Helsingin tuomiokirkko nostaa kirkkoäänentoiston riman uudelle tasolle!

Ääni
Äänentoisto / Pro Audio
26.04.2017

Meyer Sound CAL Helsingin tuomiokirkkoon

Helsingin tuomiokirkon vanhat pääkaiuttimet antoivat merkkejä elinkaarensa päättymisestä vikaantumisien muodossa syksyn 2016 aikana, jolloin seurakuntayhtymä päätti uudistaa järjestelmän kriittisimmät komponentit talven 2016-2017 aikana kahdessa vaiheessa. Pääkaiuttimiksi valittiin Meyer Sound CAL64 pilarikaiuttimet ja saarnatuolin ulkopuolelle lyhyempi CAL32 apukaiutin. Helsingin seurakuntayhtymän silmäterä sai näin ollen parhaat mahdolliset tuotteet sanoman välittämiseksi kuulijoille vaativassa ympäristössä.

Meyer Sound CAL pilarikaiuttimien valintaan vaikutti ensisijaisesti äänenlaadulliset tekijät. CAL pilarit ovat taajuus- ja vaihevasteeltaan aivan omaa luokkaansa verrattuna muihin vastaaviin aktiivisesti suunnattaviin pilarikaiuttimiin. Kaiuttimet ovat myös tehollisesti enemmän kuin riittävät kirkossa pidettäviä konserttitilaisuuksia varten.

 

Kaiuttimien suuntaus ja säädöt

CAL64 pilareissa on 16kpl 4" elementtejä ja 48kpl 20mm diskanttielementtejä, jokainen varustettuna omalla DSP ohjatulla vahvistinkanavalla. Tämä mahdollistaa parhaan mahdollisen kontrollin äänen suuntausta ja säätöä ajatellen. Verkotettu AVB, analogiset ja AES/EBU audiosisäänmenot sekä releohjaukset ja vikatietokontaktit mahdollistavat kaiuttimien monipuoliset liitännät ja ohjaukset. Kaiuttimien suuntaus ja säädöt tapahtuvat Meyer Sound Compass ohjelmiston avulla.

 

Dante-verkotettu prosessori ja mikrofonit

Studiotec on uusinut viimeisen kahden vuoden aikana osio kerrallaan myös koko Helsingin tuomiokirkon audiojärjestelmän ohjauksen ja apukaiuttimet. 

Äänen hermokeskuksena toimii nykyisin Dante-verkotettu BSS BLU-806 prosessori tarvittavin I/O lisäliitännöin. Vahvistimet uusittiin parhailla Crown DCi asennusmalliston prosessorivahvistimilla, jolloin signaalin ja mahdollisten vikatilojen seuranta on mahdollisimman kattavaa.

Viivekaiuttimiksi asennettiin JBL CBT50 pilarikaiuttimia sivulaivoihin, kaikille parville ja parvien alle. CBT50 on helposti asennettava ja hyväsoundinen passiivinen pilarikaiutin, noin 10m heittoetäisyyksiin. Kaiutin toimii matalaohmisena ja 70/100V linjoissa.

Langattomat mikrofonit uusittiin digitalisilla Dante-verkotetuilla DSR800-sarjan tuotteilla. DSR800 sarjan kryptauksen avulla voidaan merkittävästi pienentää mahdollisten ulkopuolisten radiohäiriöiden riskiä. Viereisellä Senaatintorilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa on parhaimmillaan kymmeniä langattomia mikrofoneja yhtäaikaisesti käytössä ja onkin tärkeää että ulkopuoliset signaalit eivät vuoda kirkon äänijärjestelmään. Saarnatuoliin on asennettu uudet AKG DAM+ sarjan joutsenkaulat ja alttarille valkoinen erittäin huomaamaton elektronisesti suuntaava TOA AM-1 array mikrofoni.

 

Audion siirto myös digitalisena

Audion siirto kirkossa tapahtuu perinteisen analogisen siirtotavan lisäksi digitalisena AES/EBU, Dante ja BLU link protokollia hyödyntäen cat- ja kuituverkossa. Ääniprosessoria voidaan ohjata uusitun langattoman verkon välityksellä, niin ohjaustietokoneella tai tarvittaessa iPadiin ohjelmoitavalla ohjauspinnalla.

 

https://meyersound.com/product/cal/
 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.