarjoaa vaihtoehtona viimeisen päälle selkeää UniForm-seinärasiaohjainta. Sen painonappien alle voidaan ohjelmoida kahdeksan toimintoa. UniForm toimii yhden Ethernet-liitännän varassa, sillä se ottaa käyttöjännitteensäkin PoE-virran kautta. Näppärä digitaalinen E-ink -näyttö korvaa perinteiset painikkeisiin printatut Dymo-tarrat ja liimaetiketit.

Studiotecin koulutustilassa käytetyn TanGon kaltaisiin Neetsin räkkilaitteisiin liitettäviä kosketuspaneeleita on useita kokoja aina 10-tuumaiseen saakka. Paneelin graafinen käyttöliittymä (kuvassa yllä) koostuu HTML-sivuista, ja ohjaus onnistuu myös iPadilla tai Android-tabletilla.

Tyypillisesti Neetsin kanssa käytetään valmistajan omaa ohjainpaneelia, jonka rinnalle voidaan sitten tarpeen mukaan ottaa tabletti”, Tuomimäki muistuttaa ja näyttää, kuinka helppoa kosketuspaneelin käyttöpinnan kustomointi on.

Juuri HTML-koodin vuoksi käyttöliittymä on vapaasti muokattavissa nappuloiden ulkoasusta niiden väreihin ja tekstifontteihin. Yleisimmistä symboleista löytyy kattava valmiskirjasto, minkä jatkeeksi käyttöpintaan voi tuoda elementtejä jopa kuvatiedostoina. Näkymään voi näin ollen lisätä myös esimerkiksi yrityksen tai yhteisön grafiikkaa ja ohjetekstejä.

Kaikille kustomoinnista syvemmin kiinnostuneille Neetsin järjestelmä tarjoaa suorastaan runsaudenpulaa. Kaiken kaikkiaan Neets edustaa todella hienoa tanskalaista suunnittelua”, Tuomimäki summaa.

Studiotec on toimittanut Neetsin ohjausjärjestelmiä muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodiin sekä Alvar Aallon suunnittelemiin kuuluisiin virastorakennuksiin Seinäjoelle.

www.neets.dk

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suisto Jaakko

AV-tuotepäällikkö

040 505 4554

jaakko.suisto [at] studiotec.fi

Tuomimäki Juha

AV-asiantuntija

040 171 1039

juha.tuomimaki [at] studiotec.fi